Archiefbeeld 26 oktober 2020: Mensen protesteren in de Poolse stad Wrocław tegen de strenge abortuswet.
Volledig scherm
Archiefbeeld 26 oktober 2020: Mensen protesteren in de Poolse stad Wrocław tegen de strenge abortuswet. © via REUTERS

Duizenden Poolse vrouwen lieten afgelopen jaar illegaal of in buitenland abortus uitvoeren door verstrengde wet

PolenMinstens 34.000 vrouwen hebben in het afgelopen jaar in het buitenland of in Polen (illegaal) een abortus laten uitvoeren. In 2020 kondigde de Poolse regering een strengere abortuswetgeving aan. Zo is de ingreep sindsdien enkel nog toegelaten als de zwangerschap een bedreiging vormt voor het leven of de gezondheid van de moeder, of wanneer de zwangerschap het resultaat is van verkrachting of incest. 

 1. Zeshonderd passagiers uit Zuid-Afrika vast op luchthaven van Schiphol: eerst test afnemen voor ze land binnen mogen
  Play

  Zeshonderd passagiers uit Zuid-Afri­ka vast op luchthaven van Schiphol: eerst test afnemen voor ze land binnen mogen

  Op de luchthaven van Schiphol heeft zich een opmerkelijke situatie afgespeeld. Zo’n zeshonderd passagiers mochten bij aankomst niet uit het vliegtuig stappen. De twee vliegtuigen kwamen namelijk uit Zuid-Afrika. Door de nieuwe coronavariant uit zuidelijk Afrika moeten alle passagiers eerst getest worden vooraleer ze het land weer binnen mogen. De passagiers zullen daarom in een beveiligde ruimte op de luchthaven wachten tot ze hun testresultaat ontvangen. Dat kan tot zo’n vier uur duren.
 2. Klassiek spaarboekje bij grootbank? Dan verdubbelen je spaarcenten na… 636 jaar
  Spaargids.be

  Klassiek spaarboek­je bij grootbank? Dan verdubbe­len je spaarcen­ten na… 636 jaar

  De rente op onze spaarboekjes is al lang geen vetpot meer. Bij de wettelijke minimumrente voor gereglementeerde spaarrekeningen, die de meeste grootbanken hanteren, duurt het liefst 636 jaar vooraleer je spaarcenten verdubbelen. Wie kiest voor spaar- of beleggingsproducten met een hoger rendement, slaagt er mogelijk wel nog in om bij leven zijn kapitaal met 100% te zien aangroeien. Spaargids.be beschrijft hoe dat kan.
 1. Nederlandse premier kondigt nog strengere maatregelen aan op persconferentie, politie vreest voor nieuwe manifestaties en rellen

  Nederland­se premier kondigt nog strengere maatrege­len aan op persconfe­ren­tie, politie vreest voor nieuwe manifesta­ties en rellen

  De Nederlandse premier Mark Rutte kondigt vanavond op een persconferentie bijkomende maatregelen aan in de strijd tegen het coronavirus. Er komt een zogenoemde ‘avondlockdown’: horeca, cultuur en niet-essentiële winkels zullen de deuren moeten sluiten om 17 uur. De politie houdt rekening met onaangekondigde manifestaties, ongeregeldheden en mogelijke rellen deze avond. De gemeente Den Haag roept mensen op om weg te blijven uit de buurt van de persconferentie, in Amsterdam is een ‘veiligheidsrisicogebied’ aangeduid.
 2. Oekraïense president vreest voor staatsgreep door Rusland

  Oekraïense president vreest voor staats­greep door Rusland

  De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft Rusland beschuldigd van het plannen van een staatsgreep in zijn land. “Ik heb informatie gekregen dat op 1 december een staatsgreep in ons land zal plaatsvinden”, zei Zelensky vrijdag aan journalisten in de Oekraïense hoofdstad Kiev. Het Kremlin wees de beweringen van Zelensky meteen van de hand. “Rusland heeft geen plannen om daaraan deel te nemen en houdt zich nooit met zulke aangelegenheden bezig”, stelde Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov.