Einde voor de muur en terug naar klimaatakkoord: Biden zet meteen 17 stappen om beleid van Trump terug te draaien
UPDATEJoe Biden zal meteen nadat hij zijn intrek in het Witte Huis heeft genomen, zeventien presidentiële acties ondernemen om maatregelen van Donald Trump van tafel te vegen. Zo zal hij de Verenigde Staten volgens zijn adviseurs laten terugkeren naar het klimaatakkoord van Parijs en naar de Wereldgezondheidsorganisatie.
Delen per e-mail
Om de verspreiding van het virus, dat 400.000 mensen in het land heeft gedood, te beperken, zal de president ook een decreet ondertekenen om het dragen van een mondmasker in federale gebouwen of voor federale agenten te verplichten. Om de impact van de coronacrisis te verzachten voor mensen die hun inkomen verloren hebben, wordt ook het moratorium op huisuitzettingen verlengd.
De Democraat, die van de strijd tegen de opwarming van de aarde een prioriteit van zijn mandaat heeft gemaakt, zal woensdag een brief naar de VN sturen. Daardoor kunnen de VS binnen een maand opnieuw toetreden tot het klimaatakkoord van Parijs.
Bidens voorganger Donald Trump was in juni 2017 uit dat akkoord gestapt. Formeel verlieten de Verenigde Staten het klimaatakkoord pas in november vorig jaar. De oud-minister van Buitenlandse Zaken John Kerry werd door Biden aangesteld als zijn klimaatgezant. “We gaan de klimaatverandering bekampen zoals we het tot hiertoe nooit gedaan hebben”, zei Biden vanuit het Oval Office.
VN-secretaris-generaal Antonio Guterres heeft de Amerikaanse terugkeer al verwelkomd. Tegelijk waarschuwde Guterres de nieuwe Amerikaanse president dat de tijd op raakt om de temperatuurstijgingen in te perken. “We kijken uit naar het Amerikaanse leiderschap om die internationale inspanningen te versnellen”, zei Guterres.
Verder zal Biden de milieunormen aanscherpen in de VS en de vergunning voor de controversiële Keystone XL-pijplijn, tussen de VS en Canada, annuleren.
Vanuit het Oval Office zal Biden ook een omstreden besluit van zijn voorganger annuleren dat onderdanen van moslimlanden de toegang tot de Verenigde Staten weigerde. Deze maatregel was "geworteld in xenofobie en religieuze vijandigheid", aldus Jake Sullivan, de toekomstige nationale veiligheidsadviseur van het Witte Huis.
De Democraat zal voorts bouwwerken voor een muur aan de grens met Mexico opschorten alsook de financiering ervan met het budget van het Pentagon. Ook wil Biden het "Dreamers"-programma in ere herstellen, waarbij mensen die als kind illegaal in de VS aankwamen in het land kunnen blijven.
Het hervormingsproject focust ook op extra middelen om de bewaking en grenscontroles te versterken, en voorziet een steunplan voor El Salvador, Guatemala en Honduras, de landen van herkomst van de meeste migranten, van vier miljard dollar.
Voorts zal Biden ook de strijd tegen raciale ongelijkheden aanpakken. Zo gaat de nieuwe president een uitvoerend bevel ondertekenen om federale agentschappen te bevelen ongelijkheden in hun programma's en beleid te beoordelen en aan te pakken. Ook wordt de diversiteitstraining opnieuw ingevoerd. Trump had het alle rijksdiensten verboden om nog belastinggeld uit te geven aan trainingen over diversiteit, institutioneel racisme en 'wit privilege'.
Lees ook: ANALYSE. “Hij deed tenminste moeite om zijn beloften waar te maken.” Wat de wereld moet onthouden van vier jaar Trump (+)
Bekijk ook alle video’s over de machtsoverdracht:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
1
Ook Britten hebben problemen met levering vaccins: fors minder inentingen afgelopen dagen
Ook het Verenigd Koninkrijk - een van de landen die al het verst staan met het inenten van onderdanen - blijkt problemen te hebben met de levering van vaccins. Dat heeft de Britse topexpert Jonathan Van-Tam verteld aan nieuwszender Sky News. De jongste dagen werden daardoor aanzienlijk minder spuitjes gezet. -
Sparen volgens de 50-30-20-regel: hoe werkt het?
-
Terug naar Lombardije1
Een jaar geleden veranderde kerk van Don Carminati in massamortuarium: “Irreëel dat ik in zo’n nachtmerrie beland was”
“Het overkomt me soms dat ik terugdenk en me afvraag: is dit echt gebeurd? Het leek me irreëel en onmogelijk dat ik in zo’n nachtmerrie beland was.” De emotionele reactie van Don Carminati spreekt boekdelen. De priester zag zijn kerk in het begin van de coronapandemie veranderen in een massamortuarium. Robin Ramaekers ging hem nu voor de reportagereeks ‘Terug naar Lombardije’ opnieuw opzoeken. -
-
Wereldbank: landen op weg naar gendergelijkheid, maar corona zorgt voor extra uitdaging
Landen evolueren naar meer gendergelijkheid, maar vrouwen over de hele wereld worden nog steeds geconfronteerd met wet- en regelgeving die hun economische kansen beperkt. Ook de coronapandemie heeft nieuwe uitdagingen gecreëerd. Dat blijkt uit een nieuwe rapport van de Wereldbank. -
Romney: “Trump in 2024 Republikeinse presidentskandidaat als hij wil”
Oud-president Donald Trump zal volgens zijn criticus en partijgenoot Mitt Romney in 2024 de nominatie voor het presidentschap van de Republikeinse partij winnen, als hij zich opnieuw kandidaat stelt. Senator Romney zei dat bij een virtueel evenement georganiseerd door The New York Times. -
Bloedbad achter de tralies: bijna tachtig doden bij rellen in Ecuadoraanse gevangenissen
Bij hevige gevechten tussen rivaliserende bendes zijn in Ecuadoraanse gevangenissen bijna tachtig mensen om het leven komen. Minstens 79 gedetineerden zijn bij bloedige rellen in vier strafinstellingen in Guayaquil, Cuenca en Latacunga gedood, zo heeft de regering van het Zuid-Amerikaanse land vandaag bekendgemaakt. Intussen is de situatie weer onder controle. -
Europa kan antitrustonderzoek beginnen als bedrijven uit EU verdwijnen