EMA beslist op 21 december over toelating eerste coronavaccin: “Waarschijnlijk kunnen eerste Europeanen voor eind 2020 al gevaccineerd worden”
Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) wil op 21 december een besluit nemen over de toelating van het eerste coronavaccin in de Europese Unie. Het bureau had tot nu toe 29 december aangehouden als uiterlijke datum voor het zwaarwegende advies over het vaccin van Pfizer/BioNTech. Dat wordt dus al voor de kerst. Als het EMA maandag het eerste vaccin goedkeurt, laat de Europese Commissie dat ook nog voor Kerstmis toe.
Delen per e-mail
De Duitse krant Bild schreef dinsdag dat de beslissing op 23 december zou vallen, terwijl het EMA 29 december als deadline had vooropgesteld. Het EMA wilde eerst niet reageren op de berichten in de krant, maar komt nu zelf met een mededeling dat het op 21 december samen zit.
Kan snel gaan
“De snelheid van het proces is afhankelijk van een robuuste en volledige beoordeling van de kwaliteit, veiligheid en doeltreffendheid en wordt bepaald door de beschikbaarheid van aanvullende informatie van het bedrijf om de vragen die tijdens de evaluatie naar voren komen te beantwoorden”, klinkt het.
Het laatste woord over de toelating is aan de Europese Commissie, die daar normaliter ruim twee maanden voor kan nemen. Als de wetenschappers die de aanvraag hebben beoordeeld groen licht geven, kan het definitieve besluit dat het vaccin in de EU verkocht en gebruikt mag worden echter al zeer snel volgen. Ditmaal zou het volgens een woordvoerder van de commissie uiterlijk 24 december moeten lukken, mits het EMA inderdaad maandag zijn zegen geeft. “Dat doen we binnen drie dagen”, aldus de woordvoerder.
“Eerste inentingen voor einde van het jaar”
“Elke dag telt. We werken op volle snelheid om Covid-19-vaccins die veilig en doeltreffend zijn goed te keuren. Ik verwelkom (de beslissing van) EMA om zijn vergadering om het Pfizer/BioNTech-vaccin te bespreken vooruit te schuiven, nog voor Kerstmis”, reageert de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen. “Waarschijnlijk zullen de eerste Europeanen voor het einde van 2020 gevaccineerd worden.”
Het vaccin van Pfizer en BioNtech werd eerst goedgekeurd in het Verenigd Koninkrijk. De Verenigde Staten zijn maandag hun vaccinatieprogramma gestart na een noodprocedure voor de goedkeuring.
EMA-baas Emer Cooke benadrukte maandag nog dat er geen compromissen zullen zijn op het vlak van veiligheid. Transparantie en communicatie zijn ook van cruciaal belang, zei Cooke. Het volledige beoordelingsrapport zal daarom binnen drie dagen na het besluit van de Europese Commissie gepubliceerd worden. “Alle resultaten van klinische onderzoeken die door het EMA zijn ontvangen, zullen we zo snel mogelijk na goedkeuring op onze website beschikbaar stellen.”
De Europese Commissie heeft in totaal voor zes verschillende kandidaat-vaccins contracten afgesloten. Naast die van Pfizer-BioNTech (tot 300 miljoen doses) en Moderna (tot 160 miljoen), gaat het om de kandidaat-vaccins van AstraZeneca (tot 400 miljoen), CureVac (tot 405 miljoen), Sanofi-GSK (tot 300 miljoen) en Janssen Pharmaceutica (tot 400 miljoen).
De Commissie onderhandelt in naam van de lidstaten met de farmabedrijven over voorcontracten voor de aankoop van coronavaccins. In ruil voor een Europese financiering van een deel van de aankoopkosten garanderen de bedrijven een voorkooprecht voor de lidstaten. Die moeten bij elk contract beslissen of ze al dan niet willen intekenen.
België tekende al in op 22,4 miljoen vaccins uit vijf van de Europese deals, namelijk die met AstraZeneca (7,5 miljoen doses), Pfizer-BioNTech (5 miljoen), Janssen Pharmaceutica (5 miljoen), CureVac (2,9 miljoen) en Moderna (2 miljoen). Als er een Europees goedgekeurd coronavaccin is, zal ons land vanaf 5 januari kunnen starten met vaccineren.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Samsung laders zullen geleidelijk uit telefoondoosjes verdwijnen
-
Sparen Na de tariefverhogingen bij sommige banken: hoe gemakkelijk is het om over te stappen?
KBC kondigde begin deze maand al aan dat ze een aantal van haar tarieven fors optrekt. Ook bij andere banken zijn er belangrijke wijzigingen. Maar wat als u daar als klant niet mee akkoord gaat? Kan u dan gemakkelijk overstappen en is daar ook een kostprijs aan verbonden? Spaargids.be belicht de werking van de (gratis) bankoverstapdienst. -
Groeien Positieve bijwerkingen van de lockdown: massa’s mensen leren een nieuwe taal
In een drietalig land is het niet meer dan logisch dat kennis van de landstalen ook op professioneel vlak een troef kan zijn. Veel mensen hebben dan ook van de lockdowns gebruikgemaakt om hun talenkennis op te schroeven. Jobat.be licht toe. -
-
PREMIUM
Experts over Belgische vaccinatiestrategie: “Goede raad van de Britten: geef niet het hele rusthuis op zelfde dag een spuitje”
Staat onze vaccinatiestrategie op losse schroeven, nu blijkt dat Pfizer kampt met productieproblemen? Komen er nog vertragingen? En wat hebben we geleerd van het Verenigd Koninkrijk, dat al is begonnen met inenten? Wij vroegen het aan drie hoofdrolspelers van de taskforce Vaccinatiestrategie. "De opstart zal nu wellicht wat trager verlopen, maar een drama is dat niet." -
De 'toeslagenaffaire': dit is waar de Nederlandse regering over gevallen is
Het doek is gevallen over de Nederlandse regering Rutte III. Premier Mark Rutte trekt straks naar koning Willem-Alexander om het ontslag van zijn kabinet aan te bieden. Aanleiding is de zogenoemde ‘toeslagenaffaire’. -
Strenge Franse avondklok om 18 uur ingegaan
In de strijd tegen het coronavirus is in Frankrijk om klokslag 18 uur de verstrengde avondklok ingegaan. De komende twee weken moeten de inwoners steeds tussen 18 uur en 6 uur binnenblijven. Alleen wie van of naar zijn werk gaat mag de straat op, maar ook ouders die hun kinderen brengen of halen van school en kinderdagverblijf. -
Tienduizenden restaurants in Italië open ondanks verbod, politie deelt boetes uit
Enkele tienduizenden restauranthouders in heel Italië zijn ondanks de coronamaatregelen de hele avond opengebleven. Onder het motto IoApro1501 (Ik open 15 01) protesteren de horecaondernemers tegen de gedwongen sluiting van hun bedrijf, in heel Italië mag de horeca maximaal tot 18 uur ’s avonds open zijn. De politie heeft in verschillende steden boetes uitgedeeld.
5 reacties
Philip Vertommen
RENE LENAERTS
Patrick Braekeveldt
Kris Leynen
Alexa Grieken