Man houdt baby vast na evacuatie van ziekenhuis. Tijdens de oorlog werden volgens de WHO al 200 zorginstellingen verwoest.
Volledig scherm
Man houdt baby vast na evacuatie van ziekenhuis. Tijdens de oorlog werden volgens de WHO al 200 zorginstellingen verwoest. © AP

Dit zijn de trieste cijfers na een half jaar oorlog in Oekraïne

Toen Rusland op 24 februari Oekraïne bij dageraad aanviel, werd de westerse wereld met verstomming geslagen en raakten de bijna 44 miljoen inwoners van Oekraïne in paniek. De zes maanden van oorlog tussen Rusland en Oekraïne hebben op grote schaal dood en verderf gezaaid en miljoenen mensen uit hun huizen verdreven. Het slagveld heeft zich drastisch over het land verplaatst en op talloze plaatsen verwoestingen aangebracht.

 1. “Liefst professionele killers.” Dit graf bewijst dat Rusland nu ook letterlijk moordenaars ten oorlog stuurt
  PREMIUM

  “Liefst professio­ne­le killers.” Dit graf bewijst dat Rusland nu ook letterlijk moorde­naars ten oorlog stuurt

  Rusland rekruteert soldaten tot in de gevangenis toe, zo wordt verteld. Geen drugsdelinquenten of verkrachters, wel moordenaars. “Die passen het best in onze eenheid”, zouden ronselaars zeggen. Het recent gedolven graf van Aleksandr Romanovski, een veroordeeld moordenaar die nu te rusten ligt onder een medaille voor moed, bewijst dat deze beweringen geen verzinsels zijn.
 2. Russische vrouw richt zich in video tot Poetin: "Je hebt onze mannen en zonen afgepakt”
  Play

  Russische vrouw richt zich in video tot Poetin: "Je hebt onze mannen en zonen afgepakt”

  Volgens critici zijn er in realiteit veel meer Russen illegaal gerekruteerd tijdens de mobilisatie die Poetin in september vorig jaar aankondigde. Velen van hen zijn bovendien wellicht nooit meer thuisgekomen. Op sociale media circuleren videoboodschappen van echtgenotes en moeders van gemobiliseerde Russen, gericht aan Poetin: “We kunnen al weken niet meer slapen en nu doe je alsof er niets aan de hand is!”
 1. “We zullen hem vernietigen.” Waarom Poetin bang moet zijn van Nationaal Republikeins Leger dat moordaanslag in Moskou opeist
  PREMIUM

  “We zullen hem vernieti­gen.” Waarom Poetin bang moet zijn van Nationaal Republi­keins Leger dat moordaan­slag in Moskou opeist

  Het ‘Nationaal Republikeins Leger’. Zo heet de Russische groepering die de moord op Darja Doegina opeist en het Kremlin de oorlog verklaart. Wie zit daar achter? Wie wil ze nog treffen? Waarom roept ze op om een wit-blauw-witte vlag te hijsen? “Volgens Ruslandkenner Mark Galeotti heeft de president toch meer te vrezen van zo’n binnenlandse guerrilla dan van de recente golf aan Oekraïense aanvallen.”
 2. KIJK. Neergeschoten Iraanse demonstrant overleeft gruwel, kan vluchten en vertelt zijn schokkend verhaal

  KIJK. Neergescho­ten Iraanse demon­strant overleeft gruwel, kan vluchten en vertelt zijn schokkend verhaal

  Op een van de schokkendste beelden van het protest tegen het Iraanse regime zie je hoe een betoger van dichtbij werd neergeschoten. Het is Ashkan Morovati, een professionele bokser die op straat kwam voor democratie, vrijheid en gelijkheid. Nadat hij werd opgepakt, sloegen agenten hem “nog honderd keer” met hun wapenstok, waarna ze hem van dichtbij ook nog eens beschoten met een hagelgeweer.