Epidemioloog voorspelt nieuwe ‘roaring twenties’: “Mensen zullen onvermoeibaar op zoek gaan naar sociaal contact”
Net als de Spaanse griep in 1918 zal ook deze pandemie gevolgd worden door een bewogen decennium: de ‘roaring twenties’. Dat voorspelt Nicholas Christakis, epidemioloog aan de Amerikaanse Yale-universiteit.
Delen per e-mail
Bijna precies een jaar geleden werd het SARS-CoV-2 voor het eerst geïdentificeerd door Chinese virologen. Sindsdien heeft het virus wereldwijd verregaande gevolgen gehad. Economische activiteiten werden teruggeschroefd, maar ook op sociaal vlak is ons leven drastisch veranderd. Reizen, feesten, afspreken met familie en vrienden... We moeten het plots allemaal missen.
Niet nieuw
Ingrijpend, maar niet zo uitzonderlijk als het misschien lijkt, schrijft Nicholas Christakis in zijn boek ‘Apollo’s Arrow: The Profound and Enduring Impact of Coronavirus on the Way We Live’. Als epidemioloog is hij gespecialiseerd in de invloed van het menselijke gedrag op de verspreiding van besmettelijke ziekten. Christakis ziet een patroon: “Wat ons nu overkomt, lijkt misschien onnatuurlijk en vreemd, maar grootschalige epidemieën zijn niet nieuw voor de mens. Ze zijn gewoon nieuw voor óns.”
Bovendien reageren mensen er telkens ongeveer hetzelfde op, zegt Christakis in de Britse krant The Guardian: “Ze worden religieuzer, ze onthouden zich meer van allerlei pleziertjes. Daarnaast worden ze ook spaarzaam met geld en nemen ze minder risico’s. Al die dingen zien we nu, maar zagen we in de vorige eeuwen ook al tijdens grote epidemieën.”
Hoopgevend
Bij elke epidemie zakt ook de economie in elkaar, zegt de onderzoeker. “Mensen geven de overheid de schuld van de vertragende economie, want die sluit immers de scholen en de restaurants. Een onterechte beschuldiging, want het is het virus zelf dat de economie doet inzakken: dat gebeurde ook al toen oude beschavingen door ziekten geplaagd werden, lang voor regeringen dat soort ingrijpende beslissingen konden nemen.”
Eén van de belangrijkste - en meest hoopgevende - lessen die we uit vroegere pandemieën kunnen trekken, is volgens Christakis deze: aan elke pandemie komt een einde. En daarna volgt er gewoonlijk een periode waarin mensen intensief op zoek gaan naar sociaal contact. “Wat we zullen zien, is een omkering van de trends die noodgedwongen plaatsvonden tijdens de coronacrisis”, voorspelt Christakis. “Mensen zullen minder religieus worden, veel investeren in hun sociaal leven, meer geld uitgeven en seksueel losbandiger worden.”
Volle cafés, nachtclubs en voetbalstadions, een culturele renaissance... Alles waar we al een jaar lang alleen maar van kunnen dromen, zal ons deel zijn. Al zullen we nog even geduld moeten oefenen, voorspelt de epidemioloog. Nog zeker tot 2024 voor het feest écht kan losbarsten. Eerst moeten de vaccins hun werk kunnen doen en moet onze samenleving herstellen van de socio-economische opdoffer.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Zweden transporteert meer dan 2.000 Moderna-vaccins bij een te lage temperatuur: “Ergste wat kan gebeuren is dat ze niet meer werken”
In Zweden zijn 2.100 vaccins van Moderna bij een te lage temperatuur bewaard, waardoor ze mogelijk niet langer werken. Dat schrijven verschillende Zweedse media. Het liep fout tijdens een levering van het Moderna-vaccin waarbij de transportfirma de temperatuur had ingesteld op de aanbevolen temperatuur voor het vaccin van Pfizer/BioNTech. Die ligt echter een stuk lager dan de aanbevolen temperatuur van -40 graden voor het transport van het Moderna-vaccin. -
Boris Johnson: “Britse coronavariant lijkt meer sterfte te veroorzaken”
Er is “bewijs” dat de variant van het coronavirus die eerst in Groot-Brittannië werd ontdekt, mogelijk een hogere sterfte veroorzaakt dan het oorspronkelijke virus. Dat heeft premier Boris Johnson gezegd op een persbriefing. -
Multimedia Tijd voor een nieuwe smartphone? Dit zijn momenteel de best beoordeelde (van 150 tot 650 euro)
Er verschenen in eerste twee maanden van 2021 vooral budgettoestellen, in afwachting van de grote golf aan nieuwe high-end smartphones die dit voorjaar weer zal uitkomen. Het is dus de vraag of dit een goed moment is om een nieuwe telefoon te kopen, maar je kunt wel je voordeel doen met een model van vorig jaar tegen een lagere prijs. Onze techredacteur tipt de toestellen die de beste reviews kregen, in stijgende volgorde van prijs. -
-
Proud Boys laten Trump vallen en omschrijven hem als “extreem zwak”
De extreemrechtse groep Proud Boys neemt volgens de Amerikaanse krant The New York Times afstand van voormalig Amerikaans president Donald Trump. Zijn bereidwilligheid om uiteindelijk toch het Witte Huis te verlaten wordt als verraad aanzien, schrijft de krant die berichten op berichtendienst Telegram en socialemediaplatform Gab kon inkijken. Ze zijn ook boos omdat hij hen geen gratie verleende voor de bestorming van het Capitool. -
Kortste dag van het jaar: vanaf vandaag worden de dagen weer langer
Ben je de donkere dagen ook zo beu? Dan is er goed nieuws: 21 december is de kortste dag van het jaar. Dat betekent dat vanaf nu de dagen weer elke dag een beetje langer worden. -
Britse winkels nemen geen retourzendingen van Europese klanten meer aan vanwege douanekosten
De brexit brengt steeds meer praktische problemen aan het licht. Vrijdag berichtte de zender BBC over de problemen die Britse handelaars ondervinden als ze een pakje dat gestuurd werd naar de EU, moeten terugnemen. Voor de meesten is het sop de kool niet waard en verkiezen ze dan ook om de retourzending niet te aanvaarden, maar gewoon af te schrijven als verloren. -
Multimedia Moet jouw telefoon tegen wat nattigheid kunnen? Deze smartphones zijn waterdicht
Het is misschien niet het eerste waar je naar kijkt als je een nieuwe smartphone gaat kopen, maar toch is ‘waterdichtheid’ een redelijk belangrijk criterium. Helemaal als je ook in de gure tijd van het jaar vaak buitenshuis bent. Onze techredacteur belicht de verschillende niveaus van waterdichtheid en de high-end smartphones per categorie.
31 reacties
Argus Vercauteren
Emiel Wolfs
Luc Vleminckx
Carmen De Gussem
Michel de Coorebyter