De diplomatieke geschillen met Rusland uitgelegd: Welke landen zijn gekrenkt en waarom?
De laatste weken heeft Rusland verschillende diplomatieke geschillen, met landen over de hele wereld. Maar welke disputen zijn er met welk land? Hier krijgt u de belangrijkste conflicten uitgelegd.
VS en Rusland
Op 15 april wees de Amerikaanse regering tien Russische diplomaten het land uit. Dat deden ze omdat het Amerikaanse bedrijf SolarWinds gehackt was. Die hacking wordt aan Rusland toegeschreven. Een andere reden zou de Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen zijn. De VS verlengde ook het verbod van Amerikaanse banken om te handelen in Russische overheidsobligaties.
Een woordvoerder van het Kremlin zegt dat de VS moet begrijpen dat er een prijskaartje hangt aan de verslechterde relatie tussen de landen. “De Verenigde Staten zijn niet bereid om de realiteit van een bipolaire wereld te accepteren, zonder Amerikaanse hegemonie. Dergelijk agressief gedrag zal een krachtig antwoord krijgen.” Als tegenreactie besloot Rusland om verschillende Amerikaanse regeringsleden en kabinetsmedewerkers de toegang tot het land te ontzeggen. Ook wezen ze tien Amerikaanse diplomaten uit.
In maart gaf de Amerikaanse president Joe Biden ook een instemmend antwoord in een interview toen hem gevraagd werd of de Russische president Poetin een “killer” was.
Er zullen consequenties zijn als de heer Navalny sterft.
Amerika dreigde ook met sancties als de Russische opposant Aleksej Navalny in gevangenschap zou sterven. “We hebben de Russische regering gezegd dat wat met Navalny gebeurt, haar verantwoordelijkheid is”, zo zei de nationale veiligheidsadviseur van president Joe Biden, Jake Sullivan, aan de Amerikaanse zender CNN. “Er zullen consequenties zijn als de heer Navalny sterft.”
Polen en Rusland
Ook Polen heeft ook op 15 april Russische diplomaten het land uit gezet. Volgens het Pools ministerie van Buitenlandse Zaken hebben drie Russische diplomaten de voorwaarden van hun diplomatieke status geschonden en acties uitgevoerd die schadelijk zijn voor Polen. Het land toonde zich in zijn verklaring solidair met de VS, die eerder dezelfde dag diplomaten uitzetten. Rusland reageerde op de Poolse actie door 5 Poolse diplomaten uit te zetten.
NAVO en Rusland
De NAVO steunt de sancties van de landen. “Rusland blijft destabiliseren”, schrijft de organisatie. “Het treedt de soevereiniteit van Oekraïne en Georgië met de voeten en schendt hun territorium. Het land blijft ook verschillende internationale verplichtingen en afspraken naast zich neerleggen.” Ze halen onder meer de inmenging in verkiezingen in andere landen, waaronder de VS, aan. Ook halen ze aan dat Rusland aan desinformatiecampagnes en schadelijke activiteiten op het internet doet. De NAVO blijft wel openstaan voor dialoog met Rusland.
Rusland en Oekraïne
Er was natuurlijk veel spanning tussen Rusland en Oekraïne doordat de Russen ineens meer militairen naar de Krim stuurden. Het Westen beschuldigt het Kremlin ervan een escalatie te stimuleren in de buurt van de separatistische pro-Russische zones van Oekraïne. Volgens Rusland doen militaire oefeningen geen vlieg kwaad en zijn ze een antwoord op de vijandige manoeuvres van de NAVO en de EU.
Maar Rusland heeft op 16 april ook een Oekraïense diplomaat gearresteerd en uitgewezen. De diplomaat zou volgens de Russische geheime dienst FSB geheime documenten hebben gekregen van een Rus. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Kiev noemde dat een “nieuwe provocatie” van het Kremlin. Als reactie gaven ze een hooggeplaatste medewerker van de Russische ambassade drie dagen om Oekraïne te verlaten.
