Café Jazz in Belgrado
Volledig scherm
Café Jazz in Belgrado © Thijs Kettenis

De unieke Servische aanpak: snelle vaccinatie, alles open tijdens softe lockdown én veel levensvreugde

Terwijl heel wat Europese landen momenteel op slot zitten om de pandemie onder controle te houden, slaat Servië een andere weg in. Zowat alles is er open en de bevolking is ontspannen. Er wordt aan een razendsnel tempo gevaccineerd en de coronacijfers zijn niet eens veel slechter dan bij ons. Dit is dé succesformule van de softe lockdown in Servië. Al klinkt hier en daar ook kritiek.

33 reacties

 • Jean Foubert

  2 maanden geleden
  Overal schieten de vaccinaties als een pijl omhoog, behalve in België en Europa!! 4de wereld!?!?
 • Christophe Heyndrickx

  2 maanden geleden
  Waarom lukt het hier niet op veel sneller te vaccineren ? Hebben we ons in de doeken laten doen door EU ? Het wordt tijd voor een volksopstand !
 • RENE LENAERTS

  2 maanden geleden
  Waar halen de Serviërs de vaccins die wij blijkbaar nog niet in voldoende aantal ter beschikking hebben? Uit Rusland en China natuurlijk. Maar hier kan dat niet wegens te correct te opzichte van de EU.
 • marc van de poel

  2 maanden geleden
  't Is misschien toeval, dat Servië NIET tot de rampspoed van de eeuw hoort, genaamd : de Europese Unie. Vooral met die "Unie" moet ik eens heel hard lachen. Ik kan Boris Johnson en zijn mede - eilanders héél goed begrijpen.
 • Paul Boutsen

  2 maanden geleden
  Wij zijn 7 weken bezig en hebben nog geen 3% van de bevolking gevaccineerd. Het Russische vaccin dat evenzo meer dan 90% werkt is vrij op de markt. Waarom koopt België geen 10mio dosissen? Waarom wachten op de EU? Als we zo doorgaan, geraken we allemaal gevaccineerd voor de zomer...de zomer van 2026 (berekening uit te voeren zonder rekening te houden met eigen aankopen en zonder zelfs rekening te houden met EU aankopen).België houdt blijkbaar niet van haar "actieve bevolking"...verkeerd gestemd?
 1. Onze vaccinstrategie blijft ongewijzigd, ook al werkt het AstraZeneca-vaccin niet tegen de Zuid-Afrikaanse variant

  Onze vaccinstra­te­gie blijft ongewij­zigd, ook al werkt het AstraZene­ca-vac­cin niet tegen de Zuid-Afrikaanse variant

  Zuid-Afrika schort de vaccinatiecampagne tijdelijk op. Bedoeling was om de komende dagen van start te gaan met een miljoen AstraZeneca-vaccins. Uit een studie blijkt nu echter dat het middel maar een beperkte bescherming biedt tegen de milde ziekteverschijnselen van de Zuid-Afrikaanse coronavariant. “Het gaat belangrijk zijn om deze variant zo veel mogelijk uit ons land te houden”, stelt viroloog Marc Van Ranst op Twitter. Van Ranst zegt in een gesprek met onze redactie ook dat dit nog geen gevolgen heeft voor onze vaccinatiestrategie.
 1. Suthep is plots toeschouwer van een strijd tussen een bidsprinkhaan en een vogel
  Play

  Suthep is plots toeschou­wer van een strijd tussen een bidsprink­haan en een vogel

 2. Dappere beer klimt in metershoge boom in Pairi Daiza, maar moet dan toch even pauzeren
  Play

  Dappere beer klimt in metershoge boom in Pairi Daiza, maar moet dan toch even pauzeren