De unieke Servische aanpak: snelle vaccinatie, alles open tijdens softe lockdown én veel levensvreugde
Terwijl heel wat Europese landen momenteel op slot zitten om de pandemie onder controle te houden, slaat Servië een andere weg in. Zowat alles is er open en de bevolking is ontspannen. Er wordt aan een razendsnel tempo gevaccineerd en de coronacijfers zijn niet eens veel slechter dan bij ons. Dit is dé succesformule van de softe lockdown in Servië. Al klinkt hier en daar ook kritiek.
Delen per e-mail
In Servië kan momenteel veel. Héél veel. Dat betekent dat alles open is, maar niet zo lang. Winkels, restaurants scholen, kappers, bioscopen, theaters en fitnesscentra zijn dus gewoon open. Op dit moment moeten winkels en bioscopen wel om 17.00 uur sluiten, restaurants, bars en clubs kunnen open blijven tot 20.00 uur.
En het land lijkt goed te gedijen bij die softe lockdown. Het aantal nieuwe besmettingen schommelt de laatste weken tussen de 2.000 en 1.300. Op 7 februari kwamen er 1.529 nieuwe gevallen bij. Nu zit het land in een fase waarin het aantal nieuwe besmettingen afneemt, maar zich op een hoog niveau heeft gestabiliseerd. De incidentie per 100.000 inwoners op zeven dagen tijd bedraagt in Servië 181,2. Dat is wat hoger dan in ons land (139,1), waar cafés, restaurants, fitnesscentra, theaters en bioscopen vooralsnog gesloten zijn. Enkel de kappers en de niet-medische contactberoepen hebben bij ons het vooruitzicht om binnenkort te heropenen.
Balans
“Balans is het belangrijkste in onze strijd tegen corona”, verklaart de burgemeester van Belgrado, Zoran Radojičić, aan Krone.tv. In de belangrijkste winkelstraat van Belgrado, de Kneza Mihailova, heerst er veel bedrijvigheid. Mensen shoppen en genieten van de winterzon op de terrassen van de cafés. Er staan wachtrijen voor de winkels, de afstandsregels worden goed in acht genomen, en de meeste mensen dragen een mondmasker. Maar de sfeer oogt zeer ontspannen vergeleken met andere plekken in Europa.
We hebben constant geprobeerd het evenwicht te bewaren tussen coronamaatregelen en ontspanning
“De hoofdstad staat bekend om haar nachtleven, om haar feesten, om leuke bijeenkomsten in restaurants en clubs”, legt de burgemeester uit. “Daarom zijn er in samenspraak met de bewoners en gezondheidsinstanties inspanningen gedaan en goede resultaten geboekt. We hebben constant geprobeerd het evenwicht te bewaren tussen coronamaatregelen en ontspanning - en om de juiste timing te vinden voor de juiste beslissingen.” Natuurlijk, geeft Radojičić toe, Belgrado had ook problemen. “Maar als we terugkijken op de hele crisis, hebben de mensen in Belgrado bewezen heel verantwoordelijk te zijn.”
Kritiek
Maar toch is niet iedereen te vinden voor die ‘softe aanpak’. In een open brief bekritiseerde een deel van de artsen de lakse voorschriften. In de ziekenhuizen zou er een tekort zijn aan medisch personeel, terwijl 2.000 beschikbare artsen niet worden ingezet, meent hun advocaat Nenad Vojnovic. “Waarom weten we niet, er is tot nu toe geen officiële reden”, aldus de advocaat tegenover Kronen Zeitung. Nochtans werden er snel noodhospitalen opgezet om bijkomende patiënten te kunnen helpen. “Ze voldoen niet noodzakelijkerwijs aan de normen die wij ons voorstellen, maar ze hebben hun nut bewezen, ze hebben mensenlevens gered”, meent de Oostenrijkse ambassadeur in Belgrado, Nikolaus Lutterotti.
