Een billboard met een half afgescheurde poster van de oud-president van Guinee Alpha Condé.
Volledig scherm
Een billboard met een half afgescheurde poster van de oud-president van Guinee Alpha Condé. © AFP

Ecowas wil binnen zes maanden nieuwe verkiezingen in Guinee

De West-Afrikaanse landenorganisatie Ecowas, heeft de militaire junta in Guinee opgeroepen om binnen zes maanden verkiezingen te houden om het land weer onder burgerbestuur te brengen. Daarnaast legt de organisatie sancties op tegen de mensen die achter de staatsgreep zitten.

 1. Poging tot staatsgreep in Guinee: coupplegers voeren avondklok in
  UPDATE

  Poging tot staats­greep in Guinee: coupple­gers voeren avondklok in

  In Guinee heerst heel wat verwarring rond een mogelijke staatsgreep. Speciale eenheden zeggen in een video dat ze president Alpha Condé gevangengenomen hebben en dat ze de instellingen ontmantelen. Het ministerie van Defensie verzekert echter dat de aanval op het presidentschap afgeweerd werd. De militaire coupplegers hebben “tot nader order” evenwel in het hele land de avondklok ingevoerd. Dat is zondagavond aangekondigd in een mededeling die werd voorgelezen op de nationale televisie.
 2. Gelekte documenten onthullen hoe landen proberen om VN-klimaatrapport af te zwakken
  63

  Gelekte documenten onthullen hoe landen proberen om VN-klimaatrap­port af te zwakken

  Enkele dagen voor de wereldklimaattop in het Schotse Glasgow zijn tienduizenden aanbevelingen gelekt waarin enkele landen en organisaties een klimaatrapport van de VN proberen af te zwakken. Zo trachten ze de noodzaak om snel af te stappen van fossiele brandstoffen terzijde te schuiven. Maar ook kernenergie, vleesconsumptie en financiële steun voor ontwikkelingslanden zouden gevoelige punten zijn. De experts zeggen dat ze zich niet zullen laten beïnvloeden voor hun rapport.
 3. Strenge straffen voor wie niet voldoende rookmelders installeert: dit zijn de regels
  HLN Shop

  Strenge straffen voor wie niet voldoende rookmel­ders instal­leert: dit zijn de regels

  Nu het buiten frisser wordt, doen we opnieuw massaal beroep op onze verwarming. De open haard gaat aan en om het extra gezellig te maken horen daar voor veel mensen eveneens kaarsen bij. Ook elektrische vuurtjes en toestellen als de droogkast draaien weldra weer op volle toeren. Je voelt het al aankomen: het risico op woningbranden stijgt. HLN Shop legt uit wat je kan/moet doen om de vlammen geen kans te geven.
 1. 
Deze persoonlijkheidstesten worden het vaakst afgenomen bij sollicitaties (en zo bereid je je voor)
  Jobat.be

  Deze persoon­lijk­heids­tes­ten worden het vaakst afgenomen bij sollicita­ties (en zo bereid je je voor)

  Solliciteren is zo al behoorlijk zenuwslopend. Als je dan nog een vragenlijst voor je neus krijgt met stellingen over je persoonlijkheid, of rijtjes vreemde tekens met de opdracht om ze verder aan te vullen, wordt het wel heel moeilijk om je aanwervingskansen in te schatten. Waarom gebruiken recruiters zulke testen? En hoe bereid je je erop voor? Jobat.be vroeg het aan arbeidspsychologe Anke Van Canneyt.
 2. Ook in ons land nieuwe coronavariant die besmettelijkste zou kunnen zijn tot nu toe: wat is er aan de hand en moeten we ons zorgen maken?

  Ook in ons land nieuwe coronavari­ant die besmette­lijk­ste zou kunnen zijn tot nu toe: wat is er aan de hand en moeten we ons zorgen maken?

  In het Verenigd Koninkrijk is een nieuwe stam van het coronavirus opgedoken die experten op het puntje van hun stoel heeft. AY.4.2 is een afstammeling van de bekende deltavariant en zou volgens de eerste onderzoeksresultaten “de meest besmettelijke coronavirusstam” zijn “sinds het begin van de pandemie”. Wat is er aan de hand? Is de stam ook al opgedoken in ons land? En moeten we ons zorgen maken? Viroloog Marc Van Ranst geeft uitleg.