Voorzitter Sara Danius staat de media te woord nadat ze op 12 april besliste om met onmiddellijke ingang af te treden.
Volledig scherm
Voorzitter Sara Danius staat de media te woord nadat ze op 12 april besliste om met onmiddellijke ingang af te treden. © AFP

Dit jaar geen Nobelprijs voor Literatuur

Er wordt dit jaar geen Nobelprijs voor de Literatuur uitgereikt. Dit vanwege het seksschandaal binnen de Zweedse Academie die de prijs toekent, meldt het Zweedse persbureau TT.  De prijs voor 2018 wordt uitgereikt in 2019, stelt de Zweedse Academie in een persbericht.

9 reacties

 • Lorea Del Rio

  3 jaar geleden
  Jammer voor Herman Brusselmans .....misschien inspiratie voor zijn nieuwe boek? " de nobel prijs die Guggenheimer ontnomen werd."
 • Jan Van Overveldt

  3 jaar geleden
  @René Lippeveld. Maeterlinck kreeg de prijs voor "L'Oiseau bleu" is een pracht van een boek, is feitelijk een sprookje en een echte aanrader. Maar ja dan moet je het wel lezen in het Frans. Meeste vertalingen zijn oud-bollig Nederlands, slecht Nederlands enz.
 • René Lippeveld

  3 jaar geleden
  Ik ben als Nederlandstalige allerminst een fan van dit gedoe. Maeterlinck kreeg de prijs, wellicht omdat hij in het Frans schreef, Elsschot, Wolkers, Vestdijk, Claus niet, want het is maar Nederlands. Soms lijkt het alsof men meer kans heeft naarmate men minder gelezen wordt. Die prijs voor Dylan, enkele jaren geleden, is voor mij ook een brug te ver. En verder maar zagen dat de jeugd minder en minder leest. Wat mij betreft, mag men dit hic et nunc afschaffen. Er zal geen mens van wakker liggen.
 • guido taens

  3 jaar geleden
  Deze prijs zou voortaan vrijblijvend in België uitgereikt worden door koning bérre ,omdat die vrij ,clean en onbesproken is.
 • Jan Van Overveldt

  3 jaar geleden
  Na de " The old man and the sea" ( De oude man en de zee) van Ernest Hemingway. Is er geen enkel boek uitgebracht, dat de titel Nobelprijs verdient. En "Het verdriet van Begië" van Hugo Claus was een dubbele titel waard, het best verkochte en minst gelezen boek in België. Heb zelf het boek na 30 blz. definitief gesloten. Werd ook voorgesteld voor een Nobelprijs...
 1. Yvette gaat viraal nadat ze haar kast vergeet op te ruimen
  Play

  Yvette gaat viraal nadat ze haar kast vergeet op te ruimen

 2. Kleuterjuf blijft lesgeven tijdens chemotherapie: "De kinderen geven mij kracht"
  Play

  Kleuterjuf blijft lesgeven tijdens chemothera­pie: "De kinderen geven mij kracht"