Een video van voormalig Trump-adviseur Rudy Giuliani werd afgespeeld tijdens de hoorzitting.
Volledig scherm
Een video van voormalig Trump-adviseur Rudy Giuliani werd afgespeeld tijdens de hoorzitting. © AFP

Dronken Rudy Giuliani spoorde Trump aan overwinning op te eisen op verkiezingsavond

Een aangeschoten Rudy Giuliani adviseerde Donald Trump begin november 2020 om de verkiezingsoverwinning voorbarig en onterecht op te eisen. Topadviseurs van de toenmalige president Donald Trump hebben hem destijds verteld dat zijn beweringen over wijdverbreide verkiezingsfraude niet legitiem waren en zijn verkiezingsnederlaag niet ongedaan zouden maken. Maar Trump wou niet luisteren. Dat blijkt allemaal uit getuigenissen tegenover de parlementscommissie die de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021 onderzoekt. De bestorming had destijds tot doel om de verkiezingsuitslag ongedaan te maken, omdat die onwettig zou zijn.

  1. Biden over Capitool-bestorming: “Democratie in VS nog steeds in gevaar”

    Biden over Capitool-bestorming: “Democratie in VS nog steeds in gevaar”

    Bijna anderhalf jaar na de bestorming van het Capitool in januari 2021 gelooft de Amerikaanse president Joe Biden dat de democratie in de Verenigde Staten nog altijd in gevaar is. “Dezelfde krachten, die tot 6 januari geleid hebben, zijn ook vandaag nog aan het werk”, zei Biden tijdens een toespraak in de haven van Los Angeles en in een verwijzing naar de hoorzittingen in de onderzoekscommissie van het Amerikaanse Congres. “We moeten onze democratie beschermen”. Biden had zich een dergelijke uitdaging naar eigen zeggen nooit kunnen voorstellen.
  2. Oekraïne vernietigt geheim hoofdkwartier van Russische paramilitairen nadat ze poseren voor foto waarop straatnaam te zien is

    Oekraïne vernietigt geheim hoofdkwar­tier van Russische paramili­tai­ren nadat ze poseren voor foto waarop straatnaam te zien is

    Oekraïne zegt dat het een geheim hoofdkwartier vernietigd heeft van de Wagnergroep, een organisatie van huurlingen die meestrijdt met de Russische troepen. Volgens gouverneur Serhiy Hayday van Loehansk werd de locatie van de schuilplaats ontdekt “met dank aan een Russische journalist”. Die postte vorige week een foto van de basis op Telegram. Daarop was de straatnaam te zien van de plaats waar de paramilitairen zich bevonden.