Amerikaans ambassadeur bij de Europese Unie Gordon Sondland getuigt vandaag in het impeachment-onderzoek tegen Trump.
Volledig scherm
Amerikaans ambassadeur bij de Europese Unie Gordon Sondland getuigt vandaag in het impeachment-onderzoek tegen Trump. © REUTERS

Cruciale getuigenis brengt Trump nog meer in lastig parket: president wilde onderzoek naar de Bidens en “iedereen wist ervan”

De Amerikaanse ambassadeur bij de Europese Unie, Gordon Sondland, heeft vandaag getuigd in het impeachment-onderzoek tegen president Trump. Hij is een van de weinige getuigen die rechtstreeks met Trump sprak over Oekraïne. Volgens de Democraten levert zijn getuigenis bewijs dat Trump zijn macht misbruikte om Oekraïne tot een onderzoek naar oud-vicepresident Joe Biden en diens zoon te dwingen. In zijn openingsverklaring bevestigde Sondland dat er volgens hem wel degelijk sprake was van een ‘quid pro quo’ of ‘voor wat hoort wat’. Bovendien waren ook minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo, vicepresident Mike Pence en voormalig adviseur John Bolton volgens Sondland op de hoogte van de zaak.

89 reacties

 • Graham Maes

  2 jaar geleden
  Philippe Huys heb je problemen met relatief objectieve verslaggeving ? Of volg je vooral bepaalde Amerikaanse pers ? De waarheid distilleren, kan je zelf doen door verschillende onafhankelijke, ideologisch neutrale media te consulteren bij voorkeur uit verschillende landen. (P.S.: Bjorn Soetens zei van in het begin dat kans op impeachsucces quasi nihil zou zijn.) @VELEN : Dé kern van dit onderzoek ? Trump zet ander land onder druk om een politiek concurrent 'in negatief daglicht te plaatsen !
 • Urban Vyaas

  2 jaar geleden
  Beste journalisten van HLN. Mogen we nu weten of Biden zijn positie al dan niet misbruikt heeft om zijn zoon een paar lucratieve postjes te bezorgen? Of is dit plots niet meer relevant?
 • Rik Connaerdt

  2 jaar geleden
  Mr. Trump heeft met geld van de Amerikaanse belastingbetaler getracht om een persoonlijk voordeel te krijgen voor zijn herverkiezingscampagne. Sommigen hier begrijpen dat niet. Ik zou niet in hun plaats willen zijn.
 • Diane Bernaerts

  2 jaar geleden
  "Voor wat hoort wat is altijd zo geweest", André? Ja, maar dan wel in functie van het landsbelang, niet voor eigenbelang, en zéker niet om een politieke rivaal te schaden. En zéker niet met overheidsgeld.
 • Peter Bonacasa

  2 jaar geleden
  Andre, dit is ongelooflijk kromme logica. Ik raad je aan om de zaak nog eens goed te bekijken: er zijn weldegelijk rechtstreekse aanwijzingen dat Trump zijn macht heeft misbruikt. Ik denk dat je het gewoon niet *wil* zien.