Deense socialisten maken bocht van 180 graden: migranten moeten zich voortaan aanpassen aan Denemarken en niet andersom
In Denemarken gooit de socialistische partij het roer drastisch om. Ze slaat rechtsaf en komt met een harde migratiepolitiek. Voortaan worden de Deense waarden weer op de eerste plaats gezet en moeten de migranten zich aanpassen.
Delen per e-mail
Net zoals in veel Europese landen raakten de sociaaldemocraten het contact met de kiezer kwijt. De winst ging naar de nationalistische Deense Volkspartij. Het zette de socialisten aan om een opvallende koerswijziging te doen.
De sociaaldemocraten ontvingen de migranten met open armen in het midden van de jaren negentig in Denemarken. Nu is er plots ruimte voor kritiek.
Parallelle samenlevingen
"We moeten constateren dat we te maken hebben met parallelle samenlevingen waar andere normen en waarden heersen dan die van de meeste Denen", zegt Henrik Sass Larsen, fractievoorzitter van de sociaaldemocraten, aan een reportageploeg van de NOS. Hij is één van de grondleggers van de nieuwe politiek en het veelomvattend migratieplan.
De Deense sociaaldemocraten steken de hand in eigen boezem omdat ze de problemen met niet-Westerse migranten te lang hebben genegeerd. Het was een taboe om daarover te spreken en dat taboe willen ze nu doorbreken.
Dilemma
"Dit is het dilemma van sociaaldemocraat zijn. Je wilt een goed mens zijn, een voorvechter van mensenrechten en je wilt geen enkele verdenking van xenofobie of racisme op je laden. Dus zwijgen veel sociaaldemocraten daar instinctief over omdat het de agenda is van rechts en extreem-rechts", verklaart de fractievoorzitter. "Als je de islam bekritiseerde, op wat voor manier dan ook, dan raakte je aan dat taboe."
Als je de islam bekritiseerde, op wat voor manier dan ook, dan raakte je aan het taboe
De Deense waarden komen dus weer voorop te staan. Het immigratiebeleid moet volgens de sociaaldemocraten streng zijn en de integratiepolitiek erg strikt. De partij wil een grens stellen aan het toelaten van niet-westerse migranten. Nieuwe asielzoekers worden uitgewezen naar kampen in Noord-Afrika. Komen ze in aanmerking voor asiel, dan moeten ze naar VN-kampen worden overgebracht. Pas daar willen de sociaaldemocraten nagaan of er ruimte is om een aantal mensen op te vangen.
Ze willen ook een einde maken aan een sterk gesegregeerde maatschappij. Moslimvrouwen moeten gaan leven naar Deense normen en waarden, kinderen van migranten mogen pas naar school wanneer ze vloeiend Deens spreken. Ze opteren eveneens voor een maximum aan niet-westerse bewoners in achterstandswijken.
Navolging in andere Europese landen?
De vraag is of de Denen de toon zetten voor de sociaaldemocraten in heel Europa? Zelf hopen ze van wel. "Ik hoop dat socialistische partijen deze discussie aangaan. Want ik weet dat er in andere landen ook grote problemen zijn met integratie", besluit Larsen.
Peter Nedergaard, hoogleraar politicologie, sluit zich daarbij aan: "Er is voor de sociaaldemocratische partijen van Europa maar één manier om hun populariteit te herwinnen en weer sterk te worden: de Deense sociaaldemocratische lijn wat betreft immigratie overnemen. Je neemt de lijn over of je gaat helemaal ten onder."
De volledige reportage over de koerswijziging van de Deense sociaaldemocraten kan je hieronder bekijken:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Energie Overstappen van energieleverancier is simpel. Waarom laten zoveel mensen dan besparing liggen?
Dat veel gezinnen vandaag onnodig te veel betalen voor hun energiecontract is ondertussen genoegzaam bekend. Energieregulator CREG merkt daarbij dat consumenten het te ingewikkeld vinden om van energieleverancier te veranderen. Mijnenergie.be bekijkt wat u moet weten om een goedkoper contact af te sluiten. -
Man met geladen pistool en 509 kogels gearresteerd in centrum Washington DC
De politie heeft vrijdagavond een zwaarbewapende man ingerekend aan het Capitool in Washington. Hij poogde de controleposten nabij het Amerikaanse parlementsgebouw te passeren, blijkt uit een rapport van de politie. Joe Biden legt woensdag in het Capitool de eed af als volgende president van de Verenigde Staten. -
Strenge Franse avondklok om 18 uur ingegaan
In de strijd tegen het coronavirus is in Frankrijk om klokslag 18 uur de verstrengde avondklok ingegaan. De komende twee weken moeten de inwoners steeds tussen 18 uur en 6 uur binnenblijven. Alleen wie van of naar zijn werk gaat mag de straat op, maar ook ouders die hun kinderen brengen of halen van school en kinderdagverblijf. -
-
Multimedia Is het nog de moeite om te investeren in een fototoestel?
Omdat de camera’s in onze smartphones steeds beter worden, lijkt het dom om nog in een fototoestel te investeren. Onze techredacteur zocht naar de belangrijkste verschillen tussen de twee. -
UPDATE Nederlandse regering gevallen over ‘toeslagenaffaire’
Na dagen van crisissfeer en spoedberaad heeft de Nederlandse regering besloten om de handdoek in de ring te werpen. Het kabinet Rutte III stapt op vanwege de zogenaamde toeslagenaffaire, waarvan “de aanpak op een verschrikkelijke manier is mis gegaan.” “Onschuldige mensen zijn gecriminaliseerd, hun levens zijn verwoest en de Kamer is daarover onjuist en onvolledig geïnformeerd”, verklaarde premier Mark Rutte tijdens een persconferentie. -
Sparen Starten met beleggen: zo vindt u goede beleggingsfondsen
Steeds meer beleggers stoppen een deel van hun spaarcenten in beleggingsfondsen. Maar wat als u (nog) niets van de beurs kent? Hoe vindt u de weg naar het juiste beleggingsfonds? Spaargids.be legt uit hoe u veilig kan starten. -
Clandestien feestje met 200-tal deelnemers stilgelegd in hangar nabij Grenoble
De Franse politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag in de buurt van Grenoble een clandestien feestje met een 200-tal deelnemers stilgelegd. Drie feestgangers werden gearresteerd, onder meer wegens geweld. Twee agenten raakten lichtgewond. Dat is zondag vernomen van de prefectuur.
348 reacties
Ruben Cavens
Aaa Aaa
Chris Martens
Jan Boden
Patrick Kelchtermans