Coronavaccin AstraZeneca en Oxford ‘maar’ voor 70 procent effectief: nog altijd heel goed volgens viroloog Johan Neyts
Het coronavaccin van farmabedrijf AstraZeneca en de universiteit van Oxford is voor 70 procent effectief. Dat melden ze zelf in een mededeling. De EU reserveerde afgelopen zomer al 400 miljoen doses, waarvan er 7,5 miljoen bestemd zijn voor ons land. Pfizer en Moderna maakten eerder bekend dat hun vaccin voor 95 procent effectief is. Volgens viroloog Johan Neyts (KU Leuven) hoeft de lagere effectiviteit echter geen probleem te zijn.
Delen per e-mail
De onderzoekers van Oxford hebben het normaal tien jaar durende proces van het ontwikkelen van een vaccin in ongeveer tien maanden uitgevoerd. Bij het onderzoek waren 24.000 vrijwilligers betrokken, in het Verenigd Koninkrijk, Brazilië en Zuid-Afrika. Er waren dertig gevallen van Covid bij mensen die twee doses van het vaccin hadden gekregen en 101 gevallen bij mensen die een schijninjectie hadden gekregen. Niemand die het vaccin kreeg, werd zwaar ziek of moest in het ziekenhuis opgenomen worden.
De onderzoekers zeggen dat het vaccin 62 procent effectief is tegen het coronavirus bij het toedienen van twee volledige dosissen met zeker een maand ertussen. Opmerkelijk: de effectiviteit steeg tot 90 procent bij de groep die eerst een halve dosis AZD1222 kreeg, minstens een maand later gevolgd door een volledige dosis. Het is niet duidelijk waarom er een verschil is, zo bericht BBC. Gecombineerd geeft dat een efficiëntie van 70 procent.
AstraZeneca treft nu de voorbereidingen om goedkeuring te verkrijgen bij de verschillende autoriteiten. Op het vlak van veiligheid worden immers geen risico’s genomen.
De EU reserveerde 400 miljoen doses bij AstraZeneca. Daarvan zijn er 7,5 miljoen bestemd voor België. Omdat een dubbele dosis vereist is, zouden hiermee dus ‘slechts’ 3,75 miljoen landgenoten geholpen kunnen worden. Het geneesmiddelenagentschap FAGG verwacht dat de eerste 1,5 miljoen doses in maart zullen arriveren.
Vorige week werd beslist dat België ook intekent op het vaccin van Pfizer en BioNTech. En eerder werd al de beslissing genomen om ook aan te sluiten bij een eventuele aankoop van het vaccin van Johnson & Johnson.
Verschil
Wat het verschil met de vaccins van Pfizer en Moderna is? Die laatste zouden 95 procent effectief zijn. Het vaccin van AstraZeneca is dan weer goedkoper en makkelijker op te slaan, bij koelkasttemperatuur tussen 2 en 8 graden. Het vaccin van AstraZeneca kan ook verspreid worden door gebruik te maken van de bestaande logistiek. Het wordt al in meer dan tien landen op grote schaal geproduceerd.
Volgens viroloog Johan Neyts (KU Leuven) hoeft een lagere effectiviteit geen obstakel te zijn. “Alle vaccins met een effectiviteit boven 50, 60 of 70 procent brengen ons al een heel eind op weg”, reageert hij bij HLN LIVE. “De lat is wel hoog gelegd door Pfizer en Moderna. Het maakte het een beetje pijnlijk om eronder te zakken.”
Neyts drukt er ook op dat nog geen enkel vaccin een officiële goedkeuring heeft gekregen. “Pfizer en Moderna gaan nu voor een goedkeuring voor “emergency use” in de Verenigde Staten”, vertelt hij. “Ze hopen die midden december te hebben. Ook in Europa zijn de vaccins nog niet goedgekeurd.”
Eerste dosissen
Toch moet het mogelijk zijn om in het voorjaar van 2021 de eerste dosissen te hebben en te beginnen met vaccineren. “Als alles goed gaat en de goedkeuringen komen er”, aldus Neyts. “Let wel, er zijn twee dosissen nodig van het vaccin van AstraZeneca. Je zal pas na de tweede prik - een maand na de eerste - beschermd zijn.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Multimedia Is het nog de moeite om te investeren in een fototoestel?
Omdat de camera’s in onze smartphones steeds beter worden, lijkt het dom om nog in een fototoestel te investeren. Onze techredacteur zocht naar de belangrijkste verschillen tussen de twee. -
China bouwt in allerijl quarantainecentrum met duizenden bedden na nieuwe uitbraak
China heeft ruim 20.000 plattelandsbewoners overgebracht naar quarantainecentra. Het gaat om inwoners van dorpen rond Shijiazhuang in de provincie Hebei. Dat gebied wordt gezien als het epicentrum van een nieuwe uitbraak. Nabij de miljoenenstad wordt een enorm quarantaine- en observatiecentrum neergezet met met duizenden bedden. -
Grote bezorgdheid om “erg besmettelijke" Braziliaanse coronavariant: ook gevaar voor wie al eerder Covid-19 opliep
De wetenschappelijke wereld maakt zich zorgen over een nieuwe, vermoedelijk meer besmettelijke Braziliaanse variant van het coronavirus die ook mensen kan treffen die eerder al Covid-19 opliepen. Gevreesd wordt dat die variant verantwoordelijk is voor de dramatische toestanden in de Braziliaanse staat Amazonas. De ziekenhuizen zijn er overweldigd door de permanente toestroom van patiënten en kampen met een zuurstoftekort. Ook de begraafplaatsen kunnen niet langer volgen. -
-
Energie Overstappen van energieleverancier is simpel. Waarom laten zoveel mensen dan besparing liggen?
Dat veel gezinnen vandaag onnodig te veel betalen voor hun energiecontract is ondertussen genoegzaam bekend. Energieregulator CREG merkt daarbij dat consumenten het te ingewikkeld vinden om van energieleverancier te veranderen. Mijnenergie.be bekijkt wat u moet weten om een goedkoper contact af te sluiten. -
Britten gaan vrijuit bij snelheidsovertredingen in Europa
Een van de weinige positieve neveneffecten van de brexit is dat de Britten de komende jaren waarschijnlijk minder buitenlandse boetes zullen ontvangen. De afspraak tussen EU-landen om elkaars flitsboetes te innen komt te vervallen, aangezien het Verenigd Koninkrijk geen EU-lid meer is, schrijft het Algemeen Dagblad. -
Trump verlaat Washington enkele uren voor eedaflegging Biden: “Hij wil afscheidsceremonie voor zichzelf organiseren”
Donald Trump zal Washington woensdagochtend verlaten, enkele uren voor de eedaflegging van zijn opvolger Joe Biden. Dat melden verschillende Amerikaanse media. -
Vanaf zaterdag huisarrest van 18 tot 6 uur in heel Frankrijk voor minstens twee weken
De Fransen moeten mogelijk allemaal van 18 uur tot 6 uur van de straat in het kader van de beperkingen die worden opgelegd om het gevreesde coronavirus te bestrijden. Premier Jean Castex deelde dat vanavond mee tijdens een persconferentie. In 25 departementen is al een avondklok van kracht die om 18 uur begint, in de overige 77 departementen mochten de Fransen nog tot 20 uur de deur uit.
9 reacties
Luc Van Bogaert
Matt Moonen
Kris Delrue
Daniel Brusseel
Paul Cabus