Tevreden gezichten gisterenavond bij Ines Arrimades, kopvrouw van de grootste partij Ciudadanos. Toch is een regering vormen voor haar partij zo goed als onmogelijk.
Volledig scherm
Tevreden gezichten gisterenavond bij Ines Arrimades, kopvrouw van de grootste partij Ciudadanos. Toch is een regering vormen voor haar partij zo goed als onmogelijk. © AFP

De vijf belangrijkste vragen en antwoorden na de Catalaanse verkiezingen

Bij de regioverkiezingen van gisteren in Catalonië hebben de separatisten opnieuw een absolute meerderheid in zetels behaald. Tegelijkertijd is de partij die het meeste tegen onafhankelijkheid is, de grootste geworden. Hoe de uitslag te interpreteren?

78 reacties

 • Christian Delgoffe

  3 jaar geleden
  Graag had ik geweten hoeveel intervenantn effectief banden met Catalunya hebben ? Mijn (Belgische) vriendin woont er al sinds 1997 en kan er beter over getuigen dat de meesten geen onoafhankelijkheid doch meer autonomie wensen. Niet vergeten dat de PP indertijd door Franco gesteund werd en dat laat zich nog altijd voelen, onder andere door het er regerend koningshuis (dat door dictator Franco als opvolgers werd aangeduid).
 • Rik Vang

  3 jaar geleden
  Jean Gielen, als die "verkozen" burgemeesters zich aan de wet gehouden hadden waren ze benoemd! Het is hun oerstomme koppige waalse driftkop waarmee ze moedwillig alle wetten van de faciliteitengemeenten overtraden die hen de das omdeed. En ook dat is democratisch!
 • jean petermans

  3 jaar geleden
  De grote schuldige is hier niet Madrid (zou te logisch zijn), maar het grote zwijgen van Europa.
 • Gino Denil

  3 jaar geleden
  Een tijdbom onder hun eigen samenleving. Want het is dan nog die helft die tegen is die zorgt voor hun economische voorsprong en grotere welvaart. Als die vertrekken kunnen ze olijven en tomaten kweken zoals de rest van Spanje. En hopen dat Madrid en de EU hen dan nog wat wil ondersteunen.
 • André Herbots

  3 jaar geleden
  De meeste Spaans gezinde zijn deze die uit het armere zuiden van Spanje naar het rijke noorden (Catalonie) verhuist zijn en die maken het meeste ambras en willen toch zo graag bij Spanje blijven.Niemand houdt hen tegen om terug te gaan.
 1. Ann Van Elsen shockeert dochter June: "Vuile trien!"
  Play

  Ann Van Elsen shockeert dochter June: "Vuile trien!"

 2. Nieuwe beelden tonen hoe bestormers Capitool op zoek gaan naar Nancy Pelosi
  Play

  Nieuwe beelden tonen hoe bestormers Capitool op zoek gaan naar Nancy Pelosi