Een beeld dat gisteren werd verspreid door het leger van Nieuw-Zeeland, na een verkenningsvlucht boven het gebied. Het toont dat verschillende eilanden van Tonga bedekt zijn onder een grote laag vulkaanas.
Volledig scherm
Een beeld dat gisteren werd verspreid door het leger van Nieuw-Zeeland, na een verkenningsvlucht boven het gebied. Het toont dat verschillende eilanden van Tonga bedekt zijn onder een grote laag vulkaanas. © EPA

Eindelijk eerste communicatie uit Tonga zelf: “Ongeziene ramp” heeft eilandengroep getroffen, al drie mensen overleden

De eilandengroep Tonga is afgelopen weekend getroffen door een “ongeziene ramp”. Dat heeft de regering dinsdag gezegd in de allereerste communicatie sinds de krachtige onderzeese vulkaanuitbarsting, die onder meer een tsunami veroorzaakte en een enorme aswolk. De regering bevestigt ook dat al drie mensen overleden zijn: twee Tonganen en een Britse.

3 reacties

 • Marinus Verbelen

  4 maanden geleden
  Een drama voor deze prachtige eilanden en zijn bevolking. Als deze vulkaanuitbarsting bovengronds overal in de wereld voelbaar was en ook schade heeft veroorzaakt, hoe groot is de schade dan niet onder water?
 • Ludo Vermeulen

  4 maanden geleden
  De ergste tsunami ooit, Thailand 2004, heeft golven veroorzaakt tot 10m hoog. En nu op Tonga zouden er golven van 15m ontstaan zijn?
 • karin verwimp

  4 maanden geleden
  Elon Musk zou zijn Starlink netwerk tijdelijk gratis ter beschikking van de getroffen eilandbewoners ter beschikking kunnen stellen. Als ik me niet vergis is het netwerk van satellieten operationeel in die regio.