"Hij is terecht!" Als we de foto's van de kleine Jacques laten zien die we drie dagen eerder maakten, beginnen de inwoners van zijn geboortedorp te dansen en te zingen.
Volledig scherm
"Hij is terecht!" Als we de foto's van de kleine Jacques laten zien die we drie dagen eerder maakten, beginnen de inwoners van zijn geboortedorp te dansen en te zingen. © Benoit De Freine

Deel 3 over adoptiefraude in Congo: "Ze wilden alleen meisjes. Niemand wilde Jacques"

Video"Ik zat al in de auto, maar ik was mijn sandaaltjes vergeten. Ik ben ze vlug gaan halen in het weeshuis. Toen ik naar buiten liep, zag ik de auto wegrijden. Het is mijn schuld, ik had mijn sandaaltjes nooit mogen vergeten. Ik mis mijn vriendinnetjes enorm." Maar het wás niet de schuld van de kleine Jacques (7). Hij paste gewoon niet in het adoptieprofiel. Terwijl zijn échte ouders op 850 kilometer van Kinshasa niet wisten waar hun kind was, bleef Jacques achter in het weeshuis.

 1. Bekijk hier de boodschap van de Congolese ouders voor hun ontvoerde kinderen
  Video

  Bekijk hier de boodschap van de Congolese ouders voor hun ontvoerde kinderen

  Samira, Zakiatu en Jaëlle waren tussen 2 en 4 jaar oud toen ze weggehaald werden bij hun gezin in Congo, om dan als 'weesjes' te worden geadopteerd in België. Alle drie werden ze in hun mooiste kleertjes op het vliegtuig gezet, zogezegd klaar voor een 'vakantiekamp' in Kinshasa. Maar hun biologische ouders zagen hen nooit meer terug. Bekijk hier de boodschap die zij hebben voor hun kinderen. Het gesprek van onze reporter met de ontredderde ouders leest u in onze Pluszone, exclusief voor abonnees. Proef nu 4 weken voor maar 1 euro.
 1. Stoffelijke resten, notitieboekje en rugzak gevonden in zoektocht naar verloofde van Gabby Petito
  Play

  Stoffelij­ke resten, notitie­boek­je en rugzak gevonden in zoektocht naar verloofde van Gabby Petito

  Er zijn stoffelijke resten gevonden in de zoektocht naar Brian Laundrie. Een lijkschouwer doet nu de nodige vaststellingen. Speurders hadden eerder enkele van zijn spullen teruggevonden naast een wandelpad dat hij vaak gebruikte in de buurt van zijn ouderlijke woning in Florida. De jongeman wordt nog steeds gezocht als ‘person of interest’ in de moordzaak van zijn verloofde, Gabby Petito. Hij zou met andere woorden belangrijke informatie kunnen verschaffen.