Zelfs bij het weghalen van doden en gewonden in de straten van Boetsja zijn de Oekraïense soldaten beducht voor achtergelaten explosieven door de Russen.
Volledig scherm
Zelfs bij het weghalen van doden en gewonden in de straten van Boetsja zijn de Oekraïense soldaten beducht voor achtergelaten explosieven door de Russen. © AP

De oorlogsmisdaden van Rusland: de gruwel die de voorbije dagen aan het licht kwam nu troepen zich terugtrekken

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) heeft verschillende Russische inbreuken op het oorlogsrecht vastgesteld in Oekraïne, zegt de ngo vandaag. Het gaat onder meer over verkrachting, executies en moorden op burgers, ook op kinderen. Mét bewijzen van de afschuwelijke wreedheden van het Russische leger tegen de burgerbevolking. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky beweert bovendien dat de Russen mijnen en andere explosieven achterlaten in de regio rond Kiev waar ze zich terugtrekken om meer troepen te kunnen inzetten in het zuiden en oosten van Oekraïne.

 1. Schokkende beelden na bevrijding leggen drama bloot in stadje nabij Kiev: te gevaarlijk om gedode burgers van straat weg te halen door mijnen

  Schokkende beelden na bevrijding leggen drama bloot in stadje nabij Kiev: te gevaarlijk om gedode burgers van straat weg te halen door mijnen

  De Oekraïense militairen hebben de controle over de hele regio rond Kiev heroverd. De Russische troepen zijn volledig teruggetrokken uit de steden in de buurt van de hoofdstad. Dat liet de Oekraïense viceminister van Defensie Hanna Malyar weten in een bericht op Facebook. “Irpin, Boetsja, Hostomel en de hele regio rond Kiev zijn bevrijd van de bezetter”, aldus Malyar. Volgens de Oekraïense president Volodymyr Zelensky lieten de terugtrekkende Russen echter een “complete ramp” achter.
 2. De 5 beste smartphones onder 300 euro: “Dit model is nog sneller dan de meeste luxetoestellen van vorig jaar”
  Tweakers

  De 5 beste smartpho­nes onder 300 euro: “Dit model is nog sneller dan de meeste luxetoe­stel­len van vorig jaar”

  De Falcon Supernova iPhone 6 Pink Diamond is de duurste smartphone ter wereld. Voor de speciale editie betaal je – hou je vast – 43,7 miljoen (!) euro. Daar zit het bijhorend 24-karaats goud voor heel wat tussen. Wij gooien het over een iets betaalbaardere boeg. Donovan Kerssenberg, smartphone-expert bij technologiesite Tweakers, selecteert de beste 5 smartphones onder 300 euro.
 1. "Wekelijks je gras maaien is achterhaald": expert verklapt hoe je je gazon verantwoord laat stralen
  Livios

  "Wekelijks je gras maaien is achter­haald": expert verklapt hoe je je gazon verant­woord laat stralen

  De lente is al even in het land en de gazons in Vlaamse tuinen groeien aan sneltempo. Tijd om de grasmaaier uit het tuinhuis te halen dus. Of niet, want de maand mei werd omgedoopt tot ‘Maai Mei Niet’-maand. Je gras even laten groeien is namelijk goed voor de biodiversiteit. Maai je het gazon liever toch? Of wil je alvast de eerste maaibeurt voorbereiden? Bouwsite Livios vroeg Bart Verelst van Groen Groeien om praktische maaitips.
 2. Beelden tonen minitornado in Zeeuwse Zierikzee: één dode, negen gewonden en veel beschadigde huizen
  Play

  Beelden tonen minitorna­do in Zeeuwse Zierikzee: één dode, negen gewonden en veel beschadig­de huizen

  Een 73-jarige vrouw uit Wassenaar in Zuid-Holland is om het leven gekomen na de minitornado in Zierikzee, een Zeeuws stadje op Schouwen-Duiveland dat ook bij Belgen geliefd is. De toeriste kreeg een dakpan op haar hoofd en overleed ter plaatse. Negen mensen raakten gewond. Buurtbewoners spreken van een “oorlogsgebied”. Minimaal honderd huurhuizen zijn beschadigd, waarvan sommige onbewoonbaar zijn.