De 'toeslagenaffaire': dit is waar de Nederlandse regering over gevallen is
Het doek is gevallen over de Nederlandse regering Rutte III. Premier Mark Rutte trekt straks naar koning Willem-Alexander om het ontslag van zijn kabinet aan te bieden. Aanleiding is de zogenoemde ‘toeslagenaffaire’.
Delen per e-mail
De leiders van de meerderheidspartijen - de liberale VVD, de christen-democratische CDA, de links-liberale D66 en de ChristenUnie - zijn tot de conclusie gekomen dat aanblijven niet langer opportuun is.
De regering van Mark Rutte (VVD) die aantrad in maart 2017, wordt al een hele tijd achtervolgd door de toeslagenaffaire. De impact van een vernietigend rapport van een onderzoekscommissie dat vorige maand is gepubliceerd, bleek de spreekwoordelijke druppel.
De zaak draait rond zowat 26.000 ouders die onterecht werden beschuldigd van fraude met een financiële compensatie voor de kinderopvang. Door de harde fraudeaanpak bij de Belastingdienst, die tussen 2013 en 2019 tienduizenden euro’s terugvorderde, kwamen duizenden mensen in financiële problemen terecht.
“Een formulier niet volledig invullen of een verkeerd gespelde naam was al genoeg om weggezet te worden als fraudeur”, zei politiek journalist Edwin van der Aa in een toelichting aan HLN LIVE. “Tienduizenden ouders moesten zo meteen bedragen tot soms 60.000 euro terugbetalen. Mensen konden het geld niet ophoesten, verloren hun baan en gingen failliet. Gezinnen vielen uiteen. Pas door publicaties in de media in de afgelopen jaren kwam aan het licht hoe erg de situatie was. De regering heeft nu haar conclusies getrokken.”
“Ongekend onrecht”
De commissie-Van Dam die de affaire onderzocht, concludeerde dat de vele duizenden ouders die slachtoffer werden “ongekend onrecht” is aangedaan. Jarenlang werden gedupeerde ouders onterecht als fraudeurs behandeld. Ze konden vrijwel nergens terecht met hun zorgen hierover.
De afgelopen dagen werd de roep vanuit de oppositie richting regering om op te stappen steeds luider.
Tientallen ouders ondertekenden begin deze week nog een open brief waarin het vertrouwen in het kabinet werd opgezegd.
Terwijl wij met beide benen in het leven stonden, met een baan, een gezin en alles wat daarbij hoorde, werd ons door toedoen van de Belastingdienst alle grond onder de voeten weggeslagen
“Terwijl wij met beide benen in het leven stonden, met een baan, een gezin en alles wat daarbij hoorde, werd ons door toedoen van de Belastingdienst alle grond onder de voeten weggeslagen. En nog altijd is dit niet hersteld”, schreven de ouders. “Na een lang jaar van debatten, beloftes, nieuwe bureaucratie en keer op keer excuses, is het nu tijd voor de pijnlijke waarheid. Het kabinet kan echt niets anders doen dan vertrekken.”
De overheid moet mensen niet “zonder reden als fraudeur bestempelen” en bovendien mogen computersystemen “niet de verantwoordelijkheid van mensen overnemen”. “De overheid mag niet discrimineren met ‘slimme’ algoritmen’.” Ook willen de ouders hun geld terug en vroegen ze “de heren en dames naar huis te gaan en niet meer terug te komen.”
De druk werd gisteren nog verder opgevoerd met het vertrek van Lodewijk Asscher als lijsttrekker van de sociaal-democratische PvdA. Als voormalig minister van Sociale Zaken was hij een van de hoofdrolspelers in de keiharde fraudejacht van de Belastingdienst.
Of onze noorderburen nu vervroegd naar de stembus moeten, is nog niet duidelijk. In Nederland vinden sowieso Tweede Kamerverkiezingen plaats op 17 maart. Bij een ontslag zal de regering, in volle coronacrisis, wel langer in lopende zaken blijven. Volgens Rutte is het belangrijk dat het kabinet bevoegd blijft om zware coronabesluiten te nemen. Al heeft een demissionair’ kabinet veel minder slagkracht.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Sparen
Sparen voor uw (klein)kind: vier interessante formules
Kreeg u van uw ouders ook een financieel rugzakje cadeau toen u meerderjarig werd of uw studies afmaakte? Of spaart u zelf met dat doel voor uw kinderen of kleinkinderen? Spaargids.be legt uit waarom het interessant is om niet alleen spaarformules, maar ook beleggingen te overwegen. -
17
Geen mondmaskerplicht meer in Texas en Mississippi, Biden scherp: "Het laatste dat we nodig hebben is Neanderthal-denken”
Het besluit van de staten Texas en Mississippi om de mondmaskerplicht te laten vallen kan rekenen op harde kritiek van president Joe Biden. “Het laatste dat we nodig hebben is Neanderthal-denken”, zei hij in het Witte Huis tegen journalisten. Mondmaskers doen er nog steeds toe, is zijn boodschap aan de zuidelijke staten. -
PREMIUM7
REPORTAGE. Het Zeeuwse Oostburg in shock na moord op Ichelle: “Wat voor een mens moet je zijn om iemand in stukken te snijden?”
-
-
QAnon-aanhangers geloven dat Trump vandaag toch president wordt, Capitool hermetisch afgesloten om militie-aanval te vermijden
De Amerikaanse Capitool-politie heeft aanwijzingen dat een militie mogelijk van plan is vandaag het parlement in Washington binnen te dringen. Achter de dreiging zit een complottheorie waarbij QAnon-aanhangers ervan uitgaan dat Donald Trump vandaag toch president wordt, omdat 4 maart de originele datum van de eedaflegging van een Amerikaanse president was. De politie zegt voorbereid te zijn op alle mogelijke dreigingen tegen het Congres en alle afgevaardigden en senatoren. De geplande zitting in het Huis van Afgevaardigden is geschrapt. -
Livios
Koken op inductie: dit zijn de troeven (en de kostprijs)
Meer dan de helft van de verkochte kookplaten zijn inductievuren. Een gasvuur is dus voor velen niet langer de beste optie om te koken. Vanwaar die verschuiving? En wat zijn de grootste troeven van inductie? Bouwsite Livios maakt je wegwijs. -
Energie
Zonnepanelen versus terugdraaiende teller: Test Aankoop vindt dat Wallonië het veel beter aanpakt
Het arrest van het Grondwettelijk Hof rond de afschaffing van de terugdraaiende teller zorgt nog altijd voor beroering bij de eigenaars van zonnepanelen. Test Aankoop omschreef het Waalse model onlangs als een te volgen voorbeeld voor Vlaanderen. Mijnenergie.be legt uit wat de verschillen zijn met de Vlaamse regeling. -
Europa start evaluatie Russisch coronavaccin Sputnik V
Het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) start met de evaluatie van het Russische coronavaccin Sputnik V, dat meldt het EMA vandaag. Een zogenaamde “rolling review” is de laatste stap voordat er een formele goedkeuringsaanvraag kan worden ingediend.
20 reacties
Ludovic De Beuckeleer
Leonarda Van Opbroecke
Sanders Dejong
Geert Peeters
peter destoop