Alex Jones bij de rechtbank.
Volledig scherm
Alex Jones bij de rechtbank. © REUTERS

Complotdenker Alex Jones betaalt mogelijk maar fractie van miljoenenboete

De Amerikaanse complotdenker Alex Jones hoeft mogelijk maar een klein deel van de 45,2 miljoen dollar (44,4 miljoen euro) die hem vorige week door een jury in Texas werd opgelegd te betalen. Het gaat namelijk om een zogeheten "bestraffende schadevergoeding", die in de staat Texas maximaal 750.000 dollar kan zijn als het slachtoffer geen financiële schade heeft geleden, zoals in deze zaak het geval is.

 1. Wanneer kies je best voor de gratis ziekteverzekering van de overheid in plaats van voor een mutualiteit?
  Spaargids.be

  Wanneer kies je best voor de gratis ziektever­ze­ke­ring van de overheid in plaats van voor een mutuali­teit?

  De wettelijke ziekteverzekering is verplicht in België. Dit systeem biedt iedereen toegang tot medische verzorging. Om van dat systeem te kunnen genieten, moet je je aansluiten bij een ziekenfonds of bij de Hulpkas voor Ziekte en Invaliditeitsverzekering (HZIV). Maar hoe bepaal je die keuze? En waarin schuilt het verschil tussen ziekenfonds en hulpkas? Spaargids.be zet het voor je op een rij.
 2. Ouders van slachtoffertje schietpartij Sandy Hook eisen 150 miljoen dollar van complotdenker Alex Jones: “Zijn leugens maakten ons leven tot een hel”

  Ouders van slachtof­fer­tje schietpar­tij Sandy Hook eisen 150 miljoen dollar van complotden­ker Alex Jones: “Zijn leugens maakten ons leven tot een hel”

  In Austin, Texas, loopt momenteel een proces tegen de fameuze Amerikaanse complotdenker Alex Jones. Die beweerde jarenlang dat de schietpartij op de basisschool van Sandy Hook in 2012, waarbij 20 kinderen en zes volwassenen werden doodgeschoten, nooit echt heeft plaatsgevonden. De ouders van een van de slachtoffertjes eisen nu een schadevergoeding van 150 miljoen dollar (ongeveer 148 miljoen euro) van Jones, nadat ze jarenlang werden lastiggevallen door aanhangers die zijn onzin geloofden.
 3. Complotdenker Alex Jones moet bovenop schadevergoeding ook boete van 45 miljoen dollar ophoesten

  Complotden­ker Alex Jones moet bovenop schadever­goe­ding ook boete van 45 miljoen dollar ophoesten

  De bekende extreemrechtse Amerikaanse complotdenker Alex Jones moet nog eens een boete van 45 miljoen dollar betalen aan de ouders van een kind dat in 2012 overleed bij de schietpartij in de basisschool van Sandy Hook. Dat heeft een jury in Texas beslist. Die veroordeelde Jones gisteren al tot het betalen van een schadevergoeding van ruim 4 miljoen dollar (een kleine vier miljoen euro).
 1. Satellieten maken eerste beelden methaanpluimen Nord Stream-lekken

  Satellie­ten maken eerste beelden methaan­plui­men Nord Stream-lek­ken

  Satellieten hebben de eerste beelden gemaakt van de methaanpluimen die zijn veroorzaakt door de recente explosies bij de Nord Stream-gaspijpleidingen in de Oostzee. Volgens een analyse van het International Methane Emissions Observatory van de Verenigde Naties, dat onderzoek deed met de Universitat Politècnica de València, zijn de pluimen aanzienlijk groter dan die van vorig jaar bij een gaspijpleidinglek in de Golf van Mexico. Die olie- en gasinstallatie loosde in zeventien dagen 40.000 ton methaan. Dat is het equivalent van 3 procent van de jaarlijkse olie- en gasemissies van Mexico.