Eerste geëvacueerde inwoners La Palma mogen terug naar huis na vulkaanuitbarsting

De eerste bewoners van La Palma die afgelopen najaar hun huis moesten verlaten na de vulkaanuitbarsting op het Spaanse eiland, hebben toestemming gekregen om terug te gaan. Het gaat om ongeveer duizend van de zevenduizend geëvacueerde inwoners.

 1. Poolse president beschuldigt Duitse regering van woordbreuk over pantservoertuigen

  Poolse president beschul­digt Duitse regering van woordbreuk over pantser­voer­tui­gen

  De Poolse president Andrzej Duda heeft de Duitse regering ervan beschuldigd dat die haar belofte niet nagekomen is over de levering van pantservoertuigen aan zijn land. Duda kwam in een interview met tv-zender Die Welt, in de marge van het Wereld Economisch Forum (WEF) in Davos, terug op een belofte van Berlijn om pantservoertuigen te leveren. Polen zou daarmee pantservoertuigen kunnen vervangen die het aan Oekraïne leverde. "Ze zijn die belofte niet nagekomen", zei Duda. "En eerlijk: we zijn daarover heel ontgoocheld."
 2. Vlaamse inwoners van La Palma weten niet of hun woning nog overeind staat: “Doodop van stress en onzekerheid”
  PREMIUM

  Vlaamse inwoners van La Palma weten niet of hun woning nog overeind staat: “Doodop van stress en onzeker­heid”

  “Elke ochtend worden we wakker met slechts één vraag: zal ons huis wel er nog staan?” Aldus Anne Van Den Eede en Tom Van Den Eynde (allebei 53), een geëvacueerd Vlaams echtpaar van La Palma dat de lava van vulkaan Cumbre Vieja tot op 150 meter van hun woning schat. “Want met eigen ogen kunnen we het niet meer zien. De Spaanse politie verbiedt ons zelfs om met een verrekijker op een nabijgelegen heuvel te gaan kijken.”