AFP
Volledig scherm
© AFP

Doden bij protest in Kazachstan, door Rusland geleid militaire bondgenootschap stuurt hulp

Bij de onlusten in Kazachstan zijn doden en gewonden gevallen, zo heeft president Kassym-Jomart Tokajev gemeld zonder aantallen te noemen. Na dagen van protesten tegen de verhoging van de energieprijzen heeft hij de noodtoestand uitgebreid naar het hele land. Het internet is grotendeels afgesloten. Er zijn honderden arrestaties verricht. Tokajev zei woensdagavond dat “terroristische bendes” cruciale infrastructuur overnemen.

 1. Ook na ontslag Kazachse regering blijft massa betogers protesteren tegen hoge gasprijzen: demonstranten bestormen overheidsgebouw
  Update

  Ook na ontslag Kazachse regering blijft massa betogers proteste­ren tegen hoge gasprijzen: demonstran­ten bestormen overheids­ge­bouw

  Een groep demonstranten is het hoofdgebouw van het stadsbestuur van Almaty binnengedrongen. De financiële hoofdstad van Kazachstan, in het zuidoosten, is in de greep van ongekende onrust na de verhoging van de gasprijzen. De voorbije dagen vonden er in verschillende steden en dorpen van het autoritair geregeerde land protesten plaats met duizenden deelnemers. Minstens 200 mensen werden gearresteerd, en 95 agenten raakten gewond, meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken. Intussen heeft de regering aangekondigd te zullen aftreden. Volgens de Kazachse president Kassym-Jomart Tokajev zouden er eveneens doden gevallen zijn.
 1. Grootvader en moeder van schutter Texas getuigen: “Als ik wist dat hij wapens had, dan had ik hem aangegeven”
  Play

  Grootvader en moeder van schutter Texas getuigen: “Als ik wist dat hij wapens had, dan had ik hem aangegeven”

  De Verenigde Staten verkeren in shock nadat een 18-jarige schutter negentien schoolkinderen en twee leraren heeft doodgeschoten in Texas. De grootvader van de jonge dader heeft nu voor het eerst gereageerd. Hij had er geen idee van dat de jongeman vorige week wapens had gekocht. Hij beschreef hem als een rustige tiener die het grootste deel van zijn tijd alleen op zijn kamer doorbracht. Ook de moeder van de schutter getuigde dat haar zoon “niet gewelddadig”was.
 2. Medische eureka: nieuwe behandeling ontdekt die ontsteking in hersenen beter tegengaat bij muizen

  Medische eureka: nieuwe behande­ling ontdekt die ontsteking in hersenen beter tegengaat bij muizen

  Wetenschappers hebben een nieuwe behandeling ontdekt die ontstekingsreacties na hersentrauma’s beter tegengaat bij muizen, zo heeft het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) donderdag bekendgemaakt. Het baanbrekende aan de behandeling is dat het middel in de bloedbaan kan ingespoten worden, en dan door de bloed-hersenbarrière tot in de hersenen reist. Het is de eerste keer dat de bloed-hersenbarrière doorbroken kon worden in het specifieke geval van hersentrauma’s.