De Noorse premier Erna Solberg wordt omringd door pers en partijgenoten bij het afwachten van de verkiezingsuitslag in een hotel in Olso.
Volledig scherm
De Noorse premier Erna Solberg wordt omringd door pers en partijgenoten bij het afwachten van de verkiezingsuitslag in een hotel in Olso. © via REUTERS

Conservatieve Noorse premier erkent nederlaag bij parlementsverkiezingen

Noorwegen neemt na acht jaar afscheid van de conservatieve regering onder premier Erna Solberg. De sociaaldemocratische oppositiepartij van Jonas Gahr Støre won gisteravond de parlementsverkiezingen. Solberg heeft laten weten zich neer te leggen bij de nederlaag en heeft het aftreden van haar regering aangekondigd. Volgens de premier is er een “duidelijke meerderheid die een andere regering wil”.

 1. Strenge straffen voor wie niet voldoende rookmelders installeert: dit zijn de regels
  HLN Shop

  Strenge straffen voor wie niet voldoende rookmel­ders instal­leert: dit zijn de regels

  Nu het buiten frisser wordt, doen we opnieuw massaal beroep op onze verwarming. De open haard gaat aan en om het extra gezellig te maken horen daar voor veel mensen eveneens kaarsen bij. Ook elektrische vuurtjes en toestellen als de droogkast draaien weldra weer op volle toeren. Je voelt het al aankomen: het risico op woningbranden stijgt. HLN Shop legt uit wat je kan/moet doen om de vlammen geen kans te geven.
 2. Bomaanslag in Oslo en bloedbad op eiland Utoya eisten tien jaar geleden 77 levens

  Bomaanslag in Oslo en bloedbad op eiland Utoya eisten tien jaar geleden 77 levens

  Op 22 juli is het precies tien jaar geleden dat de extreemrechtse massamoordenaar Anders Behring Breivik een bomaanslag pleegde in het centrum van de Noorse hoofdstad Oslo en daarna op het eiland Utoya een bloedbad aanrichtte op een kamp van de jeugdafdeling van de sociaaldemocratische Arbeiderspartij. Op Utoya bracht Breivik 69 mensen om, in Oslo vielen er acht doden. Iets meer dan een jaar na de feiten werd Breivik toerekeningsvatbaar verklaard en veroordeeld tot de maximumstraf van 21 jaar.
 1. Noorse premier onder vuur vanwege verjaardagsetentje op ski-vakantie: “Schadelijk voor vertrouwen”

  Noorse premier onder vuur vanwege verjaar­dags­eten­tje op ski-vakantie: “Schadelijk voor vertrouwen”

  Premier Erna Solberg ligt in Noorwegen onder vuur omdat zij samen met haar familie de coronaregels heeft overtreden. Dat gebeurde toen ze in februari op vakantie was in een populair skioord in het zuiden van het land. Solberg trekt het boetekleed aan, maar de oppositie vreest voor het draagvlak van de coronamaatregelen. “Dit is schadelijk voor het vertrouwen”, zegt de sociaaldemocratische Arbeiderpartiet tegen het Noorse dagblad Verdens Gang.