Volledig scherm
PREMIUM
© EPA

De Koerden: wie zijn ze, waar vechten ze voor en waarom is Turkije zo tegen hen gekant?

De Turkse president Erdogan heeft tijdens zijn militaire inval in de Koerdische regio in het noordoosten van Syrië vandaag een gevangenis met IS-strijders gebombardeerd. Om ze bewust te laten ontsnappen, beweren de Koerden. Erdogan dreigt er ook mee Syrische vluchtelingen, die hij in een bufferzone wil onderbrengen om Turkse en Syrische Koerden gescheiden te houden, naar Europa te sturen indien de EU zijn inval een ‘bezetting’ blijft noemen. Wie zijn de Koerden, waar ijveren ze voor en vooral: kunnen ze het hoofd bieden aan de militaire overmacht van Turkije? “Vooral de Russen hebben nu de kaarten in handen.”

39 reacties

 • Andre Van Ruyskensveld

  1 jaar geleden
  warom is simpel ,slechte economie ,geen werk ,armoede en toch aan de macht willen blijven dan hebt ge een zondebok nodig dus de koerden
 • joan vliegen

  1 jaar geleden
  Ik snap dat de Koerden in Syrië poogden een deel voor zich te houden. Een eigen staat. Ik snap ook dat Erdogan aan de grens geen staat wilt met Koerden. Beiden willen iets dat nu niet, daar niet kan. Of een Koerdische staat of het zgz uitroeien van een volk onder het mom van terrorisme. Onmogelijk. Ze zitten beiden overal..
 • Christine Laevers

  1 jaar geleden
  Iedereen de strijd van de Koerden al vergeten opdat ze hun eigen Koerdische naam zouden mogen dragen en hun Koerdische taal op school zouden mogen spreken ? De meeste Turken stemmen trouwens voor Erdogan uit angst. Maar dat mag niet gezegd worden natuurlijk.
 • Piet Dooremont

  1 jaar geleden
  Alex Veridngh sinds wanneer is genocide op basis van etniciteit te verrechtvaardigen? Turken koesteren ook haat jegens Grieken en eigenlijk tegen al hun buren. Erdogan speelt daarop in om zolang mogelijk aan de macht te blijven en de aandacht af te leiden van de de diep economische crisis waarin hij zij land heeft gestort: sterke devaluatie van de munt en torenhoge inflatie. Zou u het leuk vinden als uw buur 1 meter van uw perceel afneemt door de afsluiting te verplaatsen?
 • Herman Degeest

  1 jaar geleden
  Wanneer laten we politiekers vechten ,of zijn ze te laf .
 1. Nieuwe tariefregeling voor energie: het effect op uw factuur onder de loep
  Energie

  Nieuwe tariefrege­ling voor energie: het effect op uw factuur onder de loep

  Het Grondwettelijk Hof heeft de regeling rond de terugdraaiende teller voor eigenaars van zonnepanelen vernietigd. Dat laat prosumenten (consumenten die zelf een deel van hun energie opwekken) niet onberoerd. Ze zien hun energiefactuur grondig door elkaar geschud en vrezen een pak meer te betalen. Maar klopt die vrees wel? Mijnenergie.be probeert met een aantal simulaties duidelijkheid te scheppen in wat het concreet allemaal betekent voor uw portemonnee.
 1. Scheer mee met wingsuits over meest beruchte skipiste ter wereld
  Play
  skiën

  Scheer mee met wingsuits over meest beruchte skipiste ter wereld

 2. Politie maakt einde aan achtervolging met dit gewaagde maar efficiënte manoeuvre
  Play

  Politie maakt einde aan achtervol­ging met dit gewaagde maar efficiënte manoeuvre