Een kerstbar in London.
Volledig scherm
Een kerstbar in London. © EPA

Engeland in lockdown? Britse gezondheidsminister wil strengere coronamaatregelen niet uitsluiten

De Britse minister van Volksgezondheid Sajid Javid weigerde op zondag bij de openbare omroep BBC nieuwe coronamaatregelen voor Engeland uit te sluiten. “Er zijn geen garanties in deze pandemie", zei Javid toen hem gevraagd werd of er een korte lockdown of andere maatregelen voor Kerstmis zouden komen.

 1. Geen contactbubbels met kerst en nieuw: omikron of niet, wij wachten
  PREMIUM

  Geen contactbub­bels met kerst en nieuw: omikron of niet, wij wachten

  Terwijl omikron Nederland in een strenge lockdown dwingt, wacht België af. De politiek is niet happig op een beperking van het aantal contacten, zo kort voor Kerstmis. De experten zijn dan weer verdeeld: verstrengen zal onvermijdelijk zijn, maar hoé streng moet het worden? Want niemand die echt weet wat de impact van omikron precies zal zijn op een bevolking waarin velen al drie keer gevaccineerd zijn. “We kunnen ons iets meer permitteren dan Nederland, maar niet veel.”
 2. Britse experts schetsen doembeeld: tot mogelijk 2 miljoen besmettingen en 6.000 doden per dag tegen jaareinde door omikron

  Britse experts schetsen doembeeld: tot mogelijk 2 miljoen besmettin­gen en 6.000 doden per dag tegen jaareinde door omikron

  Dagelijks tot 6.000 coronadoden en 2 miljoen nieuwe besmettingen in Engeland. Dat voorspellen Britse experts. Ze pleiten ervoor meteen drastisch in te grijpen met een lockdown. De reden is inmiddels gekend: de gevreesde omikronvariant. Die is nu al dominant in Engeland met 60 procent van alle gevallen. Ook in Duitsland luiden ze de alarmbel. “Er komt geen golf maar een muur op ons af”, tweette een datajournalist van Zeit Online.
 3. Ziekenfonds betaalt tot 120 euro terug voor het kamp van je kind: is een extra verzekering aangewezen?
  Spaargids.be

  Zieken­fonds betaalt tot 120 euro terug voor het kamp van je kind: is een extra verzeke­ring aangewezen?

  De zomervakantie staat voor de deur. Dat betekent meteen ook weer dat vele duizenden kinderen op kamp trekken. Van avontuurlijke kampen met de jeugdbeweging, over sportvakanties, tot speelpleinwerking: aan mogelijkheden geen gebrek. Ondanks de grote toewijding van de monitoren valt een ongevalletje nooit uit te sluiten. Is je kind in dat geval voldoende verzekerd? Spaargids.be noteert wat je zeker moet weten.