Bij de terreuraanslag in Wenen maandagavond zijn twee Oostenrijkers, een Duitse en een inwoner uit Noord-Macedonië om het leven gekomen.
Volledig scherm
PREMIUM
Bij de terreuraanslag in Wenen maandagavond zijn twee Oostenrijkers, een Duitse en een inwoner uit Noord-Macedonië om het leven gekomen. © REUTERS

De nieuwe terreurgolf in Europa: “Je kan moeilijk voorspellen wanneer ze gaan toeslaan”

In de buurt van Eupen werden vorig weekend twee minderjarigen opgepakt die een aanslag aan het beramen waren. Ze hadden hun trouw aan IS al gezworen. Het is een van de zovele feiten in de terreurgolf die de afgelopen weken Europa overspoelt. Hoe staat ons land ervoor, moeten we ons zorgen maken? We spraken met Thomas Renard, terreurexpert aan het Belgische Egmont-Instituut.

 1. De ‘ensauvagement’ van de samenleving: waarom een golf van ongemeen brutaal geweld Frankrijk overspoelt
  PREMIUM

  De ‘ensauvage­ment’ van de samenle­ving: waarom een golf van ongemeen brutaal geweld Frankrijk overspoelt

  In Frankrijk is het hoogste terreuralarm van kracht. Nog maar eens. Sinds eind september is het land drie keer getroffen door islamistische terreur. Zo’n snelle opeenvolging van aanslagen is geleden van het inktzwarte jaar 2015. De daders schakelen bovendien — voor zover mogelijk — nog een versnelling hoger in de gruwel, met onthoofdingen in kerken en op straat. Dit is waarom deze nieuwe terreurgolf niet zomaar uit de lucht komt gevallen.
 1. "Er is geen zuurstof meer": video toont chaos op Covidafdeling in Egyptisch ziekenhuis
  Play

  "Er is geen zuurstof meer": video toont chaos op Covidafde­ling in Egyptisch ziekenhuis

 2. Kopie van Da Vinci's Mundi teruggevonden, museum had diefstal niet opgemerkt
  Play

  Kopie van Da Vinci's Mundi teruggevon­den, museum had diefstal niet opgemerkt