De Duitse bondskanselier Olaf Scholz.
Volledig scherm
De Duitse bondskanselier Olaf Scholz. © ANP / EPA

Druk op Berlijn neemt toe: “Duitsland is te bang om Rusland naar de rand van een nederlaag te brengen”

De druk op Duitsland om tanks te leveren aan Oekraïne blijft groot. Tijdens een Europese Raad van ministers van Buitenlandse Zaken in Brussel hebben verschillende EU-landen nog eens hun ongenoegen over de Duitse terughoudendheid geuit: “Wat ons tegenhoudt, is de angst voor wat er zal gebeuren als Rusland deze oorlog verliest.”

122 reacties

 • Tony Pauwels

  2 weken geleden
  Ja, lap, nu geeft Duitsland toch groen licht voor de omstreden levering... Dan zullen we verder maar wachten op de eerste paddenstoelenwolk zeker?
 • Guy Verstraeten

  2 weken geleden
  Men moet zich ook afvragen of Scholz op één of andere manier rechtstreeks onder Russische druk staat. Als vooraaanstaand jong-socialist is hij in de jaren 80 frequent naar de DDR gereisd en alsdusdanig zeker op de Stasi-radar gekomen om hem eventueel te recruteren.Hij is daar toen zelfs op TV gekomen en heeft heel die tijd een duidelijk anti-Navo en anti-kapitalistisch standpunt vertolkt.Het loont wellicht de moeite om in dit kader de reden van zijn huidige obstructiepolitiek te onderzoeken.
 • Christine Laevers

  2 weken geleden
  Wat als een paal boven water staat is dat er kostbare tijd wordt verloren. Het Kremlin weet heel goed dat er aarzeling is en dat er wordt gekoorddanst om hen niet te erg uit te dagen. Ze spelen ermee als een kat met een muis. Het gevolg van die aarzeling - of rationaliteit - is dat Polen, Estland, Letland en Litouwen zelf initiatieven gaan nemen. Ik ga niet uit de lucht vallen als Polen troepen stuurt naar Oekraïene in de herfst. Elk lid van de NAVO kan buiten de NAVO om, beslissingen nemen.
 • Marco Di Scarpa

  2 weken geleden
  Moet Rusland de oorlog dan winnen? Komaan zeg! Rusland is voor zover ik weet Oekraïne binnengevallen en heeft er niet alleen grondgebied bezet maar inwoners waaronder kinderen op beestachtige wijze vermoord. Wie is dan de agressor die teruggedrongen moet worden? Frankrijk en ook Duitsland gaan seffens Poetin en zijn Kremlin nog feliciteren. En als ik de comments lees dan z8jn er hier ook Vlamingen die Rusland een warm hart toedragen. Heel verontrustend!
 • Jean West

  2 weken geleden
  Leopard 2 zit vol techniek, opleiding 6 maand. Welke bemanning gaan ze daar insteken of zijn er al Oekraïners opgeleid?