Eindelijk doorbraak? “Brexit-akkoord binnen bereik na belangrijke toegevingen Boris Johnson”
De Britse premier Boris Johnson heeft “belangrijke toegevingen” gedaan in de brexit-onderhandelingen en aanvaardt nu dat er een douanegrens komt in de Ierse Zee tussen Noord-Ierland en Ierland. Een akkoord met de Europese Unie is daarmee “dichtbij”, meldt The Guardian. De Ierse premier Leo Varadkar tempert echter de verwachtingen.
Delen per e-mail
Een voorlopige versie van het akkoord zou morgen gepubliceerd kunnen worden, zegt de Britse krant. Noord-Ierland zou theoretisch deel blijven uitmaken van de Britse douane-unie, maar de facto van de Europese. Daardoor zou Johnson kunnen claimen dat het volledige Verenigd Koninkrijk de EU verlaten heeft.
Ook volgens Bloomberg staan de onderhandelingsteams op een zucht van een akkoord en komt de definitieve doorbraak er allicht vandaag nog. De Ierse premier Leo Varadkar zegt op een persconferentie dat de onderhandelingen de goede kant opgaan. “Maar de kloof tussen Groot-Brittannië en de EU blijft toch nog groot”, klinkt het.
Ierse grens
De grote twistappel in de brexitonderhandelingen is de Ierse grens, meer bepaald die tussen EU-lidstaat Ierland en Noord-Ierland (dat deel uitmaakt van het Verenigd Koninkrijk; nvdr). De Europese Unie aanvaardt daar geen douanecontroles om de Ierse vrede te vrijwaren en stelde voor om het Verenigd Koninkrijk tijdelijk in een douane-unie met de EU te houden tot er een andere oplossing voorhanden was. De Britten weigeren die regeling -de backstop in het jargon- omdat ze vanuit een douane-unie met de EU geen eigen handelsakkoorden kunnen sluiten.
Instemmingsmechanisme
Johnson kwam vorige week met een nieuw voorstel om de backstop te vervangen. In de plaats van een douane-unie met de EU voor onbepaalde duur stelde hij voor het vangnet te beperken tot Noord-Ierland. Dat zou dan zijn regelgeving rond goederen en voedingsmiddelen afstemmen op die van de Europese binnenmarkt. Het voorstel voorziet ook in een instemmingsmechanisme: de Noord-Ierse autoriteiten zouden elke vier jaar opnieuw hun fiat moeten geven. Voor Brussel is dat voorstel echter onaanvaardbaar omdat de douanecontroles verre van waterdicht zouden zijn en de Noord-Ieren de facto een veto zouden krijgen.
Over die kwestie zou de Britse premier nu volgens The Guardian “grote toegevingen” hebben gedaan. Johnson zou instemmen met een douanegrens in de Ierse Zee, weet de krant.
“Geen enkele Britse premier mag dit aanvaarden”
Bij een deal blijft de vraag echter of het Britse parlement, met daarin de brexit-hardliners, akkoord zal gaan. De vorige Britse premier, Theresa May, verwierp een douanegrens in de Ierse Zee herhaaldelijk omdat die ingaat tegen de Unie tussen Groot-Brittannië en Noord-Ierland. Volgens haar was zo’n regeling iets “wat geen enkele Britse premier ooit” kon aanvaarden.
Het valt ook af te wachten of de Noord-Ierse Unionisten van de DUP, de gedoogpartner van Johnson in het parlement, zich erachter zullen kunnen scharen. Voor hen is de Unie een heilig principe. Volgens The Huffington Post liggen toegevingen in die zin dan ook bijzonder moeilijk.
Komt daar nog bij dat Johnsons regering lang geen meerderheid heeft. Ze komt zowat 40 stemmen tekort en zal in dat geval dus moeten rekenen op de oppositie.
De Britse regering komt morgennamiddag bij elkaar. Sowieso moeten ook de 27 andere staatshoofden en regeringsleiders nadien nog instemmen met een deal. Dat zou op de Europese top van donderdag en vrijdag moeten gebeuren.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
4
Man overleeft 18 dagen in Australische wildernis
Een 58-jarige man die al 18 dagen vermist was in de Australische wildernis, is gezond en wel teruggevonden. Robert Weber overleefde door water te drinken en champignons te eten. Dat heeft de politie laten weten. -
Europees hoofdonderhandelaar stelt deadline voor brexitdeal: “Uiterlijk vanavond of morgenochtend"
Er moet uiterlijk vanavond of morgenochtend een akkoord zijn over juridische teksten over de brexit, anders kan er later deze week op een EU-top in Brussel geen deal worden beklonken. Dat zei EU-onderhandelaar Michel Barnier tegen de EU-ministers in Luxemburg. Zowel de Europese Unie als het Verenigd Koninkrijk achten een doorbraak mogelijk deze week. -
Jongen van 8 die eigen voedselbank runt krijgt stem op inauguratie Joe Biden: “Ik hoopte een vijftigtal mensen te inspireren”
“Ik wil positiviteit verspreiden en anderen inspireren de wereld te veranderen”, het lijkt wel een citaat van een presidentskandidaat in volle campagnestrijd, maar niets is minder waar. Het zijn de woorden van weldoener Cavanaugh Bell (8) uit Maryland, Washington D.C. De piepjonge activist zette een voedselbank op poten om ouderen te helpen tijdens de coronapandemie. Vicepresident Kamala Harris merkte zijn actie op en voor hij het wist, maakte Bell deel uit van de inauguratie van president Joe Biden. Of hoe je ‘The American Dream’ kan beleven nog voor je tien wordt. -
-
Multimedia
Slechte wifi? Deze toestellen versterken je signaal tot in het kleinste kamertje
Je wifinetwerk is op zijn sterkst in de onmiddellijke buurt van je draadloze router. Hoe verder in de woning, hoe minder sterk je signaal vervolgens wordt. Als dat problematisch is, kan je het bereik uitbreiden met een wifi repeater. We bekeken enkele populaire modellen. -
Britse regering: “Britse coronavariant is toch niet met zekerheid dodelijker”
De gemuteerde coronavirusstam die voor het eerst in Groot-Brittannië is ontdekt, is toch niet dodelijker dan eerdere varianten. Dat heeft de Britse minister van Volksgezondheid, Matt Hancock, zondag tegen Sky News gezegd. Volgens Hancock is de regering er "niet helemaal zeker" van hoe dodelijk de mutatie is. -
Buitenland
Uittredend president Portugal herverkozen in eerste ronde verkiezingen
In Portugal is uittredend president Marcelo Rebelo de Sousa herkozen. Al in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen haalde de gematigde conservatief zondag 61,6 procent van de stemmen, zo blijkt uit officiële resultaten uit 98 procent van de kieskringen. -
Sparen
Na de tariefverhogingen bij sommige banken: hoe gemakkelijk is het om over te stappen?
KBC kondigde begin deze maand al aan dat ze een aantal van haar tarieven fors optrekt. Ook bij andere banken zijn er belangrijke wijzigingen. Maar wat als u daar als klant niet mee akkoord gaat? Kan u dan gemakkelijk overstappen en is daar ook een kostprijs aan verbonden? Spaargids.be belicht de werking van de (gratis) bankoverstapdienst.
38 reacties
Jan Hebbelinck
Geert Vande Walle
Jan Dhooge
Norbert Bauwens
Danny Govaerts