Vladimir Poetin
Volledig scherm
Vladimir Poetin © AP

De militaire elites 'siloviki' plaatsen Poetin voor moeilijk dilemma

Niet alleen op het Oekraïense slagveld wordt er heftig gestreden, maar ook in Rusland ontvouwt zich een strijd tussen nationalistische belangengroepen. Poetin heeft hun steun broodnodig en moet ze allemaal tevreden houden, maar daar slaagt hij momenteel niet in. Vooral de ‘siloviki’ - een militaire elite met een eigen sterke machtsbasis - plaatsen hem voor een moeilijk dilemma.

30 reacties

 • niki peeters

  1 maand geleden
  Als putin word afgezet zal kadyrov niet opvolgen, hij is moslim en zal niet geaccepteerd worden. Hoogst waarschijnlijk dmitry medvedev, wat geen goede zaak is, die is grote voorstander van kernbommen te gebruiken. Lavrov is er ook nog, maar met hem is het onzeker, hij zou wel eens de meest rationele en diplomatische kunnen zijn.
 • Françoise Dupont

  2 maanden geleden
  begin van het einde
 • Marnix Lahorte

  2 maanden geleden
  Het enige wat een oplossing kan bieden aan dit "wereldconflict" is een Russische president met hersenen. Maar .... zal onder het huidig bewind en de trawanten van Poetin niet makkelijk te vinden zijn. Ik vermoed zelfs dat Poetin zo ijdel en arrogant is dat hij zijn troepen zou terugtrekken om deze in te zetten tegen zijn eigen volk wanneer alle Russen zouden betogen en protesteren tegen het huidig regime.
 • Yves Gysel

  2 maanden geleden
  Allemaal goed en wel. Putin afzetten? Wie komt er dan in zijn plaats? Stel je voor "Ramzan Kadyrov". Die zou massaal per direct kernwapens gebruiken en niet alleen in Oekraïne. Hoe dan ook "Putin" zit in een zeer moeilijke situatie. (Vnl. In eigen land) Wie de geschiedenis van Rusland een beetje kent, die denkt vnl. aan een burgeroorlog en interne afrekeningen om zo de absolute macht te grijpen. Democratie heeft daar nooit gewerkt. Waarom na "Putin" dan plots wel?
 • Gino Denil

  2 maanden geleden
  Betere tanks, betere antitankwapens, betere antischeepsraketten, betere drone's, betere luchtafweer, betere raketlanceerders, betere logistiek met betere vrachtwagens, betere inlichtingen, beter opgeleide soldaten... De superwapens blijken voorlopig toch bij de Oekraïners te zitten. Gewoon omdat het geleverde wapentuig van de NAVO beter is. Normaal met een defensiebudget dat 7 keer groter is dan dat van Rusland. Poetin hoopte om in 3 dagen iedereen voor een voldongen feit te plaatsen.
 1. Franse baguette, Belgische kermistraditie en Cubaanse rum weldra immaterieel erfgoed? Unesco buigt zich over nieuwe erkenningen

  Franse baguette, Belgische kermistra­di­tie en Cubaanse rum weldra immateri­eel erfgoed? Unesco buigt zich over nieuwe erkennin­gen

  De komende week buigen enkele experten van Unesco zich over een lijst van producten en gerechten die een erkenning willen als immaterieel erfgoed. Het Comité voor Cultureel Immaterieel Erfgoed van Unesco, dat voorgezeten wordt door Marokko, heeft 56 aanvragen voorliggen. Onder meer kermisfeesten in Frankrijk en België, de lichte Cubaanse rum en de Franse baguette hebben een aanvraag ingediend.