“We protesteren krachtig tegen de illegale detentie op 16 april van een medewerker van het consulaat-generaal van Oekraïne in Sint-Petersburg en het bevel om het grondgebied van de Russische Federatie te verlaten. We verwerpen de beschuldigingen tegen de consulaire ambtenaar volledig”, aldus Kiev. Het ministerie meldt verder dat Rusland de veiligheidssituatie laat escaleren en zich op grote schaal schuldig maakt aan anti-Oekraïense propaganda.
Gisteren zette Rusland opnieuw een Oekraïense diplomaat het land uit, als reactie op de “onvriendelijke handelingen” van Kiev. Vandaag bestempelde Oekraïne een Russische consul dan weer als persona non grata. De Russische diplomaat, die werkt in Odessa, moet Oekraïne verlaten voor het einde van vrijdag, aldus de woordvoerder van de Oekraïense diplomatie Oleg Nikolenko. Volgens Nikolenko is de uitwijzing een reactie op de “anti-Oekraïense campagne in Rusland”.
Tsjechië en Rusland
Praag en Moskou hebben een diplomatieke ruzie over ontploffingen in het Tsjechisch munitiedepot Vrbetice in 2014. Volgens Praag zou de Russische inlichtingendienst verantwoordelijk zijn voor de ontploffingen in het depot. Daarbij kwamen twee mensen om het leven. Het Kremlin beweert dat de beschuldigingen ongegrond zijn.
Als gevolg wees Tsjechië 18 Russische diplomaten uit. Rusland reageerde daarom door 20 medewerkers van de Tsjechische ambassade uit te wijzen. De Tsjechische minister van Buitenlandse Zaken, Jakub Kulhanek, heeft daarna een nota overgemaakt aan Alexander Smejevski, de Russische ambassadeur in Tsjechië. Daarin protesteert hij tegen de “disproportionele” reactie van Moskou . Hij stelt aan de kaak dat de werking op de Tsjechische ambassade in Rusland is lamgelegd door het personeelstekort, terwijl het functioneren van de Russische ambassade in Praag niet in gevaar werd gebracht.
Tsjechië riep ook de andere landen van de Europese Unie en de Navo op tot collectieve actie door Russische diplomaten het land uit te zetten als blijk van solidariteit met Praag. Daar kwam reactie op van Slovakije, dat drie diplomaten het land uitzetten. Ook de Baltische staten wezen samen vier diplomaten uit en Roemenië was ook solidair met Tsjechië en zette een diplomaat uit. Als reactie wijst Rusland diplomaten uit van de Baltische staten en Slovakije, zeven in totaal. Ze hebben een week om het grondgebied te verlaten.
De Europese Unie en Rusland
De Europese Unie zegt de Russische regering verantwoordelijk te houden als er iets met de Russische oppositieleider Alaksej Navalny zou gebeuren, die opgesloten zit.
De zaak-Navalny is geen losstaand incident maar bevestigt een negatief patroon.
De unie vindt dat de oppositieleider direct moet worden vrijgelaten omdat er geen grond is voor zijn detentie, die volgens de verklaring “politiek gemotiveerd” is. “De zaak-Navalny is geen losstaand incident maar bevestigt een negatief patroon van alsmaar minder ruimte voor de oppositie, de burgermaatschappij en onafhankelijke stemmen in de Russische Federatie”, aldus de verklaring van de EU.
De Europese Unie nam wel nog geen nieuwe sancties tegen Rusland.
Bulgarije en Rusland
Eind maart wees Bulgarije twee Russische diplomaten uit omdat ze actief deel zouden uitmaken van een Russisch spionagenetwerk. Sofia zegt dat de diplomaten geheime info doorspeelden aan Rusland. De relatie tussen de twee landen is al langer gespannen door spionageschandalen.
