Dokters in Wuhan getuigen anoniem: “We wisten in december 2019 al hoe gevaarlijk coronavirus was maar moesten zwijgen”
Chinese dokters wisten al in december 2019 hoe gevaarlijk het coronavirus was. Ze kregen toen echter van hogerhand zwijgplicht opgelegd. Dat blijkt uit een ITV-reportage die vanavond uitgezonden wordt.
Delen per e-mail
China bracht de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) midden januari officieel op de hoogte van de eerste coronadode. Uit getuigenissen van dokters blijkt nu echter dat de autoriteiten zeker een maand eerder al op de hoogte waren. “We wisten in december al dat er doden gevallen waren en dat het virus ook van mens op mens doorgegeven kon worden. Provinciegouverneurs gaven ziekenhuizen echter de opdracht om de waarheid achter te houden”, getuigen de artsen anoniem.
Een oproep om de festiviteiten rond Chinees Nieuwjaar (op 25 januari 2020) te schrappen, viel op die manier in het water. “De regering wilde per se het beeld van een harmonieuze en welvarende maatschappij in stand houden. Nochtans kenden ze de risico’s maar al te goed.”
“Familielid van vriend gestorven”
“Rond de jaarwisseling van 2020 is een familielid van een vriend aan het virus gestorven”, aldus een van de dokters. “Veel van zijn huisgenoten zijn toen ook besmet geraakt. Onder hen waren ook mensen die ik ken.”
De WHO verklaarde op 12 januari echter nog dat er geen bewijs was voor die besmettelijkheid van mens op mens. “We zijn gerustgesteld door de kwaliteit van de onderzoeken en de voorzorgsmaatregelen die in Wuhan genomen worden”, klonk het zelfs. Op 21 januari bleek er plots sprake van 278 besmettingen in China en was het virus ook al in drie andere landen opgedoken.
“In begin liep alles fout”
Toonaangevende virologen uit buurland Taiwan zijn blij dat de waarheid nu eindelijk aan het licht komt. “In het prille begin is werkelijk alles fout gelopen”, aldus Yi-Chun Lo. “Volgens mij had de pandemie voorkomen kunnen worden als China meteen eerlijk gecommuniceerd zou hebben.”
Dokter Yin-Ching Chuang trok met een team naar China om de besmettelijkheid te onderzoeken, maar botste op de nodige weerstand. “We bleven op dezelfde nagel kloppen en uiteindelijk kwam de aap uit de mouw: een besmetting van mens op mens kon niet uitgesloten worden. Maar hoe hoog was die infectiegraad dan? Hoeveel patiënten waren er besmet? Zij wisten dat, maar hebben die gegevens nooit met ons gedeeld.”
De Chinese regering ontkende tot nu toe altijd zaken toegedekt te hebben. Net gisteren kwam echter een rapport van een expertenpanel uit waaruit blijkt dat China in het begin veel daadkrachtiger had moeten optreden. “Er waren signalen genoeg die de ernst van de situatie aangaven”, klinkt het daar.
ITV zendt de reportage ‘Outbreak: The Virus That Shook The World’ vanavond om 21 uur lokale tijd (22 uur Belgische tijd) uit.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Europa kan antitrustonderzoek beginnen als bedrijven uit EU verdwijnen
-
Sparen volgens de 50-30-20-regel: hoe werkt het?
-
Belg (55) opgepakt in Spanje: man probeerde dierenarts te wurgen toen die zijn hond euthanaseerde
De Spaanse politie heeft in Malaga een Belg (55) opgepakt die gezocht werd voor poging tot moord. De man werd in ons land veroordeeld tot 15 jaar cel. Tijdens een bezoek aan de dierenarts om zijn hond te laten euthanaseren, probeerde hij met een broeksriem zijn dierenarts te wurgen. De vrouw kon echter ontsnappen en alarm slaan. -
-
Spaarboekjes brengen niet op: waar moet je wél in investeren?
-
Vermoedelijke leider van IS in Duitsland veroordeeld tot 10 jaar cel
De Iraakse predikant Abu Walaa die vermoedelijk aan het hoofd stond van Islamitische Staat in Duitsland, is vandaag veroordeeld tot 10,5 jaar cel. De man moest terechtstaan in een proces tegen een rekruteringsnetwerk voor jihadstrijders. -
Portugal nomineert VN-secretaris-generaal Guterres officieel voor tweede mandaat, maar critici willen vrouw aan hoofd van VN
De Portugese regering heeft Antonio Guterres officieel genomineerd voor een tweede mandaat als secretaris-generaal van de Verenigde Naties. Hij vervult zijn opdracht met "onafhankelijkheid, competentie en een vermogen tot dialoog", aldus de Portugese premier Antonio Costa. -
41 vluchtelingen vermist na schipbreuk op Middellandse Zee
Na een schipbreuk afgelopen weekend op de Middellandse Zee zijn nog 41 personen vermist. Dat melden de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) en het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen (UNHCR) woensdag.
76 reacties
Peter Van Landeghem
Willem Pots
Gertie Daerden
Edmond Dillien
Stefanie van Dijk