Dreiging van Russische invasie groeit, maar Oekraïners laten het niet aan hun hart komen: "Het leven gaat verder”
Zo’n 100.000 Russische troepen in de buurt van de grens, Amerikaanse troepen in staat van paraatheid, ambassadepersoneel dat wordt teruggeroepen. De spanning in Oekraïne bereikt stilaan een hoogtepunt. Dat is niet zonder gevolgen voor de bevolking. “Het put je gewoon uit”, zegt de één. “Het leven gaat verder”, aldus de ander.
De opbouw van troepen in de buurt van de grens tussen Rusland en Oekraïne is niet min. Alleen al langs de Russische kant zouden er zo’n 100.000 soldaten klaar staan, met plannen voor een troepenmacht van 175.000.
De soldaten bevinden zich aan de oostgrens, bij de separatistische provincies Donetsk en Loegansk. Ook noordelijk is er troepenopbouw, onder andere in Wit-Rusland, een bondgenoot van Poetin. Dat is een bedreiging voor Kiev, de hoofdstad van Oekraïne met bijna 3 miljoen inwoners.
“We weten niet waar het zal starten of hoe”
De spanning in Kiev neemt dan ook toe, kon ook ‘The Globe and Mail’ vaststellen. De grootste krant van Canada sprak er met Yelena (66), een serveuse in een traditioneel Oekraïens restaurant. “Het is wanneer ik de tv opzet, dat ik angstig wordt”, vertelt ze. “De vraag is waar de oorlog zal starten. We weten niet waar, of hoe, dus we kunnen geen enkel plan ontwikkelen.”
In de hoofdstad zelf, zo’n honderd kilometer van de grens met Wit-Rusland, blijft het bovendien niet rustig. Zo zijn er valse bommeldingen in scholen, metrostations en overheidsgebouwen. Oekraïense autoriteiten claimen dat die onderdeel zijn van hybride oorlogsvoering, waarbij het land gedemoraliseerd moet worden vóór de invasie. “Het put je gewoon uit”, zegt Yelena daarover. Dinsdag meldde de regering een groep te hebben ontmanteld die voor Rusland aanslagen voorbereidde in Oekraïne.
Bekijk ook het gesprek van HLN LIVE met VTM NIEUWS-buitenlandjournalist Robin Ramaekers:
“We denken aan de oorlog, maar moeten ook werken”
Niet iedereen in Kiev ligt wakker van de Russische dreiging. Een reporter van de Britse krant ‘The Guardian’ sprak Maria, een communicatiemanager van het Oekraïense nationale filmarchief. Haar moeder vraagt zich af wat Poetin met haar zou willen. “Dat is een manier om ernaar te kijken”, zegt ze daarover. “Mensen die het nieuws lezen op het internet zijn minder kalm, maar het leven gaat verder”, aldus Maria. “We denken aan de oorlog, maar we moeten werken en hebben ook nood aan plezier.”
Het nachtleven in Kiev blijft inderdaad overeind, schrijft Yahoo News. “Alles zal pas stoppen wanneer een heel serieuze dreiging is”, vertelt Alisa, bazin van een marketingbedrijf in Kiev. Volgens haar geloven de meeste mensen dat er onder geen beding geweld zal uitbreken in de hoofdstad.
“Ook hier zie ik geen paniek”
Vlaming Tom (61) woont op 50 kilometer van de Russische grens, het oosten van Oekraïne. Toen onze redactie vorige week met hem sprak, vertelde hij over de situatie in dat deel van het land. “Sinds 2014 na de annexatie van de Krim en het geweld in Loegansk en Donetsk is het eigenlijk al oorlog”, zei hij. Toch blijft het rustig onder de bevolking: “Ook hier zie ik geen paniek hoor, maar dat komt eerder uit de houding ‘als je er niets aan kan doen, dan helpt het ook niet om je zorgen te maken’.”
Het leger is er ook een pak op vooruit gegaan sinds 2014, merkt hij op. “Er is legerdienst, ze hebben veel mensen leren schieten en het materiaal en de kledij staan helemaal op punt. Mocht Poetin aanvallen, dan zal hij het toch niet meer zo gemakkelijk krijgen”, aldus Tom.