Rusland reageerde door op 20 april twee Bulgaarse diplomaten het land uit te zetten. “Deze maatregel is een reactie op de ongefundeerde beslissing van Bulgarije om twee medewerkers van de Russische ambassade in Sofia persona non grata te verklaren”, klinkt het in de persmededeling.
Italië en Rusland
Ook Italië zette eind maart twee Russische functionarissen het land uit in een spionagezaak. Een officier van de Italiaanse marine werd op heterdaad betrapt toen hij geheime documenten aan een Russische militair overhandigde in ruil voor geld.
Rusland wees als reactie op 26 april een Italiaanse diplomaat uit. Hij moest binnen 24 uur het grondgebied verlaten. Italië noemde de Russische beslissing “zonder grond en ongerechtvaardigd.” De Italiaanse autoriteiten hebben naar eigen zeggen een “legitieme maatregel” genomen om hun eigen veiligheid te vrijwaren.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Internationaal Strafhof vaardigt arrestatiebevelen uit omtrent oorlog Georgië-Rusland
Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag heeft drie arrestatiebevelen uitgevaardigd in het kader van een onderzoek naar eventuele misdaden begaan tijdens de oorlog in Georgië in 2008. Twee Russen en een in Georgië geboren man worden beschuldigd van oorlogsmisdaden in de oorlog die vijf dagen duurde. Het gaat om drie mannen die belangrijke posities bekleedden bij de pro-Russische rebellen in de opstandige regio Zuid-Ossetië. -
Livios
Regenwaterput verplicht bij nieuwbouw en grote renovatie: dit moet je weten over de werking en prijs
Zeker na enkele droge weken, snakt onze tuin naar water. Om je waterfactuur onder controle te houden, maak je best gebruik van gratis regenwater. Bouwsite Livios legt uit hoe je het opvangt met een regenwaterput en waar je rekening mee moet houden. -
12
Controverse op Sardinië: “Toeristen sleuren haai uit water om selfies te nemen”
Een kleine gestrande haai die op het zand kronkelt en naar adem hapt. Om hem heen een groep mensen die hem niet meteen weer in zee zetten om selfies te kunnen maken. De scène wordt gefilmd op het strand van Fontanamare op Sardinië en de video gaat vervolgens viraal op sociale media. Een controverse is geboren. -
-
VS en EU ontgoocheld over vooruitgang gesprekken over Iraanse nucleaire deal in Doha
De Verenigde Staten en de Europese Unie hebben hun ontgoocheling uitgedrukt na twee dagen onderhandelen over de internationale nucleaire deal met Iran in Qatar. Er wordt volgens hen te weinig vooruitgang geboekt. -
Livios
Binnenkijken in een landelijke tuin: niet 1 maar 4 terrassen om te genieten van de natuur
De bewoners van de woning in Linden zochten een oplossing voor hun steile achtertuin die aan een bospad grenst. Hun tuinaannemer kwam met een origineel ontwerp: een romantische en intieme groene zone rond hun woning die opgaat in het achterliggende bos. Bouwsite Livios nam een kijkje. -
HLN Shop
Het kiezen van de juiste airco is maatwerk: zo bega je geen miskoop
Heerlijk, die warme dagen. Al kan de hitte in huis het behoorlijk lastig maken om te slapen en te werken. Een airco biedt dan instant verkoeling, maar hoe kies je uit alle modellen op de markt het toestel dat ideaal is voor jou? HLN Shop helpt je op weg. -
VN: 16 miljoen Oekraïners hebben nood aan humanitaire hulp
Zowat zestien miljoen Oekraïners hebben nood aan humanitaire hulp. Daarnaast zijn er in Oekraïne zelf ook meer dan zes miljoen intern ontheemden. Dat heeft Osnat Lubrani, de coördinatrice van de Verenigde Naties voor humanitaire hulp voor Oekraïne, donderdag meegedeeld op een persconferentie.
3 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerLuc Lepoudre
Kurt Saron
Eddy Dermon