Meer dan 1.200 brandweerlieden hebben de brand in Serra da Estrela onder controle gekregen.
Volledig scherm
Meer dan 1.200 brandweerlieden hebben de brand in Serra da Estrela onder controle gekregen. © AFP

Enorme brand in Portugees natuurpark onder controle

De Portugese brandweer heeft een enorme brand in het natuurpark Serra da Estrela, in het midden van het land, onder controle gekregen. Meer dan 1200 brandweerlieden, honderden blusvoertuigen en ruim tien vliegtuigen en helikopters waren ingezet tegen de vuurzee. Vorige week leek de brand al ingedamd, maar enkele dagen geleden ging het weer mis in het park.

 1. Frankrijk krijgt vuur maar niet onder controle: zelfs vanuit de ruimte zie je Franse bosbranden
  PREMIUM

  Frankrijk krijgt vuur maar niet onder controle: zelfs vanuit de ruimte zie je Franse bosbranden

  Frankrijk blijft in de ban van verwoestende bosbranden. Sinds begin dit jaar werd al meer dan 50.000 hectare natuurgebied in het land in de as gelegd. Momenteel is een ‘monsterlijke’ brand aan de gang ten zuiden van Bordeaux. De voorbije dagen gingen daar alleen al 7.400 hectare bosgebied (het equivalent van 11.000 voetbalvelden) in vlammen op. 10.000 bewoners zijn op de vlucht.
 2. Hoe bosbranden en heroplevende economie de klimaatopwarming aanzwengelen
  PREMIUM

  Hoe bosbranden en heropleven­de economie de klimaatop­war­ming aanzwenge­len

  De bosbranden die de voorbije weken Frankrijk teisterden, hebben evenveel koolstof de atmosfeer in gejaagd als 790.000 auto’s in een heel jaar doen. Dat op zich wakkert de klimaatopwarming aan, maar de verkoolde bomen kunnen ook geen koolstof meer opslaan. Voeg daarbij dat de Europese uitstoot van broeikasgassen de voorbije twee jaar is toegenomen, en we komen in een vliegwiel terecht van almaar meer opwarming.