Demonstranten tijdens een steunmars voor Iraanse demonstranten in Washington.
Volledig scherm
Demonstranten tijdens een steunmars voor Iraanse demonstranten in Washington. © AP

Duizenden mensen op straat in Washington om Iraanse demonstranten te steunen

In de Amerikaanse hoofdstad Washington zijn zaterdag duizenden mensen, onder wie heel Iraniërs, de straat opgetrokken om hun steun te betuigen met de manifestanten in Iran. De stoet liep van de National Mall, in het centrum van de stad, tot aan het Witte Huis onder het motto ‘Vrouwen, Leven, Vrijheid’.

 1. Mahsa (31) vecht voor meer vrouwenrechten in Iran na dood van haar 22-jarige naamgenoot: “Ik ben zelf ook gearresteerd en geslagen door de zedenpolitie”
  PREMIUM
  ANTWERPEN/BRUSSEL

  Mahsa (31) vecht voor meer vrouwen­rech­ten in Iran na dood van haar 22-jarige naamgenoot: “Ik ben zelf ook gearres­teerd en geslagen door de zedenpoli­tie”

  Het is nu een maand geleden dat de Iraans Mahsa Amini (22) stierf aan de gevolgen van vermoedelijk politiegeweld. Al even lang wordt er geprotesteerd in het land voor meer vrouwenrechten en tegen het regime. Ook elders in de wereld komen mensen samen om hun stem te laten horen. Zo ook zaterdagmiddag in Brussel, waar de Antwerpse Mahsa (31) het opneemt voor haar naamgenoot en alle andere vrouwen in Iran. “Iraanse vrouwen weten niet hoe de wind door hun haren voelt, hoe de zon op hun huid brandt, hoe je een knuffel of een kus kan geven op straat, hoe je met je hond door het park kan wandelen.”
 1. Acht gewonden na felle brand in Iraanse gevangenis waar mogelijk ook Belg en VUB-gastprofessor vastzitten
  Update

  Acht gewonden na felle brand in Iraanse gevangenis waar mogelijk ook Belg en VUB-gastprofes­sor vastzitten

  In de Evingevangenis in de Iraanse hoofdstad Teheran is zaterdagavond een hevige brand uitgebroken. Volgens het officiële Iraanse persagentschap brak het vuur uit na rellen, maar is de brand intussen onder controle. Critici vrezen dat de autoriteiten de brand zelf hebben veroorzaakt om tegenstanders uit te schakelen. Er vielen acht gewonden, zo vernam het officiële Iraanse persbureau Irna van een brandweerman ter plaatse.