Bommenmaker Omar Darif met een deel van het materiaal dat in zijn Brusselse schuilplaats teruggevonden werd
Volledig scherm
PREMIUM
Bommenmaker Omar Darif met een deel van het materiaal dat in zijn Brusselse schuilplaats teruggevonden werd © RV

De beste bommenmaker van Syrië zat óók in Brussel. Maar hij ontsnapte aan het terreurproces

Er hadden elf beklaagden kunnen zijn op het terreurproces dat zopas van start is gegaan. Ook Omar Darif (30) was daar op zijn plaats. Die Syriër kwam naar België om springstof voor de terreurcel te maken — wat niemand anders zó goed kon. Maar hij ontsnapte aan het gerecht en zonder de wat toevallige hulp van een Syrische vluchteling in een Vlaams dorp hadden we zelfs nooit geweten wie hij was.

10 reacties

 • Jony Debt

  2 maanden geleden
  Stelt niemand zich de vraag wanneer en waar de volgende aanval komt ? De verdwenen wapens en bom van 30 kg moeten zich toch ergens bevinden of niet? Waarom praten en lachen ze? Ze weten dat er nog vuurwerk volgt natuurlijk. Ze zijn nog steeds strijder van IS,vergeet dat niet.
 • Beny Van Rooy

  2 maanden geleden
  Logisch: België is het land van de straffeloosheid.
 • Ives Ameel

  2 maanden geleden
  Mensen vermoorden, zoveel mogelijk, en je wordt "beste genoemd en meneer.."
 • Ferdi Wuytack

  2 maanden geleden
  Want in juli 2017 zou hij bij een bombardement in Syrië zijn omgekomen. Dat is het enige correcte wat hem is overkomen. Jammer vele jaren telaat.
 • johan graindor

  2 maanden geleden
  Where else?? Kom maar allemaal naar Belgie. We gaan er enorm op vooruit!!!
 1. Assisenjury in Brussel voor maanden vertrokken, ex-jurylid wenst hen veel sterkte: "Er staan die mensen zware tijden te wachten”
  PREMIUM
  Kortrijk

  Assisenju­ry in Brussel voor maanden vertrokken, ex-jurylid wenst hen veel sterkte: "Er staan die mensen zware tijden te wachten”

  In Brussel is het terreurproces maandagmorgen van start gegaan. En dat betekent ook dat de juryleden voor zes of negen maanden vertrokken zijn. En dat vergt uiteraard heel wat van de gezworenen. We vroegen een ex-jurylid hoe zoiets in z’n werk gaat. “Een week was al zwaar. Ik kan me niet voorstellen dat je daar maanden moet zitten”, klinkt het.
 2. PORTRET. Osama Krayem, de terrorist die zich niet liet ontploffen in Maalbeek, maar toch één van de gevaarlijkste beklaagden heet te zijn
  PREMIUM

  PORTRET. Osama Krayem, de terrorist die zich niet liet ontploffen in Maalbeek, maar toch één van de gevaarlijk­ste beklaagden heet te zijn

  “Ik wachtte op de dood van de anderen om naar huis te gaan”, zegt Osama Krayem (30) over dinsdag 22 maart 2016. Hij kwam niet naar Europa terug voor een aanslag, beweert hij, maar om weer bij zijn familie te zijn. Een onderzoeksrechter die Krayem urenlang heeft ondervraagd, rekent hem echter tot de gevaarlijkste van alle beklaagden. Wie is hij dan echt, de uit Syrië stammende Zweed die voorbestemd leek om in de voetstappen van topvoetballer Zlatan Ibrahimović te treden?