Leden van politidienst Guardia Civil doorzoeken een bedrijf in Igualada nabij Barcelona, de grootste stad van Catalonië.
Volledig scherm
Leden van politidienst Guardia Civil doorzoeken een bedrijf in Igualada nabij Barcelona, de grootste stad van Catalonië. © EPA

Dertig huiszoekingen bij medestanders Catalaanse ex-premier Puigdemont

SPANJEDe Spaanse politie is vandaag in actie gekomen tegen mogelijke illegale financiële hulp aan de gevluchte voormalige premier van Catalonië, Carles Puigdemont. Enkele honderden politiemensen deden mee aan huiszoekingen bij ongeveer dertig verdachten. Een onbekend aantal mensen werd gearresteerd.

 1. In Spanje wacht 3,5 jaar cel, maar België weigert rapper Valtònyc (26) uit te leveren: “In mijn thuisland word ik berecht voor wat ik zing, hier krijg ik steun van de Waalse overheid”
  PREMIUM

  In Spanje wacht 3,5 jaar cel, maar België weigert rapper Valtònyc (26) uit te leveren: “In mijn thuisland word ik berecht voor wat ik zing, hier krijg ik steun van de Waalse overheid”

  De Spaanse rapper Valtònyc heeft voor de Gentse Kamer van Inbeschuldigingstelling opnieuw zijn slag thuisgehaald. De 26-jarige artiest, geboren als Josep Arenas Beltrán, werd in zijn thuisland veroordeeld tot drieënhalf jaar cel. Hij beledigde onder meer de Spaanse vorst in zijn liederen. België geeft hem sindsdien onderdak. Een portret van een dissident figuur.
 2. Catalanen in februari vervroegd naar stembus nadat rechtbank premier Quim Torra afzet, onrustig in straten Barcelona

  Catalanen in februari vervroegd naar stembus nadat rechtbank premier Quim Torra afzet, onrustig in straten Barcelona

  In Barcelona en andere Catalaanse steden zijn gisteren duizenden mensen op straat gekomen om te protesteren tegen de afzetting van premier Quim Torra. Die werd door het Hooggerechtshof veroordeeld en uit zijn politieke rechten ontzet omdat hij vorig jaar geweigerd had een spandoek van de Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging van het regeringsgebouw te halen. De Catalaanse regering gaat nu allicht in een soort van lopende zaken, waarna vervroegde verkiezingen volgen begin februari. Die moeten voor het separatistische kamp opnieuw een referendum over onafhankelijkheid worden.
 1. Vrouw valt in slaap achter het stuur en wordt door agenten uit zinkende auto gered
  Play

  Vrouw valt in slaap achter het stuur en wordt door agenten uit zinkende auto gered

 2. Morgen vieren de Amerikanen Thanksgiving. Maar wat is dat?
  Play

  Morgen vieren de Amerikanen Thanksgi­ving. Maar wat is dat?