via REUTERS
Volledig scherm
© via REUTERS

EU-landen keuren actieplan voor opgepikte bootvluchtelingen goed

Twee weken na de Frans-Italiaanse diplomatieke rel rond de reddingsboot Ocean Viking hebben de Europese ministers bevoegd voor asiel en migratie een actieplan goedgekeurd dat gelijkaardige toestanden in de toekomst moet vermijden. Dat gebeurde vrijdag tijdens een buitengewone bijeenkomst van de ministers in Brussel.

 1. Verdachte geïdentificeerd in verdwijningszaak Franse Héléna (21): “Hij gaf toe dat hij iets stoms had gedaan”
  Update

  Verdachte geïdentifi­ceerd in verdwij­nings­zaak Franse Héléna (21): “Hij gaf toe dat hij iets stoms had gedaan”

  De Franse politie heeft een verdachte op het oog in de verdwijningszaak rond de 21-jarige Héléna Cluyou. De jonge vrouw raakte meer dan een week geleden vermist na een avondje uit in de stad Brest, in het noordwesten van Frankrijk. Volgens de onderzoekers is het mogelijk dat ze door een auto werd aangereden en dat de bestuurder haar lichaam nadien heeft verstopt. De 36-jarige verdachte zou hebben toegegeven dat hij “een stomme fout had gemaakt”.
 2. Russische talkshowgast heeft weinig medelijden met slachtoffers aardbeving: “Ik zie Syrië en Turkije niet aan onze kant vechten”

  Russische talkshow­gast heeft weinig medelijden met slachtof­fers aardbeving: “Ik zie Syrië en Turkije niet aan onze kant vechten”

  Op de Russische staatstelevisie waren gisteren opnieuw enkele schokkende uitspraken te horen. Dit keer hadden de gasten het tijdens de talkshow van de beruchte presentator Vladimir Solovyov, op de staatszender ‘Russia-1', over de ellende in Turkije en Syrië na de verwoestende aardbeving van gisteren. “Ik zie geen Syrische of Turkse eenheden aan onze kant vechten (...). Ik moet eerst aan mijn land denken”, sneerde een van de gasten.
 1. Poetin-bondgenoot Kadyrov zegt dat oorlog in Oekraïne eind dit jaar voorbij is: “Westen zal op zijn knieën vallen”
  64

  Poe­tin-bondgenoot Kadyrov zegt dat oorlog in Oekraïne eind dit jaar voorbij is: “Westen zal op zijn knieën vallen”

  Volgens de Tsjetsjeense leider Ramzan Kadyrov (46) zal de “speciale operatie” in Oekraïne tegen het einde van het jaar achter de rug zijn en eindigen met een zege van bondgenoot Rusland. “Europa zal erkennen dat het fout gehandeld heeft”, zei hij. “Het Westen zal op zijn knieën vallen en de Europese landen zullen - zoals altijd - op alle vlakken moeten samenwerken met Rusland.”
 2. Aangereden nadat je hard moest remmen door de laaghangende zon: wie is er dan aansprakelijk?
  Independer

  Aangereden nadat je hard moest remmen door de laaghangen­de zon: wie is er dan aansprake­lijk?

  Deze week mogen we flink wat zon verwachten. Dat doet deugd, maar het levert ook extra risico's op wanneer je de baan op moet. Immers, de zon hangt tijdens de winterperiode laag, wat de zichtbaarheid tijdens het autorijden serieus bemoeilijkt. Een kop-staartbotsing is dan snel gebeurd. Bepalen wie aansprakelijk is voor de schade kan dan moeilijk zijn. Independer.be zet daarom vier mogelijke botsingen - en hun gevolgen - op een rij.