ANP / EPA
Volledig scherm
© ANP / EPA

Donkere wolken boven Duitse gasbevoorrading? Russische Gazprom “kan niet garanderen" dat gaspijpleiding Nord Stream goed blijft functioneren

Gazprom kan niet garanderen dat gaspijpleiding Nord Stream opnieuw goed kan functioneren. De Russische gasreus stelt dat het onmogelijk kan bevestigen dat het een Duitse turbine die voor onderhoud in Canada is, terug zal krijgen.

 1. Alweer prominente Rus overleden in mysterieuze omstandigheden: oud-rector (72) valt van trap in Moskou
  Buitenland

  Alweer prominente Rus overleden in mysterieu­ze omstandig­he­den: oud-rec­tor (72) valt van trap in Moskou

  Het lijstje met omgekomen prominente Russen is weer wat langer geworden. Afgelopen woensdag overleed Anatoly Gerashchenko op 72-jarige leeftijd na de val van een trap in Moskou. Gerashchenko stond jarenlang aan het hoofd van het Moscow Aviation Institute (MAI) in Moskou. De staatsuniversiteit voor luchtvaarttechnologie heeft banden met het Russische ministerie van Defensie en heeft het overlijden bevestigd. Buitenlandse media merken op dat het gaat om het zoveelste onverwachte overlijden van een hooggeplaatste Rus sinds de Russische invasie van Oekraïne op 24 februari.
 1. ONZE OPINIE. Energiekenners schreeuwen van de daken: beperk je verbruik. Politici zwijgen. Waarom nog?
  PREMIUM

  ONZE OPINIE. Energieken­ners schreeuwen van de daken: beperk je verbruik. Politici zwijgen. Waarom nog?

  Hoe zong Marcel Vanthilt het met zijn band Arbeid Adelt in de jaren tachtig? “Als je wind in je haren blaast en jij weg moet in alle haast dan verbruik jij te veel stroom.” Straks moet de regering in de oude jukebox duiken. Want dat is wat experten hier, maar ook in het buitenland, van de daken schreeuwen: beperk je verbruik. Het wordt nu tien dagen nagelbijten voor Europa. Een van de belangrijkste pijpleidingen die Europa van aardgas voorziet, is door het Russische Gazprom gesloten voor onderhoudswerken. De vrees is dat het daar niet bij blijft. Rusland knijpt misschien alles dicht. Poetin is niet te beroerd om in eigen vel te snijden.