Oud-kolonel Roger Housen: “Nog voor half november verzeilen we in een situatie waar we dat soort zaken niet meer gaan zien.”
Volledig scherm
PREMIUM
Oud-kolonel Roger Housen: “Nog voor half november verzeilen we in een situatie waar we dat soort zaken niet meer gaan zien.” © Reuters/Photo News

“Dit zal de oorlog niet doen kenteren”: oud-kolonel Housen tempert de hoera-berichten over de verovering van Lyman

De Oost-Oekraïense plaats Lyman, ruim vier maanden lang een bolwerk van (pro-)Russische troepen in de regio Donetsk, is weer helemaal in handen van Oekraïne. Wat betekent dat voor de oorlog? Volgens oud-kolonel Roger Housen zitten de meeste westerse media er naast in hun hoera-analyses.

50 reacties

 • Marie -B DeBoey

  2 maanden geleden
  Stel dat Rusland kernwapens gaat gebruiken, dan gaat helaas zijn veroverd gebied er mee van proeven, en schiet hij in eigen voet Of gaan ze het spelletje verder spelen en zeggen dat Oekraïne dit afgeschoten heeft . Wie gaat de dobbelstenen gooien,
 • Polutnik Ronald

  2 maanden geleden
  Jos Segers , alleen met kernwapens kan Rusland nu iets forceren. Maar met hun oude wapens gaan ze er zeker niet geraken deze grootmacht . En als ze alternatieve wapens gaan gebruiken is het hek van de dam voor Rusland . De NAVO en bondgenoten zitten al overal klaar met vliegdekschepen jachtvliegtuigen en onderzeeboten en dat alles samen zijn er duizenden en duizenden .
 • kris platteau

  2 maanden geleden
  En ondertussen zijn de Oekraïners ook in het zuiden door de Russische linies gebroken.
 • ivan de ridder

  2 maanden geleden
  In India ook een oud-militair leider die van bij de aanvang van deze oorlog commentaar gaf en meende dat het Oekraïense leger de Russische tanks met pijl en boog moest bekampen. We weten niet hoever de bewapening gaat, maar wel dat Amerika met deze oorlog Rusland voor onbepaalde tijd op de knieën wilt brengen. Weldra is het winter, dan floreren tanks op het terrein. Lijkt me ook niet voor de lol dat de gouverneurs van de 'nieuw-Russische provincies' in Moskou zitten tijdens de retaliatie.
 • Paul De Mol

  2 maanden geleden
  Kolonel Housen heeft gelijk: nu die gebieden officieel deel uitmaken van de Russische federatie, moet het Russische leger die gebieden bevrijden, wat het ook moge kosten, en hoe lang het ook moge duren. Als het westen dat niet wil begrijpen, moeten ze dat zelf weten. Maar ze stoppen nu miljarden in een bodemloos vat, een verloren zaak, terwijl hun eigen economie ten onder gaat..
 1. Franse baguette, Belgische kermistraditie en Cubaanse rum weldra immaterieel erfgoed? Unesco buigt zich over nieuwe erkenningen

  Franse baguette, Belgische kermistra­di­tie en Cubaanse rum weldra immateri­eel erfgoed? Unesco buigt zich over nieuwe erkennin­gen

  De komende week buigen enkele experten van Unesco zich over een lijst van producten en gerechten die een erkenning willen als immaterieel erfgoed. Het Comité voor Cultureel Immaterieel Erfgoed van Unesco, dat voorgezeten wordt door Marokko, heeft 56 aanvragen voorliggen. Onder meer kermisfeesten in Frankrijk en België, de lichte Cubaanse rum en de Franse baguette hebben een aanvraag ingediend.
 2. PayPal verliest een belangrijke troef: welke voordelen heeft het nog? En kies je beter voor betalen met een kredietkaart?
  Spaargids.be

  PayPal verliest een belangrij­ke troef: welke voordelen heeft het nog? En kies je beter voor betalen met een krediet­kaart?

  Het betaalplatform PayPal stopt met het vergoeden van retourkosten. Een vergoeding daarvoor indienen is dus niet langer mogelijk. PayPal verliest daarmee een grote troef in vergelijking met andere betaaldiensten. Op welk vlak verschilt het dan nog van een kredietkaart? En hoe populair is PayPal in België eigenlijk? Spaargids.be maakt de analyse.
 1. Streng coronabeleid in China blijft overeind te midden van ongekende protestgolf: ‘A4-revolutie’ zwelt aan, Chinese politie rukt massaal uit
  4

  Streng coronabe­leid in China blijft overeind te midden van ongekende protest­golf: ‘A4-revolutie’ zwelt aan, Chinese politie rukt massaal uit

  In de grote steden van China zijn opnieuw mensen de straat opgegaan tegen het strikte coronabeleid van de Chinese regering. Die handhaaft vooralsnog haar zeer strikte zerocovidbeleid, maar wil nu plots her en der wel wat (kleine) regels versoepelen. De autoriteiten hopen daarmee de opzienbarende en groeiende protesten te smoren, maar het is nog maar de vraag of dat zal lukken. Waarnemers spreken over een protestgolf die ongekend is voor het China van de laatste jaren. Mensen riepen zelfs al op tot het vertrek van president Xi Jinping. De Chinese politie heeft haar aanwezigheid in een aantal metropolen alvast aanzienlijk verhoogd in een poging het aanzwellende protest de kop in te drukken.