Olaf Scholz, de SPD-kandidaat voor het ambt van bondskanselier in Duitsland.
Volledig scherm
Olaf Scholz, de SPD-kandidaat voor het ambt van bondskanselier in Duitsland. © EPA

Duitse sociaaldemocraat Scholz belooft meer geld voor defensie

Olaf Scholz, de SPD-kandidaat voor het ambt van bondskanselier in Duitsland, wil meer geld vrijmaken voor defensie. In het slotdebat in de aanloop naar de Duitse verkiezingen zei de sociaaldemocraat dat een sterk, soeverein Europa het belangrijkste doel van het Duitse buitenlandse beleid is en dat daarbij ook de samenwerking met de NAVO en de Verenigde Staten telt.

 1. Wie volgt Angela Merkel op als bondskanselier?

  Wie volgt Angela Merkel op als bondskanse­lier?

  Zestien jaar lang zwaaide Angela Merkel de plak over de grootste economie van Europa. Maar de parlementsverkiezingen van zondag luiden het einde in van een tijdperk. Niet alleen neemt Merkel afscheid als bondskanselier, ook de toekomst van haar CDU/CSU oogt onzeker. De kans dat de christendemocratische partij op de oppositiebanken belandt, is niet onbestaande. De sociaaldemocratische SPD met kandidaat Olaf Scholz kan in het gat springen. Met volgens sommige media nog tot 40 procent onbesliste kiezers wordt het sowieso een ‘close call’ tussen CDU/CSU en SPD. De kandidate van de Groenen, Annalena Baerbock, lijkt afgeschreven.
 2. Strenge straffen voor wie niet voldoende rookmelders installeert: dit zijn de regels
  HLN Shop

  Strenge straffen voor wie niet voldoende rookmel­ders instal­leert: dit zijn de regels

  Nu het buiten frisser wordt, doen we opnieuw massaal beroep op onze verwarming. De open haard gaat aan en om het extra gezellig te maken horen daar voor veel mensen eveneens kaarsen bij. Ook elektrische vuurtjes en toestellen als de droogkast draaien weldra weer op volle toeren. Je voelt het al aankomen: het risico op woningbranden stijgt. HLN Shop legt uit wat je kan/moet doen om de vlammen geen kans te geven.