ANP XTRA
Volledig scherm
© ANP XTRA

Een derde van alle landen wereldwijd schendt godsdienstvrijheid

In bijna een derde van alle landen wordt de vrijheid van godsdienst geschonden. Dat blijkt uit een rapport dat Kerk in Nood, een katholieke liefdadigheisorganisatie, vandaag presenteert. De onderzoekers benadrukken de schrijnende situatie in Afrika, waar lokale jihadisten geweld plegen, en de toestand in China en Myanmar, waar ruim 30 miljoen moslims worden vervolgd. Vooral minderheden zijn slachtoffer van religieuze discriminatie. Ook zeggen de onderzoekers in het rapport dat sommige landen de coronacrisis als excuus gebruiken om grondrechten van de bevolking in te perken.

 1. ONZE OPINIE. Gaat het recht van zij die hun godsdienst in groep willen beleven boven het algemene belang, de volksgezondheid?
  PREMIUM

  ONZE OPINIE. Gaat het recht van zij die hun godsdienst in groep willen beleven boven het algemene belang, de volksge­zond­heid?

  Een ongelovige Thomas moet naar de show van de tv-zenders staren op kerstavond, maar zijn gelovige buurman mag met veertien anderen samenkomen om zijn religie te beleven? Het is voor velen een doorn in het oog. Acteur Dimitri Leue vraagt zich af of cultuurgelovigen dan ook weer naar hun erediensten mogen. Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert noemt zijn vrijdagse voetbalmatch in openlucht zijn moment van geloofsbelijdenis, en die mag vandaag ook niet.
 2. Israël bombardeert huis Hamas-leider, opnieuw raketten op Tel Aviv
  2

  Israël bombar­deert huis Ha­mas-lei­der, opnieuw raketten op Tel Aviv

  Israël heeft in de nacht van zaterdag op zondag het huis van Yehya al-Sinwar, de leider van de politieke en militaire vleugels van Hamas in de Gazastrook, gebombardeerd. Dat meldt een tv-station van de Palestijnse militanten. Er zouden volgens gezondheidsautoriteiten drie Palestijnen zijn omgekomen en velen gewond geraakt. De aanval kwam kort nadat Hamas opnieuw raketten afvuurde op de Israëlische kuststad Tel Aviv.
 1. Twaalfjarige Allie uit VS krijgt haar eerste vaccin: "Ik kan niet wachten"
  Play

  Twaalfjari­ge Allie uit VS krijgt haar eerste vaccin: "Ik kan niet wachten"

 2. Dankzij deze simpele TikTok-hack krijg je meer spullen in jouw vaatwasser
  Play

  Dankzij deze simpele Tik­Tok-hack krijg je meer spullen in jouw vaatwasser