Steeds meer autobedrijven laten weten dat ze vanwege het chiptekort minder auto's zullen produceren dan verwacht.
Volledig scherm
Steeds meer autobedrijven laten weten dat ze vanwege het chiptekort minder auto's zullen produceren dan verwacht. © REUTERS

Dit jaar fors meer omzetverlies voor automakers

Het tekort aan chips kost automakers wereldwijd fors meer omzet dan eerder werd gedacht. Nu de producenten volgens kenners door hun voorraad van de halfgeleiders heen zijn, gaat de verkoop van voertuigen er de komende tijd nog meer onder lijden, verwacht het Amerikaanse onderzoeks- en adviesbureau AlixPartners. Dat becijferde het omzetverlies voor dit jaar op 210 miljard dollar (179 miljard euro).

5 reacties

 • piet devlieger

  1 jaar geleden
  Je zou toch denken dat giga-bedrijven zoals die in de auto-industrie toch een paar strategisch denkers en bekwame managers in dienst hebben. Hoe kan je je nu als bedrijf zo afhankelijk maken van chipsfabrikanten die ergens in China of Taiwan of waar dan ook zitten ? Onderdeeltjes die slechts peanuts kosten aankopen - zelfs peanuts als je ze zelf maakt - en daardoor je hele bedrijf op het spel zetten. Het is nauwelijks te geloven dat dergelijke bedrijven zo te werk gaan.
 • Klootzakkerij van bepaalde journalist moe Gelieve mail adres te verwijderen

  1 jaar geleden
  Normaal.Mensen weten niet meer wat ze moeten.Zo stilaan komt de waarheid inzake E wagens ook aan 't licht.Weinig radius,lange laadtijden,laden thuis quasi onmogelijk als je dagelijks 250 a 300km moet,blijkt nu (wat kenners al wisten) dat E rijden onderhoud 2.3 x duurder is dan fossiele wagens en er zijn nog van die verrassingen die men (nog niet)be-kent maakt,hoofdzaak zoveel E wagens aan de man brengen dat EU normen worden gehaald,maar eerlijk de gebruiker is en zal de klos zijn.
 • John Stahl

  1 jaar geleden
  Dit maar een drogreden. Er worden nu eenmaal veel minder wagens verkocht. De markt is verzadigd, het leven wordt duurder en iemand met verstand let op zijn uitgaven.
 • Ives Ameel

  1 jaar geleden
  Met dank aan de regering die de mensen het hoofd zot maken zodat ze niet meer weten wat te kopen.
 • Ben Van Steenwinkel

  1 jaar geleden
  Dat komt ervan als de (niet eens zo moeilijke) kunst van het autorijden overgenomen wordt door electronica. Men betaalt ervoor als men een auto koopt, maar men kan het allemaal manueel even goed, en zelfs beter want geen enkel systeem is geïndividualiseerd genoeg om alle bestuurders te matchen.
 1. Bodycambeelden tonen hoe politie jongen (9) redt uit vijver nadat hij door het ijs zakt
  Play

  Bodycam­beel­den tonen hoe politie jongen (9) redt uit vijver nadat hij door het ijs zakt

  De politie uit de Amerikaanse staat Illinois heeft een kind uit een vijver gered nadat hij door het ijs was gezakt. De 9-jarige jongen wou zijn bal pakken, die op het ijs was terechtgekomen, maar dat liep niet goed af. Met touwen trokken de agenten hem uit het water. Ze redden ook een vrouw, die achter het kind was gesprongen om hem te redden. Na wat onderzoeken in het ziekenhuis mocht de jongen weer naar huis.
 2. “Ik zag de monsters in hun uniform en moest hen vermoorden”: zo zag het burgerverzet eruit in Cherson
  Play

  “Ik zag de monsters in hun uniform en moest hen vermoorden”: jonge verzets­strij­ders getuigen over gevechten in Cherson

  Cherson was een van de eerste steden die onder Russische controle vielen sinds de invasie in februari, maar dat wil niet zeggen dat de Oekraïense inwoners geen verzet toonden. CNN sprak met jonge mensen die het Oekraïense verzet aanvoerden en zelfstandig Russische soldaten en Russische ambtenaren om het leven brachten. “Ik voelde me eerst schuldig, maar toen besefte ik dat ze mijn thuis hadden gestolen.”