“Ik zou liever vrede hebben. Ik heb thuis twee kindjes”
Voor de Oekraïense troepen die aan de grens zijn gestationeerd, blijft het wel een nerveuze bedoeling. De onvoorspelbaarheid van de Russen is ondertussen bekend, nadat er in 2014 in het oosten van Oekraïne gemaskerde soldaten opdoken, die zogezegd vrijwilligers waren.
“Misschien zal de inval hier gebeuren. Misschien meer naar het zuiden. We kunnen niet alles weten. Het is alsof je schaakt, waar je de zetten niet op voorhand kan zien. Wie zal wat doen tegen wie? We weten het niet”, zegt luitenant Sergei tegen een journalist van ‘The New York Times’.
Ook Ihor, een sergeant in de eenheid verantwoordelijk voor het eten, vindt het maar niets. “Ik zou liever vrede hebben. Ik heb thuis twee kindjes.”
LEES OOK:
Is ons leger klaar om bij te springen? Bekijk hieronder het gesprek van HLN LIVE met de stafchef van het Belgisch leger:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Bijna helft van Democraten wil niet dat Biden zich opnieuw verkiesbaar stelt in 2024
Zo’n 44 procent van de Democraten wil niet dat Joe Biden – de huidige Democratische president van de Verenigde Staten – zich opnieuw verkiesbaar stelt voor de verkiezingen in 2024. Dat blijkt uit een poll van de Amerikaanse Monmouth University die werd afgenomen bij 542 Democratische en Democratisch neigende kiezers. Wie ze dan wel als kandidaat willen, weten ze zelf niet. -
Vergeet de minitas: XL-totebags zijn deze lente de grootste trend
Berg die minitassen voorgoed op en laat je innerlijke Mary Poppins stralen met een praktische én stijlvolle XL-tas. De big shopper maakt dit voorjaar eindelijk haar grote comeback. -
Livios
Hoogrendementsglas isoleert tot 12 keer beter dan enkel glas: hoeveel bespaar je op energie door je ramen te vervangen?
Willen we de klimaatdoelstellingen halen, zullen we allemaal in actie moeten schieten. Jij kan onder meer je steentje bijdragen door je verouderde woning energiezuinig te renoveren, denk bijvoorbeeld aan het isoleren van je dak of gevel of plaatsen van hoogrendementsglas. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar óók voor je portemonnee. Bouwsite Livios zocht uit hoeveel je kan besparen door je oude ramen te vervangen en welke premies je daarvoor kan aanvragen. -
-
PREMIUM
Wat denken Vlamingen in Oekraïne over de spanningen? “Je voelt dat er iets in de lucht hangt, maar panikeren doen ze hier niet snel”
Doet-ie ‘t of doet-ie ‘t niet? De Amerikaanse president Joe Biden denkt dat zijn Russische collega Vladimir Poetin het wél zal doen: Oekraïne binnenvallen. Drie Vlaamse ondernemers over leven onder hoogspanning in Oost-Europa. “Voorlopig zijn het vooral mijn vrienden in België die vragen of ik nog geen helm kocht.” -
Honderdduizenden jobs weg in Turkije en Syrië door aardbeving
Na de zware aardbeving in Turkije en Syrië zijn honderdduizenden mensen hun job verloren. Dat meldt de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) vandaag. Volgens de ILO moeten er dringend nieuwe arbeidsplaatsen gecreëerd worden, zo niet dreigen armoede en kinderarbeid. -
Deze Russische kolonel gaf bevel om theater en kraamkliniek in Marioepol te bombarderen
Het stadsbestuur van Marioepol zegt dat de man geïdentificeerd is die vorig jaar het bevel gaf om het theater en de kraamkliniek in de stad te bombarderen. Volgens Petro Andryushchenko, een adviseur van de burgemeester, gaat het om de Russische kolonel Sergei Atroshchenko. -
Oekraïne zegt groep te hebben ontmanteld die aanslagen voor Rusland voorbereidde
Oekraïne heeft naar eigen zeggen een groep opgerold die in opdracht van Moskou aanslagen voorbereidde om het land te destabiliseren.