De voorzitter van de klimaatconferentie COP26, Alok Sharma.
Volledig scherm
De voorzitter van de klimaatconferentie COP26, Alok Sharma. © EPA

COP26-landen bereiken akkoord op klimaatconferentie Glasgow

COP26De 197 deelnemende landen aan de klimaattop COP26 in Glasgow hebben na slepende onderhandelingen een akkoord bereikt. Daarmee komt een einde aan ruim twee weken van besprekingen over de wereldwijde aanpak van klimaatverandering. Het akkoord wil de opwarming van de aarde blijven beperken tot 1,5 graden Celsius. Ook zullen de landen het gebruik van steenkool afbouwen. De eindverklaring werd op het allerlaatste moment nog afgezwakt, na kritiek van China en vooral India.

116 reacties

 • Catherine Mistiaen

  6 maanden geleden
  Alle daden beginnen altijd eerst met woorden. Laat alle cynisme varen, aub. De goede wil is er om wereldwijd de ommezwaai te maken en om de energiebronnen totaal anders aan te pakken dan in de voorbije 2 eeuwen. Geen makkie! Deze mensen konden niet alles doen. Bleef over: niets doen of iéts doen. En dat gebeurt ook.
 • Christine Laevers

  6 maanden geleden
  En maar klagen over geld en maar veroordelen en maar zondebokken zoeken. Ik loop niet op met Glasgow en ik zal zelfs geen geestdrift voelen voor de volgende. Ondertussen ga ik wel zoeken naar energie-oplossingen voor mezelf. Gelukkig evolueren die zeer snel. Dankzij een jonge generatie die durft na te denken over oplossingen. Op de oudere generaties zou ik in hun plaats ook niet rekenen. verspilling van tijd en energie.
 • Willy Bogaert

  6 maanden geleden
  Nu nog groene gascentrales in ons landje ;De wereld op zijn kop
 • Marc Vinck

  6 maanden geleden
  Belangrijkste beslissing was waar deze show zal doorgaan de volgende 2 jaren zodat men al kan boeken.
 • Jurgen Herbert

  6 maanden geleden
  En door GROEN gaan we in de toekomst in plaats van een daling een verhoging zien van de uitstoot van de broeikasgassen door hun geplande gascentrales. Gascentrales zijn zo of zo zeer vervuilend want zij stoten niet enkel ammoniak uit maar ook nog NOX, fijnstof als een paar miljoen ton CO2. De enige echte mogelijkheid zijn kleine modulaire kerncentrales en/of thorium centrales. En het gas moeten we vervangen door groene waterstof waar de burger als de bedrijven baat bij hebben.