Activisten hopen om abortus in de republiek San Marino, gelegen in het centrum van Italië, te legaliseren. De invloed van de Katholieke Kerk is echter groot.
Volledig scherm
Activisten hopen om abortus in de republiek San Marino, gelegen in het centrum van Italië, te legaliseren. De invloed van de Katholieke Kerk is echter groot. © REUTERS

Dwergstaat San Marino houdt referendum over legalisering van abortus

In de dwergstaat San Marino wordt vandaag een referendum gehouden over de legalisering van abortus. In de overwegend katholieke staat geldt voorlopig een algemeen verbod op abortus, ook in het geval van verkrachting, incest en foetale aandoeningen of indien het leven van de moeder in gevaar is. San Marino is samen met Malta, Andorra en het Vaticaan een van de laatste plaatsen in Europa waar zo’n verbod van kracht is. 

 1. Niet alleen in Texas is het taboe op abortus nog groot. Noémie, Hanne en Kim getuigen: “Mijn huisarts zei me vlakaf dat hij er ‘keihard tegen’ was”
  PREMIUM

  Niet alleen in Texas is het taboe op abortus nog groot. Noémie, Hanne en Kim getuigen: “Mijn huisarts zei me vlakaf dat hij er ‘keihard tegen’ was”

  “Met zestien vrienden gingen we op babybezoek. Die baby heeft op elke schoot gezeten, behalve de mijne.” Op abortus rust nog altijd een huizengroot taboe, bewijst de nieuwe wet in Texas. Na zes weken zwangerschap is abortus er nu verboden, en de overheid belooft ‘verklikkers’ een premie van 10.000 dollar als ze vrouwen aangeven die de wet niet gehoorzamen. Ook in ons land weegt de schaamte nog zwaar op vrouwen die kiezen voor een abortus. Noémie (33), Hanne (37) en Kim (29) doen hun verhaal. “Ik heb een leven voor de abortus en een leven erna.”
 2. Amerikaanse atletes steunen strijd voor recht op abortus: “Moeten belangrijke beslissingen over ons eigen lichaam en nageslacht zelf kunnen nemen”
  PREMIUM
  Meer sport

  Amerikaan­se atletes steunen strijd voor recht op abortus: “Moeten belangrij­ke beslissin­gen over ons eigen lichaam en nageslacht zelf kunnen nemen”

  Tientallen Amerikaanse atleten, onder wie voetbalster Megan Rapinoe, mengden zich in de VS in het debat rond de abortuswetgeving. In december zal het federale hooggerechtshof de vraag van de staat Mississippi behandelen om het recht op abortus in te perken. “Het is ergerlijk en on-Amerikaans om ons proberen het recht te ontzeggen om over ons eigen lichaam en nageslacht te beslissen,” aldus Rapinoe.
 1. Je leven lang genieten van je eigen huis? Zo creëer je een woning op maat van nu én later
  Livios

  Je leven lang genieten van je eigen huis? Zo creëer je een woning op maat van nu én later

  De nieuwe generatie 50-plussers is meer bezig met haar toekomst en hoe ze wil wonen. Vier op de tien 50-plussers willen zelfs nog vóór hun pensioen verhuizen naar een kleinere woning, op maat van hun oude dag. Bijna de helft van hen kiest resoluut voor een appartement. Dat blijkt uit een woononderzoek van vastgoedspecialist Hillewaere. Maar hoe ziet zo’n woning voor levenslang wonen eruit? En moet je daarvoor altijd verhuizen? Bouwsite Livios zocht het uit.