De ideale pastavorm is nu pas uitgevonden... door een Amerikaan
De Amerikaan Dan Pashman heeft een pastasoort ontwikkeld die de perfecte vorm zou hebben. Cascatelli is de naam. Dat is het Italiaanse woord voor waterval. De eerste 700 dozen waren binnen twee uur uitverkocht.
Delen per e-mail
De Italianen vonden veel soorten pasta uit: elleboogjes, strikjes, allerlei soorten holle buisjes, spiraaltjes, ringetjes en schelpjes. Dan heb je nog de lange platte pasta, pastavellen en wieltjes. Maar het kon beter, vond Dan Pashman, die in 2018 de prestigieuze James Beard Award won voor zijn podcast The Sporkful.
Spaghetti is prima, zei hij tegen de Amerikaanse tv-zender CBS over zijn vinding. “Ik eet elke pasta die je me voorzet als ik honger heb. Maar het is gewoon een buis. Het doet niet veel en ik denk dat het beter kan.” Pashman reisde naar de staat North Dakota waar veel granen voor pasta groeien. Hij leerde veel, ook toen hij thuis met zijn gezin allerlei soorten pasta testte. “De meeste voldoen maar aan één of twee van de voorwaarden.”
De perfecte pastavorm geeft de eter volgens Pashman een bevredigende bite, hij kan precies de juiste hoeveelheid saus opnemen en je kunt hem ook nog eens makkelijk aan je vork prikken. Het proces om die ideale vorm te vinden nam drie jaar in beslag. De pastavormen die hij bedacht, kon een machine niet maken. Hij stak er zo’n 10.000 dollar, omgerekend bijna 8500 euro, eigen geld in. Hij dacht er altijd aan en lag er zelfs wakker van ‘s nachts.
Na veel testen - ook door chef-koks en andere pastakenners - is de definitieve vorm klaar en te bestellen in de VS en Canada. Pastafabriek Sfoglini in de staat New York heeft de pasta in productie genomen.
Mission Impastable
De ‘ideale pasta’ van Pashman is een strookje deeg met een geschulpte rand die in een hoek van 90 graden ombuigt. Het ingenieuze stukje deeg heet cascatelli, wat het Italiaanse woord is voor waterval. De watervalletjes, die ook een beetje doen denken aan een glijbaan met ruches erlangs, voldoen aan de drie eisen die hij stelde: het houdt de saus vast en hoe je het stuk deeg ook binnenkrijgt, je moet moeite doen om het door te bijten. En omdat hij wat langer is dan veel andere soorten, kun je hem makkelijk aan je vork rijgen.
Pashman kreeg veel aandacht voor zijn pasta in de media. Hij legde zijn zoektocht ook vast in zijn podcast. Hij besteedde er een vijfdelige miniserie aan met de naam Mission Impastable die de afgelopen maand online kwam.
De eerste 700 dozen die van de productielijn kwamen, waren binnen twee uur uitverkocht. Via mail laat een woordvoerder van The Sporkful weten dat dat het verschepen naar Europa vrij kostbaar is en dat er vooralsnog ook geen plannen zijn om de pasta in Europa te distribueren. Ook voor het gebruik in restaurants zijn op dit moment nog geen plannen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Deze animatiefilms voor jong én oud moet je streamen
Wekelijks schuimt onze redactie de verschillende streamingplatformen af, op zoek naar de beste films, series en docu’s. Deze week zetten we enkele topfilms voor de hele familie in de kijker: een spannende verfilming van Kuifje op Streamz, een mythisch wolvensprookje op Apple TV of een geanimeerde Spider-Man op Netflix. Sluit de verlengde paasvakantie gezellig af voor de buis! -
Sparen
Is het einde van goedkope woonleningen nabij?
Voor het eerst sinds lang stijgt de langetermijnrente opnieuw. Goed nieuws voor de economie, maar het betekent ook dat dat er misschien een einde komt aan de historisch lage rentevoeten op woonleningen. Spaargids.be belicht de kwestie. -
1
VUB-professor Djalali na 20 weken uit isolatie in Iran
De Zweeds-Iraanse professor Ahmadreza Djalali (49), die ondertussen bijna vijf jaar vastzit in Iran, zit niet meer in eenzame opsluiting. Dat meldt Wies De Graeve, voorzitter van Amnesty International Vlaanderen. Professor Djalali gaf voor zijn opsluiting onder andere les aan de VUB. -
-
10 jaar njam!
Njam!-chefs klappen uit de biecht voor 10-jarig bestaan: "Keukenstress om 7 uur? Pak een shotje tequila of twee”
Terwijl u en ik snakken naar de heropening van de horeca kunnen we tussen de afhaalmaaltijden door van deze gekke periode gelukkig ook nog gebruik maken om zelf wat vaker in de kookpotten te roeren. Dat merken ze ook bij njam!, het culinaire platform van Studio 100, dat dit jaar tien kaarsjes uitblaast. Wij vroegen hen naar welke gerechten de Vlaming het vaakst op zoek gaat en kwamen nog een heleboel andere dingen te weten. Keukenstress? Kalmte kan u redden. En anders is er nog.... tequila. -
Dertig soldaten aangeklaagd in Mexico die tientallen mensen lieten verdwijnen
In Mexico zijn dertig soldaten aangeklaagd, omdat ze ervan verdacht worden mede verantwoordelijk te zijn voor de verdwijning van tientallen mensen. Een federale rechter heeft donderdag een zaak tegen hen geopend, meldt de Mexicaanse procureur-generaal. -
Je autoverzekering sneller opzeggen, is het binnenkort mogelijk?
Een autoverzekering jarenlang bij dezelfde verzekeraar houden? Veel mensen doen het. Zelfs bij de aankoop van een nieuwe wagen stappen velen gewoontegetrouw naar hun eigen verzekeraar voor een nieuw voorstel. De strenge regeling om een contract over te dragen naar een andere verzekeraar schrikt af. Maar daar brengt een nieuw wetsvoorstel binnenkort misschien verandering in. Independer.be legt uit hoe je je autoverzekering kan overdragen en wat er in de toekomst zou kunnen veranderen. -
Genk
Roze pizza of pasta eten? Binnenkort kan het in Genk
‘Pink Pizza’, zo heet de nieuwe horecazaak die vanaf mei de deuren opent aan de Stalenstraat in Genk. Wat er zoal op het menu staat? Gewone, maar ook rooskleurige pizza en pasta. Met het concept hopen ‘Genkies’ Atif Tanriseven (28) en Dogan Ercan (25) hun klanten vooral te verrassen. “Onze zaak wordt de nieuwe eyecatcher van Genk”, klinkt het.
6 reacties
hilde peeters
Michel Vandewiele
raf peeters
Gerard Braeckmans
Jan Jets