Archieffoto van 4 april in hoofdstad Stockholm. Zweden ging voor een heel zachte lockdown in vergelijking met andere Europese landen.
Volledig scherm
Archieffoto van 4 april in hoofdstad Stockholm. Zweden ging voor een heel zachte lockdown in vergelijking met andere Europese landen. © AP

“Coronacrisis in Zweden misschien voorbij dankzij groepsimmuniteit”

Het coronavirus laait weer hoog op in Europa, maar Zweden slaagt erin de cijfers lager te houden. Volgens de Deense expert Kim Sneppen hebben de Zweden mogelijk voldoende groepsimmuniteit bereikt om de verspreiding van Covid-19 te bedwingen. Zweden koos voor een eigenzinnige aanpak van de pandemie met een zachte lockdown.

64 reacties

 • Christel Van de Venster

  2 jaar geleden
  Tegnell gaf midden juni aan dat hij sommige dingen anders zou doen sommige hetzelfde. Heerlijk! Een denkende en zelfkritische man. Omdat daar hier een gebrek aan is moet er wel via open brieven gereageerd worden. Onze virologen zouden rustig zichzelf mogen in vraag stellen. Dat is geen schande. Half november weten we of het Zweeds model stand houdt. Dat wisten we eigenlijk al in april. Nog 12 weken Covid. Dan zijn we ervanaf
 • cindy vilain

  2 jaar geleden
  jongens toch: al die cijfers kloppen toch niet. Met cijfers kan je alles bewijzen, zowel dat het goed gaat als dat het slecht gaat. Je moet weten van waar de cijfers komen. En dat zullen ze ons niet in detail vertellen hoor.
 • Gino Denil

  2 jaar geleden
  Als je niet test en geen contacttracing doet heb je natuurlijk minder besmettingen. En de doden die kan je altijd toeschrijven aan een andere onderliggende aandoening.
 • werner vanhoutte

  2 jaar geleden
  Blijkbaar zijn er heel wat mensen die problemen hebben met de Zweedse aanpak en heel tevreden zijn hoe het hier loopt? De Zweedse topviroloog houdt zich bezig met zijn vak en heeft dit zeer goed gedaan, in tegenstelling met de situatie in ons land. Verklaar maar eens de hoge dodentol gedurende de lockdown in ons land. Daar spreekt niemand nog over. Volg even de buitenlandse zenders en ga op zoek naar de Zweedse viroloog. Maak dan de vergelijking met hier en droom verder!
 • Victor Coekaerts

  2 jaar geleden
  Lees regelmatig dat de aanpak van de zweden zo effectief is. Het wordt afgewogen tegenover ons beleid in België. En dat geeft meestal negatieve uitspraken hoe wij het doen. Het is daarom aangewezen om de Vlaamse epidemiologe Nele Brusselaers een saan het woord te horen. Als de Zweden bijna geen testen en/of opvolging realiseren zijn cijfers een kwakkel. Het blijkt "trek je plan" te zijn.
 1. Opflakkering coronavirus in Europa, maar buitenbeentje Zweden blijft buiten schot

  Opflakke­ring coronavi­rus in Europa, maar buitenbeen­tje Zweden blijft buiten schot

  Zweden was van in het begin een buitenbeentje in Europa met een erg eigenzinnige aanpak van het coronavirus. Nu, een half jaar later, is het land dat nog altijd, ook wat de evolutie van Covid-19 betreft. Terwijl de meeste andere Europese landen de cijfers weer fors de hoogte zien ingaan, kan het Scandinavische land het gemiddeld aantal nieuwe gevallen per dag laag houden. En dat zonder een harde lockdown.
 2. Steeds meer werkgevers delen een winstpremie van zo’n 900 euro met hun werknemers: kom jij ook in aanmerking?
  Jobat

  Steeds meer werkgevers delen een winstpre­mie van zo’n 900 euro met hun werknemers: kom jij ook in aanmerking?

  De winstpremie blaast dit jaar vijf kaarsjes uit. Concreet kunnen werkgevers via deze premie hun medewerkers laten delen in de winst van het voorafgaande boekjaar. HR-dienstverlener SD Worx berekende dat in de eerste zeven maanden van 2022 meer werknemers van zo’n premie genoten dan vorig jaar. Hoe weet je of je daarvoor in aanmerking komt? En hoe werkt dat precies? Jobat.be schept duidelijkheid.