Levensvreugde
De levensvreugde die in Servië heerst, is ook belangrijk voor de minister van Volksgezondheid. Het is voor hem dan ook moeilijk om de kritiek van de artsen te begrijpen als zou Servië niet streng genoeg zijn met de coronamaatregelen. “Mijn antwoord op de open brief van de artsen zijn onze resultaten. Wat de vaccinatiegraad betreft, staat Servië op de tweede plaats in Europa met de meeste vaccinaties, net na Groot-Brittannië, en op de zevende plek wereldwijd”, legt Zlatibor Lončar uit. “We zijn ook een land met een van de laagste sterftecijfers”, zegt hij. Servië telde tot nu toe iets meer dan 4.000 sterfgevallen. “Hier is niets gesloten, restaurants, winkels, cafés ... alles is gewoon open. In andere landen kun je niet eens uitgaan of zelfs maar gaan wandelen. Oordeel zelf.”
Goed rapport
Servië krijgt ook internationaal lof voor de vaccinatiestrategie. Het land had al vroeg vaccins ter beschikking uit Rusland en China. Mensen die zich willen laten inenten, kunnen inloggen op een systeem en hoeven niet lang in de rij te staan, maakt de minister zich sterk. Ook Lutterotti vindt dat Servië de coronacrisis prima heeft aangepakt. Het land krijgt van hem alvast een goed rapport.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
4
Tesla misnoegd door aanslepende bouwaanvraag voor fabriek in Duitsland
Tesla is misnoegd dat de goedkeuring van de bouw van een nieuwe fabriek nabij de Duitse hoofdstad Berlijn zo lang aansleept. Dat blijkt uit een juridisch document van de Amerikaanse bouwer van elektrische auto's en batterijen. -
Dit is de kostprijs van airconditioning
-
3
Slachtoffers bloedbad in South Carolina zijn spoedarts, echtgenote, twee kleinkinderen en werkman: “Te tragisch om onder woorden te brengen”
Er raken meer details bekend over de slachtoffers van de dodelijke schietpartij in de Amerikaanse staat South Carolina. Daar richtte een voormalige profspeler uit het American football woensdag een bloedbad aan. Er vielen vijf doden: spoedarts Robert Lesslie (70), zijn vrouw Barbara (69), hun twee kleinkinderen Adah (9) en Noah (5) en een man die werken aan het uitvoeren was bij het koppel, de 38-jarige James Lewis. Een tweede werkman vecht nog voor zijn leven. -
-
Onze vaccinstrategie blijft ongewijzigd, ook al werkt het AstraZeneca-vaccin niet tegen de Zuid-Afrikaanse variant
Zuid-Afrika schort de vaccinatiecampagne tijdelijk op. Bedoeling was om de komende dagen van start te gaan met een miljoen AstraZeneca-vaccins. Uit een studie blijkt nu echter dat het middel maar een beperkte bescherming biedt tegen de milde ziekteverschijnselen van de Zuid-Afrikaanse coronavariant. “Het gaat belangrijk zijn om deze variant zo veel mogelijk uit ons land te houden”, stelt viroloog Marc Van Ranst op Twitter. Van Ranst zegt in een gesprek met onze redactie ook dat dit nog geen gevolgen heeft voor onze vaccinatiestrategie. -
Sojoez-raket ter ere van eerste ruimtereiziger op weg naar ruimtestation ISS
Een Russische raket is vandaag ter ere van de eerste ruimtereiziger vertrokken naar het internationale ruimtestation ISS. Het is maandag precies zestig jaar geleden dat de Sovjet-kosmonaut Joeri Gagarin als eerste mens ter wereld een ruimtereis maakte. -
Livios
Met deze werken kan je de verkoopwaarde van je woning vergroten
Renoveren doe je vooral voor je eigen comfort. Als je woning daardoor meer opbrengt bij verkoop, is dat natuurlijk mooi meegenomen. Maar weet dat je er niet alle investeringen ook werkelijk terug uithaalt. Welke ingrepen betekenen een meerwaarde voor je woning of welke werken leiden tot een snellere verkoop? Bouwsite Livios maakt je wegwijs. -
Je eerste auto kopen: enkele tips om de kosten onder controle te houden
De aankoop van je eerste auto: voor veel jongeren is het een droom. Toch kan het ook overweldigend zijn. Kies je voor een diesel-of benzinemotor? En wat met elektrisch? En hoe zit het met bijkomende kosten zoals de inschrijvingstaks of verzekering? Independer.be helpt je op weg.
33 reacties
Jean Foubert
Christophe Heyndrickx
RENE LENAERTS
marc van de poel
Paul Boutsen