Links: Leopard 2-tanks. Rechts: professor internationale politiek David Criekemans
Volledig scherm
PREMIUM
Links: Leopard 2-tanks. Rechts: professor internationale politiek David Criekemans © ANP/Photonews

Duitsland keurt levering Leopard 2-tanks goed: “Het wordt nu wel een zéér fijne lijn”

Duitsland gaat Leopard 2-tanks leveren aan Oekraïne. De Duitse bondskanselier Olaf Scholz staat ook andere landen, zoals Polen, toe om hetzelfde te doen. Over hoeveel tanks gaat het? Hoe snel kunnen die in Oekraïne zijn? Welk verschil maakt dit in de oorlog? En staan we daarmee aan de vooravond van een Derde Wereldoorlog? Prof. internationale politiek David Criekemans legt uit.

52 reacties

 • Andy Van Daare

  2 weken geleden
  Sponsoren met de mensen hun centjes Bas-Henk Ramkema ? Helemaal tuureluut... mensen hun loon belasten met 10 tot 20%, een plaatsje in Brussel is reeds gereserveeed voor u, onze politiekers zijn al even geweldig!
 • Louis Momme

  2 weken geleden
  Door het aarzelen van het Westen en Duitsland in het bijzonder werd Oekraïne verder platgebombardeerd en werden Oekraïnse soldaten en burgers verder vermoord door Rusland. Ik doe mijn hoed af voor Polen. Wat al die specialisten ervan denken zal mij worst wezen. Wij zijn medeverantwoordelijk aan de vernietiging van Oekraïne door de Russen.
 • Polutnik Ronald

  2 weken geleden
  Voila nu nog gevechtsvliegtuigen , alles maar zolang tegen houden en dan toch leveren dat is ook zo voor gevechtsvliegtuigen hoelang gaan ze dat weer tegen houden tot ze toch gaan leveren . Waarom altijd dat getaffel toch . Van België geleerd zeker dat getaffel .
 • Hans De Tant

  2 weken geleden
  Zijn Oekraïense soldaten gewettigde militaire doelen volgens het oorlogsrecht? Ik vermoed dat iedereen hiermee wel akkoord zal gaan. Blijven ze gewettigde doelen als ze een opleiding volgen in vb. Duitsland? Mogen Oekraïense soldaten in Duitsland worden aangevallen? Dit lijkt minder evident. Voor dit soort gevallen bestaat het neutraliteitsrecht. Dit stelt dat in het geval van het voorbeeld Duitsland de Oekraïense soldaten moet interneren tot het einde van het conflict...
 • Jef Verhulst

  2 weken geleden
  Rusland heeft een dikke rode lijn overschreden door een soevereine staat binnen te vallen omdat er toevallig ook mensen wonen die Russisch spreken. Denkt iemand dat Poetin voldoende uitgerust is om de NAVO aan te vallen ? Alleen met kernwapens dan en dan bestaat Rusland ook niet meer.
 1. Twee uur extra wiskunde in plaats van Godsdienst? Weyts vindt dat scholen zelf moeten kunnen kiezen hoe ze levensbeschouwing invullen
  6

  Twee uur extra wiskunde in plaats van Godsdienst? Weyts vindt dat scholen zelf moeten kunnen kiezen hoe ze levensbe­schou­wing invullen

  Als het van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) afhangt, moeten de scholen in het officieel onderwijs in de toekomst zelf kunnen kiezen hoe ze de twee uur levensbeschouwelijke vakken invullen. Zo zouden ze er in het belang van de onderwijskwaliteit voor kunnen kiezen om die uren te vervangen door uren Nederlands of wiskunde. Maar dan moet de Grondwet wel gewijzigd worden. Zo heeft minister Weyts woensdag in het Vlaams Parlement geantwoord op een vraag van Open VLD-parlementslid Jean-Jacques De Gucht.
 1. Kaylea (16) overleed aan obesitas door verwaarlozing, ouders schuldig aan doodslag: “Ze leefde in dierlijke omstandigheden”
  Verenigd Koninkrijk

  Kaylea (16) overleed aan obesitas door verwaarlo­zing, ouders schuldig aan doodslag: “Ze leefde in dierlijke omstandig­he­den”

  In Wales is een 45-jarige man schuldig bevonden aan de dood van zijn 16-jarige dochter. Het slachtoffer, Kaylea Titford, werd in oktober 2020 dood aangetroffen in haar woning. Volgens de politie leefde de tiener, die in een rolstoel zat, in omstandigheden die “zelfs voor een dier ongeschikt waren”. Kaylea’s moeder, de 40-jarige Sarah Lloyd-Jones, gaf in december al toe dat ze haar dochter ernstig verwaarloosde. Maar vader Alun Titford (45) bleef dat tot nu toe ontkennen.
 2. Gamen zonder console, maar met je smartphone? Dit topgadget bespaart je op termijn flink wat centen
  Tweakers

  Gamen zonder console, maar met je smartphone? Dit topgadget bespaart je op termijn flink wat centen

  Fervent gamer en vaak onderweg? Dan ben je mogelijk gebaat bij een controller waar je smartphone in past. “Voor iets meer dan 100 euro kun je heel fijn gamen en ligt er een hele wereld aan – vaak gratis – spelletjes aan je voeten”, zegt Wout Funnekotter, hoofdredacteur bij technologiesite Tweakers. Hij onderwierp de twee meest gangbare controllers voor smartphones aan een vergelijkingstest.
 3. Aangereden nadat je hard moest remmen door de laaghangende zon: wie is er dan aansprakelijk?
  Independer

  Aangereden nadat je hard moest remmen door de laaghangen­de zon: wie is er dan aansprake­lijk?

  Deze week mogen we flink wat zon verwachten. Dat doet deugd, maar het levert ook extra risico's op wanneer je de baan op moet. Immers, de zon hangt tijdens de winterperiode laag, wat de zichtbaarheid tijdens het autorijden serieus bemoeilijkt. Een kop-staartbotsing is dan snel gebeurd. Bepalen wie aansprakelijk is voor de schade kan dan moeilijk zijn. Independer.be zet daarom vier mogelijke botsingen - en hun gevolgen - op een rij.