Shutterstock
Volledig scherm
© Shutterstock

EU beschuldigt Rusland van grootschalige cyberaanval, één uur voor start van oorlog: “Storingen moesten inval helpen verdoezelen”

De Europese Unie beschuldigt Rusland ervan een grootschalige cyberaanval uitgevoerd te hebben op een Amerikaans satellietnetwerk. De actie vond één uur voor de start van de oorlog plaats en moest de inval helpen verdoezelen, luidt het in een mededeling van de EU-lidstaten.

 1. President Biden aangeslagen na abortusbesluit Hooggerechtshof: “Trieste dag voor VS”, Trump is lovend: “Had al veel eerder moeten gebeuren”
  Play

  President Biden aangesla­gen na abortusbe­sluit Hoogge­rechts­hof: “Trieste dag voor VS”, Trump is lovend: “Had al veel eerder moeten gebeuren”

  De Amerikaanse president Joe Biden betreurt de beslissing van het Amerikaanse Hooggerechtshof om het grondwettelijk recht op abortus te schrappen. Staten kunnen daardoor zelf beslissen of ze abortus op hun grondgebied toelaten. “Ik sta gewoonweg versteld”, aldus Biden. Ex-president Donald Trump is daarentegen lovend over het besluit. Volgens hem “had het al veel eerder moeten gebeuren”.
 2. Oekraïense geheime dienst onderschept gesprek tussen Russische soldaat en zijn vrouw: “Het is geen mortuarium, het is een stortplaats”
  Play

  Oekraïense geheime dienst onder­schept gesprek tussen Russische soldaat en zijn vrouw: “Het is geen mortuarium, het is een stort­plaats”

  De Oekraïense geheime dienst heeft opnieuw een telefoongesprek vrijgegeven dat het naar eigen zeggen onderschepte tussen een Russische soldaat en zijn vrouw. Daaruit zou blijken dat de Russen hun gesneuvelde soldaten op een lijst met vermisten zetten om hun verliezen te verdoezelen. En dat de lichamen vervolgens opgeslagen zouden worden op “geïmproviseerde stortplaatsen”, waar ze tot “twee meter hoog” opgestapeld worden. Het is niet mogelijk om onafhankelijk te checken of het klopt wat de Veiligheidsdienst (SBU) beweert.