Bondskanselier Angela Merkel tijdens de persconferentie vanmiddag.
Volledig scherm
Bondskanselier Angela Merkel tijdens de persconferentie vanmiddag. © REUTERS

Duitsland trekt aan noodrem in ultieme poging virus te stoppen en gaat vanaf woensdag in harde lockdown: scholen en winkels dicht

Duitsland gaat vanaf woensdag opnieuw in lockdown, en dat tot tot minstens 10 januari, met een lichte versoepeling tijdens de kerstdagen. Daarover zijn Berlijn en de deelstaten het eens geraakt, zo heeft bondskanselier Angela Merkel bekendgemaakt op een persconferentie. De meeste winkels en de scholen gaan dicht, religieuze diensten mogen enkel in zeer beperkte kring plaatsvinden. Er mag in het openbaar geen alcohol gedronken meer worden, en werkgevers moeten zo veel als mogelijk telewerk mogelijk maken. Binnen- en buitenlandse reizen worden ten strengste afgeraden.

39 reacties

 • Monique Verschueren

  9 maanden geleden
  Sluit toch de grenzen en een groot verbod op reizen in plaats van af te raden
 • Johan Goris

  9 maanden geleden
  Scholen zijn toch geen motor van het virus. Slechts 9% van de besmettingen gebeurt in een school zegt men hier. Maar dat is kort door de bocht, want een kind dat besmet kan misschien alle leden van het gezin besmetten. Dus het kan best dat we binnen enkele weken de cijfers terug verder omlaag zullen zien gaan vanwege het kerstverlof. Maar ik voeg er wel aan toe dat ik voorstander ben om de scholen zoveel mogelijk open te houden.
 • hans lenaerts

  9 maanden geleden
  In Duitsland weten ze dat scholen een hoog risico zijn. Hier gaan ze dat waarschijnlijk beseffen als de zomervakantie eraan komt. Maar ja, het is hier toch altijd de fout van de burger want onze (niet) verkozen regering doet zelf niks verkeerd. Hopelijk gaan ze in de kerstvakantie nu wel iedereen testen die uit het buitenland komt.
 • Johnny Michiels

  9 maanden geleden
  Als ze in vele Europese landen zo verder doen zal er opstand komen! 
 • Marc Vingerhoets

  9 maanden geleden
  In België gaan ze wachten voor de lockdown tot juist voor de eindejaarsfeesten en kunnen de mensen zodoende hun galgenmaaltijd niet gaan afhalen. Wedden ?
 1. Nadat grootste boom ter wereld ingepakt werd: Californische huiseigenaren omwikkelen stulpjes met folie tegen oprukkende bosbranden
  9

  Nadat grootste boom ter wereld ingepakt werd: Californi­sche huiseigena­ren omwikkelen stulpjes met folie tegen oprukkende bosbranden

  “Je voelt je heel stom als het vuur op tijd wordt geblust”, zegt de Amerikaanse Martin Diky. Maar niet als het heel je hebben en houden kan redden natuurlijk. De Californische huiseigenaar spendeerde zo'n 6.000 dollar (pakweg 5.100 euro) aan folie om zijn vakantiehuis nabij Lake Tahoe van de vlammen te redden. Een oplossing die ondanks de hoge prijs veel navolging krijgt.
 2. Oppas (52) misbruikt zeven zeer jonge meisjes in regio Eindhoven, kompaan (58) kreeg beelden ervan toegestuurd
  NEDERLAND

  Oppas (52) misbruikt zeven zeer jonge meisjes in regio Eindhoven, kompaan (58) kreeg beelden ervan toege­stuurd

  Een vrouw uit Nederlands Limburg is aangehouden voor het seksueel misbruiken van zeven jonge meisjes in de regio Eindhoven (Noord-Brabant), meldt het Openbaar Ministerie (OM). Het misbruik werd vastgelegd op beeld en doorgestuurd naar een man uit Nederlands Limburg. Hij is eveneens aangehouden. Er loopt ondertussen een groot onderzoek. De vrouw werkte als oppas. De slachtoffertjes waren tussen de één en zes jaar oud.
 3. Oproer op vliegtuig TUI nadat het met uren vertraging vertrekt en dan plots in Parijs landt en niet in Brussel: passagiers weigeren uit te stappen

  Oproer op vliegtuig TUI nadat het met uren vertraging vertrekt en dan plots in Parijs landt en niet in Brussel: passagiers weigeren uit te stappen

  Een technisch defect en slechte communicatie hebben de gemoederen hoog doen oplaaien op een vlucht van TUI fly. Reizigers die onderweg waren van het Marokkaanse Fez naar Brussel, moesten eerst een hele nacht wachten op een vervangvliegtuig. Toen dat uiteindelijk niet in België maar wel op de luchthaven van Orly bij Parijs landde, brak oproer uit aan boord. Een deel van de reizigers weigerde uit te stappen en eiste dat het toestel door zou vliegen naar de eindbestemming. TUI Belgium geeft toe dat de zaken niet zijn gelopen zoals het hoort.
 1. Van bruto naar netto: dit sta je af (en zo houd je wat meer loon over)
  Jobat

  Van bruto naar netto: dit sta je af (en zo houd je wat meer loon over)

  Wanneer je je loonbrief onder de loep neemt, merk je daar in eerste instantie waarschijnlijk een aardig bedrag op. Wat daar onderaan als nettoloon nog van rest -en dus uiteindelijk op je rekening belandt- is helaas een stuk minder. Dit kan wel eens tot teleurstelling leiden. Werkgevers zullen bij loononderhandelingen immers steeds brutobedragen hanteren. Jobat.be onderzocht wat er precies met je loon gebeurt bij de omzetting van bruto naar netto, en waar dat geld naartoe vloeit.
 2. Vulkaanuitbarsting op La Palma: "Het geluid van 20 vertrekkende gevechtsvliegtuigen”, al 5.000 mensen geëvacueerd
  Play
  44

  Vulkaanuit­bar­sting op La Palma: "Het geluid van 20 vertrekken­de gevechts­vlieg­tui­gen”, al 5.000 mensen geëvacu­eerd

  Op het Canarische eiland La Palma is een vulkaan in het gebied Cumbre Vieja aan het uitbarsten. Het is al van in 1971, dus vijftig jaar geleden, dat de vulkaan nog eens uitbarstte. Al zeker 5.000 mensen hebben hun huizen moeten verlaten. Boven het eiland is een grote aswolk te zien. Het geluid is extreem luid. “Het lijkt op twintig vertrekkende gevechtsvliegtuigen”, getuigt een lokale gids.
 3. Passie, liefde en (v)echtscheidingen: deze series over het huwelijk zijn het streamen waard
  Streamz

  Passie, liefde en (v)echtscheidingen: deze series over het huwelijk zijn het streamen waard

  Sinds maandag 13 september kan je op Streamz terecht voor een stevige portie huwelijksdrama met wekelijks een nieuwe aflevering van ‘Scenes from a Marriage’, een moderne remake van Ingmar Bergmans tijdloze ‘Scener ur ett äktenskap’. Liefde, passie, seks, (v)echtscheidingen en verzoeningen laten niemand onberoerd, en dus vullen wij deze week onze Kijkgids aan met onze favoriete series en films over het huwelijk. Van hartzeer in ‘Marriage Story’ (Netflix) en wraaklustige vrouwen in ‘Why Women Kill’ (Streamz) tot een uitgeblust seksleven in ‘Wanderlust’ (Netflix) en een polyamoreus experiment in ‘You Me Her’ (Netflix).