President van Frankrijk Emmanuel Macron tijdens de ceremonie in Straatsburg
Volledig scherm
President van Frankrijk Emmanuel Macron tijdens de ceremonie in Straatsburg © REUTERS

Conferentie over toekomst Europa officieel gestart

Met een ceremonie in het Europese Parlement in Straatsburg is vandaag de conferentie over de toekomst van Europa officieel op gang getrapt. De conferentie, waarin ook burgers de komende twaalf maanden via allerhande fora de kans krijgen om hun ideeën over de Europese Unie en de grote toekomstige uitdagingen te delen, zou de aanloop kunnen vormen naar omvangrijke hervormingen.

  1. De vernietigende ontslagbrief waarin werknemer 3M aan de alarmbel trok rond vervuiling PFOS: “Meer bezorgd om afzetmarkt dan om milieu”

    De vernieti­gen­de ontslag­brief waarin werknemer 3M aan de alarmbel trok rond vervuiling PFOS: “Meer bezorgd om afzetmarkt dan om milieu”

    Op de hoofdzetel van de Amerikaanse chemiereus 3M in Minnesota wisten ze veertig jaar geleden al dat hun fluorchemicaliën PFOS en PFOA giftig waren. Toch greep de bedrijfstop niet in, en bleven ze hun wondermiddel om tapijten en kledij te beschermen produceren tot het jaar 2000. In 1999 schreef Richard Purdy, milieuspecialist van 3M, een vernietigende ontslagbrief waarin hij de top van het bedrijf “onethisch” noemt en beweert dat zij zich “meer zorgen maken over afzetmarkten, aansprakelijkheid en imago dan over milieuveiligheid”.