Bewoners kijken toe hoe de bosbranden Boulder in Colorado teisteren.
Volledig scherm
Bewoners kijken toe hoe de bosbranden Boulder in Colorado teisteren. © AP

Duizenden geëvacueerd na bosbranden in Colorado

Bijna 20.000 Amerikanen hebben zaterdagavond het bevel gekregen hun woning te verlaten vanwege de zware bosbranden die de staat Colorado teisteren. In die staat zijn er wel vaker bosbranden. Omdat de branden zondagvoormiddag minder bedreigend leken, konden velen al terugkeren naar huis. Maar meer dan 1.500 mensen mogen voorlopig nog altijd hun huis niet binnen.

 1. Camerabeelden tonen hoe schutter basisschool binnendringt voor fatale schietpartij

  Camerabeel­den tonen hoe schutter basis­school binnen­dringt voor fatale schietpar­tij

  In een school in Nashville, in de Amerikaanse staat Tennessee, heeft een jonge schutter maandagochtend lokale tijd zes mensen, onder wie drie kinderen van 8 en 9 jaar oud, doodgeschoten. De politie heeft schutter Audrey Hale (28) gedood. Camerabeelden tonen hoe de twintiger met rode pet en met meerdere wapens de school binnendringt. Hale voerde volgens de politie een gerichte aanval uit en had meerdere plekken als doelwit op het oog. Dat blijkt uit een manifest dat de politie aantrof tijdens een huiszoeking bij de dader thuis. De politie vond daar ook nog meer wapens.
 1. Welke laptops kunnen pronken met de beste batterij? “De langste accuduur van maar liefst 19 uur en 21 minuten hebben we op dit toestel gemeten”
  Tweakers

  Welke laptops kunnen pronken met de beste batterij? “De langste accuduur van maar liefst 19 uur en 21 minuten hebben we op dit toestel gemeten”

  De bedenkers van de laptop hadden destijds een helder doel: computers makkelijk overal mee naartoe nemen. In bepaalde omstandigheden wil je zo’n ding dan ook gebruiken op plaatsen waar niet meteen een stopcontact in de buurt is. En dat liefst zo lang mogelijk. Laptopexpert Jelle Stuip van technologiesite Tweakers tipt daarom, binnen drie prijsklassen, de laptops met een langgerekt batterijleven.
 2. Na eerste grote bosbrand in Spanje waarschuwt premier voor klimaatcrisis
  11

  Na eerste grote bosbrand in Spanje waarschuwt premier voor klimaatcri­sis

  Spanje is dit jaar ongewoon vroeg getroffen door een eerste grote bosbrand. Spaans premier Pedro Sánchez waarschuwde dan ook voor de door mensen veroorzaakte klimaatopwarming. “Die klimaatcrisis bestaat echt. En ze veroorzaakt drama’s en schade, zoals we hier momenteel ondervinden”, verklaarde de socialistische premier maandag bij een bezoek aan het getroffen gebied. “Het gaat niet over de toekomst, maar om een actuele en zeer urgente crisis”.
 3. Al meer dan 37 hectare bos in as: man onder invloed verdacht van brandstichting in Mexico
  Play

  Al meer dan 37 hectare bos in as: man onder invloed verdacht van brandstich­ting in Mexico

  In het Mexicaanse Tepoztlán, zo’n 70 kilometer van Mexico-Stad, woeden hevige bosbranden. Op beelden is te zien hoe het vuur zich verspreidt over een bergflank. Al zo’n 37 hectare bos is in rook opgegaan. 150 brandweermannen en meerdere blushelikopters proberen verdere schade te beperken. Een man zou de brand hebben aangestoken terwijl hij onder invloed was van drugs. De politie heeft een verdachte gearresteerd.