Donkerrood troef op nieuwe Europese coronakaart
Bijna heel Europa kleurt donkerrood op de nieuwe coronakaart van het Europese Centrum voor Ziektepreventie en -bestrijding (ECDC). Dat is het hoogste waarschuwingsniveau. Oorzaak is de razendsnelle verspreiding van de omikronvariant van het coronavirus. Er resten alleen nog wat lichtrode eilandjes in drie landen in Oost-Europa.
Lees alles over het coronavirus in dit dossier.
Het aantal coronagevallen is zo sterk gestegen dat vrijwel heel Europa nu op het hoogste waarschuwingsniveau staat en donkerrood kleurt: van de 211 regio’s staan slechts vijftien nog op rood, een stapje lager op de coronakaart van de Europese gezondheidsdienst. Niet eerder kleurde Europa zo fel rood.
Oost-Europa
De rode regio’s liggen in Hongarije, Polen en Roemenië. Vergeleken met vorige week zijn tien regio’s in die landen van rood naar donkerrood gegaan door het oplopende aantal positieve tests.
In Polen kleurden vorige week concreet nog maar twee regio’s donkerrood, deze week zijn dat er al vijf. Hongarije was vorige week nog voor de helft lichtrood — de oostelijke helft van het land — nu schiet er nog maar één lichtrode regio over: Noord-Hongarije. Alle andere regio’s tonen dieprood.
Eenzelfde evolutie is te zien in Roemenië. Dat land kleurde vorige week als enige in Europa nog volledig lichtrood, nu is dat nog maar voor de helft het geval. Alleen de regio's zuid, zuidoost en zuidwest zijn nog lichtrood, de rest van het land is nu donkerrood ingekleurd.
De rest: donkerrood
Net zoals voor alle andere landen van de Europese Unie verandert er deze week intussen niets voor België. Ons land is al wekenlang donkerrood ingekleurd en met de steeds verder stijgende besmettingscijfers ziet het er niet naar uit dat daar heel snel verandering in zal komen. Volgens de laatste cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano komt ons land uit op een incidentie, over de laatste 14 dagen, van 3.066.
Europees record voor Madeira
Het Portugese eiland Madeira is naar verhouding nu de grootste brandhaard van Europa geworden. Daar zijn in de afgelopen twee kalenderweken 22.234 inwoners positief getest, omgerekend 8.745 op elke 100.000 inwoners. Dat betekent dat 2 op elke 23 eilandbewoners momenteel besmet zijn, dat is een Europees record.
In aantallen heeft de regio Parijs de meeste positieve tests. In de afgelopen twee weken is het coronavirus vastgesteld bij 938.353 inwoners. Omgerekend gaat het om 7.634 op elke 100.000 mensen.
Het ECDC publiceert elke donderdag een Europese coronakaart met kleurencodes, gebaseerd op het aantal besmettingen en het percentage positieve tests in de voorbije veertien dagen. De kaart heeft vier kleuren: groen, oranje, (licht)rood en donkerrood. Vanaf 500 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners kleurt de kaart donkerrood.
Een land of regio kleurt (licht)rood in twee gevallen: wanneer de besmettingsgraad per 100.000 inwoners gedurende veertien dagen schommelt tussen 75 en 200 met een positiviteitsratio hoger dan 4 procent óf wanneer de besmettingsgraad hoger is dan 200, ongeacht de positiviteitsratio. Volgens de laatste cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano komt ons land uit op een incidentie over de laatste 14 dagen van 3.066.
Voorwaarden
De kleurencodes zijn een aanbeveling voor de EU-lidstaten om voorwaarden op te leggen voor reizigers, zoals verplichte quarantaines of het voorleggen van negatieve tests. Welke dat uiteindelijk worden, bepalen ze zelf. In België betekent een rode kleur in een EU-land dat niet-gevaccineerden vanaf 12 jaar die geen herstelcertificaat hebben, zich moeten laten testen als ze uit die zone naar België (terug)reizen. De Belgische overheid past de nieuwe kleurencodes telkens toe op zaterdag.
Lees ook:
BEKIJK OOK:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Spaargids.be
Je tuinhuis, bloemenperk of zwembad veilig stellen? Zo zinvol is een aparte verzekering voor je tuin
Heel wat mensen herontdekten tijdens de lockdown hun tuin. Misschien is dit dan ook het goede moment om even stil te staan bij de verzekering ervan. Wat als je tuinmeubilair beschadigd raakt door intense hagel of brand? Of je bloemenperk of gazon bezoek krijgt van loslopend wild of vandalen? Stel dat je opstaand zwembad lek slaat... Spaargids.be gaat voor je na of je verzekering tussenbeide komt. -
Eerste bevestigde geval van apenpokken in de VS, ook in Europa rukt het virus gestaag op
Het zeldzame apenpokkenvirus is nu ook in de VS opgedoken. Dat heeft de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC woensdag meegedeeld. In Europa is het virus inmiddels aan een opmars bezig. Er werd al melding gemaakt in Portugal, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. -
Bombardement fabriek Azovstal dreigt alle leven in Zee van Azov uit te roeien
Alle leven in de Zee van Azov wordt bedreigd door het Russische bombardement van de Azovstalfabriek in de havenstad Marioepol. Dat meldt de gemeenteraad van Marioepol op berichtendienst Telegram. Het bombardement zou een faciliteit beschadigd kunnen hebben die tienduizenden tonnen geconcentreerde waterstofsulfide-oplossing tegenhoudt. -
-
Independer
Ga je scheiden? Dit zijn de gevolgen voor je verzekeringen
Scheiden heeft niet alleen emotionele consequenties. Je moet plots ook een heleboel praktische zaken regelen om met je ‘nieuwe leven’ te kunnen beginnen. Hoe breng je bijvoorbeeld je verschillende verzekeringspolissen in orde? Independer.be adviseert. -
Afwezig door corona: alles wat je moet weten over ziektebriefjes en attesten tijdens omikrongolf
Veel werknemers die door een coronabesmetting moeten thuisblijven, weten niet welk attest ze precies nodig hebben. Maar liefst veertig procent dient bij de werkgever een doktersattest in, terwijl dat eigenlijk een quarantaineattest zou moeten zijn. Dat blijkt uit een recente bevraging van ondernemersnetwerk Unizo. Wat is het verschil tussen een traditioneel ziektebriefje en een quarantaineattest? Wanneer heb je zo’n attest nodig? En moet je hiervoor naar de huisarts? Wij maken een overzicht. -
PREMIUM
ANALYSE. Eerst zijn spionnen, nu zijn officieren. Wie kan Poetin nog de schuld geven, behalve zichzelf?
-
Vastgelopen ferry met 800 opvarenden in Indonesië na enkele dagen losgemaakt
Een ferry met meer dan 800 personen aan boord die al twee dagen was gestrand op een verzonken eiland voor de kust van Indonesië, is donderdag losgemaakt en kon zijn reis hervatten. Dat heeft het leger gemeld.